Skip to main content
09 01 2018 | 10:36

Χτυπημένη από το χαλάζι δύο φορές η αργολική παραγωγή πορτοκαλιών έχει μειωθεί φέτος κατά 30-40%

Χτυπημένη από το χαλάζι δύο φορές η αργολική παραγωγή πορτοκαλιών έχει μειωθεί φέτος κατά 30-40%

Από 30-40% εκτιμάται η μείωση της παραγωγής φέτος στην Αργολίδα όσον αφορά κυρίως τα πορτοκάλια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, Χαρίλαο Μακρή, που μίλησε ανήμερα των Θεοφανείων στο Agro24, κατά την περίοδο αιχμής για τις εξαγωγές του ελληνικού πορτοκαλιού. Η αιτία είναι οι δύο χαλαζοπτώσεις του 2017 που χτύπησαν σε δύο διαφορετικές αλλά πολύ κρίσιμες περιόδους στα περιβόλια του νομού.

Τι συνέβη φέτος στην Αργολίδα;

Η Αργολίδα έχει πληγεί από δύο σοβαρές χαλαζοπτώσεις φέτος. Μία στα μέσα Ιουνίου και μία στις 8 Νοεμβρίου. Η πρώτη πέτυχε τον καρπό όταν ήταν πράσινος και τον έριξε, με αποτέλεσμα σε μεγάλη έκταση του νομού να μην έχουμε καρποφορία σε ποσοστό έως και 80%. Το πρώτο χαλάζι άφησε τα δέντρα χωρίς παραγωγή, γιατί τίναξε τα πορτοκάλια. Αυτά που μείνανε είναι υποβαθμισμένης ποιότητας, γιατί είναι σημαδεμένα. Η δεύτερη χαλαζόπτωση έχει άλλη ιδιομορφία, γιατί τα πορτοκάλια ήταν σχεδόν ώριμα και πλησίαζε ο καιρός της συγκομιδής. Το χαλάζι προκάλεσε τραύματα στο φλοιό, ο καρπός επλήγη από πενικίλια, με αποτέλεσμα πολλά προσβεβλημένα πορτοκάλια να σαπίσουν και να πέσουν κάτω. Η έκταση που έχει πλήξει το χαλάζι πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει το 60-70% της παραγωγής της Αργολίδας.

Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ;

Κάπου εκεί είναι και οι εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, γιατί έπεσε σε περιοχές που έχουν μεγάλη παραγωγή ανά στρέμμα. Στα ορεινά δεν έχουμε την ίδια απόδοση σε σχέση με τον κάμπο, ο οποίος αρδεύεται καλύτερα και έχει πιο πλούσια εδάφη. Υπολογίζουμε γύρω στο 60-70% της φετινής παραγωγής.

Πόσο υπολογίζεται να είναι η μείωση σε σχέση με τη συνολική ποσότητα για όλη την Αργολίδα;

Έχει δημιουργηθεί μία απώλεια της τάξης του 30-60% ανάλογα με την περιοχή και την ποσότητα του χαλαζιού που έπεσε. Στον τελικό βαθμό η μείωση θα είναι κατά 30-40% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ποια επίπεδα έχουν διαμορφωθεί οι τιμές;

Οι τιμές, επειδή η παραγωγή είναι μειωμένη, διατηρούν μία αξία ικανοποιητική για τον παραγωγό. Σαν τιμή όμως, όχι σαν εισόδημα, γιατί το εισόδημα μειώνεται εφόσον δεν έχεις κιλά. Η τιμή αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 18-22 λεπτά το κιλό. Τόσο πουλάμε στους εξαγωγείς για λογαριασμό των παραγωγών.

Τα 22 λεπτά είναι στα κτήματα που η παραγωγή δεν έχει υποβαθμιστεί. Στο χυμό υπάρχει μια ζήτηση φέτος και έχουν διαμορφωθεί οι τιμές γύρω στα 9 λεπτά το κιλό.

Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι οριακά υψηλότερες. Πέρυσι πουλήσαμε 15-22 λεπτά το κιλό. Τα 22 λεπτά τα πιάσαμε στα όψιμα πορτοκάλια. Οι τιμές την ίδια περίοδο πέρυσι, Γενάρη, κυμαίνονταν μεταξύ 16 και 17 λεπτά το κιλό. Φέτος ξεκινήσαμε από τα 18 λεπτά και μπορεί στο τέλος της περιόδου συγκομιδής να περάσουμε και τα 22 λεπτά το κιλό, αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται μέχρι στιγμής.

