Skip to main content
21 07 2015 | 13:54

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις τιμές παραγωγού σε ροδάκινα και νεκταρίνια

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις τιμές παραγωγού σε ροδάκινα και νεκταρίνια

Ερώτηση για τις "εξευτελιστικές", όπως τις χαρακτηρίζουν, τιμές που πληρώνονται οι ροδακινοπαραγωγοί κατέθεσαν προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Για μια ακόμη χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας βλέπουν τον ιδρώτα τους να μένει ουσιαστικά στο χωράφι ή να ξεπουλιέται κάτω και από 20 λεπτά/κιλό και κάτω από το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή βλέπουν να λειτουργεί η περίφημη ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι 7- 8 φορές πολλαπλάσιες και απλησίαστες για το συνεχώς μειούμενο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Από την άλλη μεριά, έχουμε για δεύτερη στη συνέχεια χρονιά το εμπάργκο με μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και τις υπόλοιπες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, συνέπεια και των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους καταναλωτές των χωρών αυτών σε συνδυασμό και με το εμπόλεμο κλίμα στην Ουκρανία μετά την παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ με τη συμβολή και της χώρας μας. Και είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντικό αποδέκτη της φρουτοπαραγωγής της χώρας μας μετά την απώλεια των αγορών των χωρών της ΕΕ, συνέπεια και των εφαρμοζόμενων από μέρους της αντιαγροτικών πολιτικών.

Μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων ροδάκινων έχουν υποβαθμιστεί στα ψυγεία Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών και παραδίδονται στη μεταποίηση (κατάψυξη) και χυμοποίηση με πολύ χαμηλές τιμές για τον παραγωγό.

Όλες αυτές οι αρνητικές για τους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας και Πέλλας εξελίξεις, όπως και συνολικά για τους αγροτο-κτηνοτρόφους όλης της χώρας, έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες φετινές ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή, αλλά και στις - για μια ακόμη φορά - αναμενόμενες κουτσουρεμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με τα δυσβάσταχτα ασφαλιστικά χαράτσια.

Επιπλέον, με το 3ο Μνημόνιο που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, θα ενισχυθεί η άγρια φοροληστεία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Καλούνται να φορολογηθούν με αύξηση της άμεσης φορολογίας από 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ και με αύξηση της προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 100% για κάθε επόμενο έτος. Φοροληστεία που θα ενταθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης ακόμη και αν δεν έχουν εισοδήματα οι αγρότες, με κατάργηση της φοροαπαλλαγής των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ, με κατάργηση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, με αύξηση του αγροτικού ρεύματος, αλλά και του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 13% στο 23%, με μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τη στιγμή που πάνω από 250.000 αγρότες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ παραμένοντας ανασφάλιστοι, κλπ.

Οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας είναι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, δεν έχουν καμιά προστασία του εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κ.λπ.), που κάνει την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η διάθεση της φετινής σοδειάς επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών, και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών της Κ. Μακεδονίας;».