Skip to main content
21 08 2019 | 10:30

18η Γιορτή Σύκου: Πολύς κόσμος και πολλά… μηνύματα από τον Πολύλοφο

18η Γιορτή Σύκου: Πολύς κόσμος και πολλά… μηνύματα από τον Πολύλοφο

Στην 18η Γιορτή Σύκου ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος, περιέγραψε την αντικειμενική εικόνα των τελευταίων χρόνων, η οποία δείχνει ότι κάθε χρονιά το μέγεθος της παραγωγής συρρικνώνεται, με κίνδυνο, αν δεν υποστηριχθεί από την πολιτεία η φύτευση νέων συκιών, να χαθεί αυτό το προϊόν που έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας.

Από την άλλη πλευρά, συνεταιριστές και "γαλάζιοι" πολιτικοί" για να μην χαλάσει το… πνεύμα της γιορτής άφησαν στις τοποθετήσεις τους υποσχέσεις για το μέλλον του προϊόντος, αφού, το αρμόδιο υπουργείο φέρεται να υποστηρίζει τη στήριξη του προϊόντος. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου και οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ανακοίνωσαν στο κοινό ότι είχαν συνάντηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης των συκεώνων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Στη 18η Γιορτή Σύκου ο κόσμος διασκέδασε με ένα υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τον Κώστα Καραφώτη και τη Ζωή Παπαδοπούλου.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου “Ο Άγιος Δημήτριος”, Θανάσης Αναστασόπουλος, στην ομιλία του καλωσόρισε τον κόσμο στη 18η Γιορτή Σύκου, αναφέρθηκε στην πλούσια και δημιουργική δραστηριότητα του Συλλόγου, που υπογράμμισε ότι έχει σκοπό την ανάδειξη του σύκου και μέσα από αυτή τη στήριξη των συκοπαραγωγών και στη συνέχεια μίλησε για το πρόβλημα στη συκοπαραγωγή, το οποίο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί άλλο να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι η ΣΥΚΙΚΗ έχει έτοιμη μελέτη για την αναδιάρθρωση και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να δράσουν. Έκανε αναφορά και στους ίδιους τους συκοπαραγωγούς, σημειώνοντας δεν μπορεί να είναι το αποκλειστικό τους ενδιαφέρον η τιμή του προϊόντος και τους ζήτησε να βλέπουν τα πράγματα σε βάθος χρόνου, να αναλογιστούν τον κίνδυνο της συνεχούς συρρίκνωσης του όγκου της παραγωγής.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, που υπογράμμισαν ότι τάσσονται στο πλευρό της ΣΥΚΙΚΗΣ και των παραγωγών για την αναδιάρθρωση των συκεώνων και τη δημιουργία υποδομών που χρειάζονται για την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Χαιρετισμό έκανε η εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, που υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει θερμά τη Γιορτή Σύκου, συγχαίρει για το έργο του τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου, ενώ για την αναδιάρθρωση των συκεώνων τόνισε ότι αρμόδιο είναι το κεντρικό κράτος, προς το οποίο έχουν υποβληθεί σχετικά σχέδια από την Περιφέρεια, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αυτά να προωθηθούν προς υλοποίηση.

Ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Γιορτη Σύκου δεν είναι πανηγύρι, σχολιάζοντας μάλιστα ότι “εγώ δεν είναι με τα πανηγύρια και με τους πανηγυρτζήδες”, αλλά αντίθετα την περιέγραψε ως μια εκδήλωση που στηρίζει τον αγροτικό τομέα της περιοχής.

Ο κ. Νίκας δεσμεύτηκε ότι ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα έρχεται κάθε χρόνο στη Γιορτή Σύκου και δεν θα κάνει ομιλία με "κούφια λόγια", όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά θα παρουσιάζει το έργο του για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα του σύκου.

Τέλος ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα της συνεταιριστικής οργάνωσης για την αναδιάρθρωση της συκιάς δεν έχει μεγάλο κόστος, ανέρχεται περίπου στα 14.000.000 ευρώ. Τόνισε ότι η συκιά δημιουργεί μεγαλύτερο εισόδημα στον τόπο και από την ελιά, γιατί απασχολεί πολλούς εργάτες. Στόχος είναι, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, να αυξηθεί η παραγωγή και πάλι περίπου στους 5.000 τόνους.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ παραβρέθηκε ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Πηγή: tharrosnews.gr