Πόσους τόνους συνήθως συγκεντρώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ήρας;

Είμαστε ένας από τους τρεις μεγάλους συνεταιρισμούς της Αργολίδας. 40 χρόνια συνεταιρισμός. Τα τρία μεγάλα κεφαλοχώρια της Αργολίδας είναι Αγία Τριάδα, Ήρα και Κουτσοπόδι. Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει περίπου κάθε χρόνο 18.000 τόνους εσπεριδοειδών.

Πέρυσι ο συνεταιρισμός συγκέντρωσε περίπου 16.500 τόνους, φέτος εκτιμώ ότι θα συγκεντρώσουμε περίπου 11.000 τόνους, δεν ξέρουμε ακόμα. Πέρυσι, η παραγωγή ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με καλή ποιότητα, χωρίς προβλήματα με τον καιρό.

Φέτος ευελπιστούμε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, διότι η ποσοτική αυτή απώλεια παραγωγής μπορεί να καλυφθεί μόνο έτσι. Αν και έχουμε παράπονα τα τελευταία χρόνια, γιατί ο οργανισμός δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τουλάχιστον για την Αργολίδα. Υπάρχουν νομοί που παίρνουν πολύ περισσότερα λεφτά σε σχέση με τα ασφάλιστρα που πληρώνουν. Πέλλα, Ημαθία, Κορινθία παίρνουν και δυο φορές περισσότερα από μας, που είναι και το παράπονό μας και καλό είναι να καταγραφεί και αυτό.

Από κει και πέρα υπάρχουν τα διαχρονικά προβλήματα, που μας ταλανίζουν. Και κυρίως τώρα τελευταία όχι τόσο το φορολογικό όσο το ασφαλιστικό. Στο φορολογικό είναι εν μέρει δίκαιο να υπάρχει μία φορολόγηση, όπως και αυτό το αφορολόγητο που έχει θεσπιστεί. Στο ασφαλιστικό σε χρεώνει με εισφορές από το πρώτο ευρώ. Το αποδυναμώνει πολύ το εισόδημα, κάθε χρόνο αυξάνονται οι εισφορές και σε συνδυασμό με το φορολογικό φτάνουν το 50% του ακαθάριστου εισοδήματος. Αποτέλεσμα είναι να εγκαταλείπεται ο κλήρος στην Αργολίδα, ιδιαίτερα από ετεροεπαγγελματίες, που δεν απολαμβάνουν του αφορολόγητου. Και να μειώνεται η συνολική παραγωγή της Αργολίδας, να εκφυλίζεται το προϊόν. Αυτά όλα σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, κυρίως στις ορεινές περιοχές και το κόστος άρδευσης, το οποίο επιβαρύνει πολύ όταν το προϊόν έχει χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα το κόστος να πλησιάζει την τιμή παραγωγού.

Πόση έκταση έχει το φαινόμενο της εγκατάλειψης;

Άμα περάσεις μια βόλτα, θα δεις. Στα 15 χωράφια, το ένα είναι εγκαταλελειμμένο. Δεν είναι μόνο φετινό φαινόμενο, είναι ασύμφορο να καλλιεργείς τα τελευταία χρόνια και αφήνονται τα δέντρα έτσι. Μόνο καναδύο ποτίσματα τον χρόνο για συντήρηση.

Έτσι όπως βλέπουμε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούν να περάσουν τα κτήματα σε λιγότερα χέρια, για να συμπιεστούν οι τιμές. Καταλαβαίνεις ποιος είναι ο σκοπός. Πιστεύουν ότι έτσι θα έχουν φθηνότερα προϊόντα. Είμαστε στα όριά μας όλοι οι αγρότες στην περιοχή, παρόλο που οι τιμές είναι καλές φέτος και μπορούν να διαμορφωθούν και ακόμα ψηλότερα από το τέλος Γενάρη και μετά.

Από τις 10 πομόνες, οι 7 χρωστάνε στη ΔΕΗ. Και στον ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα αν πας στη ΔΕΗ, περιμένουν δύο στο ταμείο και επτά να κάνουν ρύθμιση. Η ΔΕΗ προχωρά σε διακοπή ρεύματος και είναι πρόβλημα αυτό. Μιλάμε για ληξιπρόθεσμα 3.000 μπορεί και 12.000 ευρώ, που συσσωρεύονται τα τελευταία 3-4 χρόνια. Κι εκεί οφείλεται κι ένα μέρος της εγκατάλειψης.

Πέτρος Αλεξανδρής