Skip to main content
07 07 2017 | 12:16

Οι κονσερβοποιοί θέλουν κίτρινα ροδάκινα, πάνω από 110 γραμμάρια, χωρίς ασθένειες, αλλά δεν δίνουν τιμή

Οι κονσερβοποιοί θέλουν κίτρινα ροδάκινα, πάνω από 110 γραμμάρια, χωρίς ασθένειες, αλλά δεν δίνουν τιμή

Τις απαιτήσεις τους από τους ροδακινοπαραγωγούς δημοσιοποιούν με ανακοίνωση οι κονσερβοποιοί, με στόχο να διατηρηθεί η καλή ποιότητα της ελληνικής κομπόστας. Στον αντίποδα, όμως, αυτό που σχολιάζουν οι παραγωγοί, είναι ότι δεν δημοσιοποιούν σε ποια τιμή θα αγοράσουν το βιομηχανικό ροδάκινο φέτος, αυτό που θα πληρεί τα στάνταρ της μεταποίησης:

  • Κίτρινοι, ώριμοι καρποί
  • Ελάχιστο βάρος 110 γραμμάρια
  • Χωρίς ασθένειες

H ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) αναφέρει τα εξής: «Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου και νιώθουμε την ανάγκη άλλη μια φορά να ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας για την αναγκαιότητα παράδοσης στις βιομηχανίες κατάλληλης ποιότητας.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κομπόστα ροδάκινου, αλλά και ο χυμός του και το κατεψυγμένο του προϊόν, κατέκτησαν εδώ και πολλά χρόνια την παγκόσμια αγορά. Αυτό στηρίχτηκε σε δύο προϋποθέσεις:

Α) την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προϊόντος

Β) το ανταγωνιστικό κόστος

Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια, που είχαμε μειωμένη παραγωγή, η ποιότητα του συμπύρηνου ροδάκινου που παρέλαβαν τα εργοστάσια ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, υποβαθμισμένη, με κύριο χαρακτηριστικό τα άγουρα-πράσινα ροδάκινα. Αυτό δημιούργησε δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος.

Φέτος, μπορούμε να φτιάξουμε τη χρονιά ανάκαμψης. Οι παραγωγοί πρέπει να παραδώσουν τη γνωστή καλή ποιότητα του παρελθόντος για να ξανακατακτήσουμε τις αγορές.

Αυτό απλά σημαίνει να παραδώσουν ροδάκινα κίτρινα, με ελάχιστο βάρος 110 γραμμάρια, χωρίς ασθένειες».