Skip to main content
27 04 2015 | 11:57

Τρία οινοποιεία, πέντε οινογνωσίες, μία περιπέτεια με ποδήλατο

Τρία οινοποιεία, πέντε οινογνωσίες, μία περιπέτεια με ποδήλατο

Ο γύρος των οινοποιείων της Αττικής με ποδήλατο πραγματοποιήθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία, αλλά και ευχαριστημένα βλέμματα σε όλους τους συμμετέχοντες, που άγγιξαν τους 200! Το Agro24.gr ήταν εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο καιρός σύμμαχος (με τη βοήθεια του αντιηλιακού πάντα), το ποιοτικό Σαββατιανό έρεε άφθονο και η περιπέτεια είχε όλα τα συστατικά που χρειαζόταν για να αφήσει την καλύτερη γεύση στα χείλη όλων.

Η αφετηρία και ο τερματισμός του Ποδηλατικού Γύρου ήταν στο Κτήμα Παπαγιαννάκου, 5 χλμ. έξω από το Μαρκόπουλο Αττικής.

Συνολικά, κάναμε 54,5 χλμ., επισκεφθήκαμε τρία οινοποιεία, δοκιμάσαμε Σαββατιανό και άλλες ποικιλίες του αττικού αμπελώνα από πέντε οινοποιούς. Είδαμε τα αμπέλια που έχουν ζωηρέψει και έχουν βγάλει τα πρώτα τους φύλλα, είδαμε τις ελιές ανθισμένες και όλη τη φύση ανθισμένη. Ακόμα και τα φωτοβολταϊκά που "ξεφύτρωναν" μέσα από αμπέλια και συκιές, είχαν μια... γοητεία.

Δοκιμή κρασιών στους Αμπελώνες Μάρκου.

Τα τρία οινοποιεία που επισκεφθήκαμε την Κυριακή 26 Απριλίου με το ποδήλατο ήταν το Κτήμα Παπαγιαννάκου (αφετηρία και τερματισμός), οι Αμπελώνες Μάρκου και η Μικροοινοποιία Μυλωνά. Τα άλλα δύο οινοποιεία από τα οποία δοκιμάσαμε κρασιά ήταν το Κτήμα Κοκκοτού και το Κτήμα Φράγκου.

Όλα μαζί αποτελούν μία νεοσύστατη οργάνωση, που ονομάζεται "Τα κρασιά της Αθήνας" και τους ενώνουν πολλά στοιχεία, εκτός από τις κοινές ποικιλίες και τον κοινό γεωγραφικό χώρο: Μεράκι για τον Αττικό αμπελώνα, πάθος για τη διατήρηση της παράδοσης, αναζήτηση για να πάρει το αττικό κρασί τη θέση που του αξίζει. Είδαμε γλυκά κρασιά, είδαμε παλαιωμένα, είδαμε ενδιαφέρουσες ετικέτες και εγκαταστάσεις. Όλα ήταν προσεγμένα. Χαρακτηριστικό του "γυρίσματος" του αττικού αμπελώνα είναι η ιστορία της Μικροοινοιποιίας Μυλωνά, που ενώ λειτουργούσε σαν οινοποιείο από το 1916, το 2006, όταν ανέλαβαν τα δύο αδέρφια Μυλωνά, που είναι τώρα ιδιοκτήτες, αποφάσισαν να φύγουν από το πρότυπο του "χύμα" και του μαζικού κρασιού. Εμφιαλώνουν πλέον μόνο 40.000 φιάλες, ξεκίνησαν παλαίωση Σαββατιανού και επενδύουν σε μία μονάδα με μικρές δεξαμενές και φιλοσοφία "μικροοινοποιίας", όπως αυτοί το θέλουν. Από την "παράδοση" του παππού κράτησαν τα καλύτερα στοιχεία, όπως η ωρίμανση του γλυκού κρασιού σε πήλινο αμφορέα.

Ο Θέμος δοκιμάζει κρασιά της Μικροοινοποιίας Μυλωνά.

Η άψογη διοργάνωση, με την πολύ καλή σήμανση της διαδρομής και τις κατάλληλες επιλογές, ειδικά στο θέμα του γεύματος, ανήκε στο cycling4wine.gr και τον Θέμο Νικολετόπουλο.