Skip to main content
03 03 2017 | 10:08

Πώς ο Καναδάς αναδιαρθρώνει την εγχώρια αποδεκατισμένη αχλαδοκαλλιέργεια με τη βοήθεια της γενετικής βελτίωσης

Πώς ο Καναδάς αναδιαρθρώνει την εγχώρια αποδεκατισμένη αχλαδοκαλλιέργεια με τη βοήθεια της γενετικής βελτίωσης

Λόγω σοβαρής επιδημίας Βακτηριακού Καψίματος (Fire Blight, οφειλόμενο στο βακτήριο Erwinia amylovora) που έπληξε τον Καναδά τη δεκαετία του ’80, η παραγωγή αχλαδιών της χώρας έπαθε σοβαρή καθίζηση, με αποτέλεσμα το 90% των αχλαδιών που καταναλώνεται να είναι εισαγόμενο, κάτι που κοστίζει στους Καναδούς 82 εκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος. Έτσι σχεδιάστηκε η επόμενη μέρα της αχλαδοκαλλιέργειας της χώρας, μέσω της γενετικής βελτίωσης της καλλιέργειας.

Στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού, το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας και Τροφίμων του Καναδά (Agriculture and Agri-Food Research and Innovation Centre), στο Harrow του Vineland, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δημιούργησε και μελετά δύο νέες ποικιλίες βιομηχανικού αχλαδιού, τις HW624 και HW623 (διασταυρώσεις των ποικιλιών Harrow Sweet x NY10353). Ο σχεδιασμός του προγράμματος αναφέρει ότι φέτος θα γίνουν οι πρώτες πειραματικές φυτεύσεις της HW624 σε εμπορική κλίμακα, έτσι ώστε να ληφθούν τα πρώτα παραγωγικά αποτελέσματα το 2021. Θα ακολουθήσει το επόμενο έτος η ίδια διαδικασία για την HW623. Οι ποικιλίες ανήκουν στην κατηγορία των ποικιλιών με κόκκινη επιδερμίδα καρπού.

Η δημιουργία των ποικιλιών αχλαδιάς ξεκίνησε ήδη από το 1988, καθώς η γενετική βελτίωση στη δενδροκομία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί και υψηλά κεφάλαια. Οι ποικιλίες HW624 και HW623, καθώς και άλλες επιλογές (80 έως 100 τον αριθμό) που δοκιμάζονται στο Agriculture and Agri-Food Research and Innovation Centre, έχουν το χαρακτηριστικό της αντοχής στο Βακτηριακό Κάψιμο και της αντοχής στις προσβολές από Ψύλλα (Cacopsylla pyricola). Επίσης το χαρακτηριστικό του ανοικτού κόκκινου έως ροζ επιχρώματος στην επιδερμίδα του καρπού, αποτελεί ένα ιδιαίτερα επιθυμητό στοιχείο για τους καταναλωτές.

Οι συγκεκριμένες ποικιλίες αναμένεται να εξοικονομήσουν κεφάλαια για τον Καναδά, μειώνοντας τις δαπάνες εισαγωγών αχλαδιού, μιας και ο μέσος Καναδός καταναλώνει δύο έως τέσσερα κιλά ετησίως (αναφερόμαστε σε πληθυσμό άνω των 36 εκατομμυρίων κατοίκων). Φυσικά θα συνοδεύονται από δικαιώματα διάθεσης τα οποία ήδη είναι κατατεθειμένα για Καναδά και Η.Π.Α. Το αντίστοιχο όφελος για την Ελλάδα, όπως και για κάθε χώρα στην υφήλιο που έχει πάθει τρομερές ζημιές από το Βακτηριακό Κάψιμο, θα είναι η εισαγωγή στην καλλιέργεια ποικιλιών ανθεκτικών στην κυριότερη αιτία καταστροφής της αχλαδοκαλλιέργειας.

Άλλα καλλιεργητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την HW624, σύμφωνα πάντα με το Agriculture and Agri-Food Research and Innovation Centre, είναι:

  • Δένδρο μέτριας ζωηρότητας έως ζωηρό, με σταθερές αποδόσεις (παρόμοιες με της ποικιλίας αναφοράς Bartlett) και απουσία ενδείξεων παρενιαυτοφορίας.
  • Ισχυρή διακλάδωση δένδρου με τάση κρεμοκλαδούς εμφάνισης.
  • Συνιστάται η συγκαλλιέργεια με επικονιάστριες ποικιλίες.
  • Ωριμάζει περίπου 10 ημέρες μετά από την Bartlett.
  • Καρπός μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους (περίπου 200 γραμμάρια), κιτρινοπράσινος με μεγάλο ποσοστό επιφάνειας ανοιχτού κόκκινου επιχρώματος (κυρίως στην περιοχή έκθεσης στον ήλιο) και με λεπτό ποδίσκο.
  • Η σάρκα του καρπού είναι κρεμ έως κρεμ-λευκή, ζουμερή, ελαφρώς υπόξινη, με εξαιρετική γεύση

Πηγή: Θ. Σωτηρόπουλος, Κ. Καζαντζής, ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας