Skip to main content
07 03 2019 | 12:54

Τι μας άρεσε στο φετινό Οινόραμα

Τι μας άρεσε στο φετινό Οινόραμα

Λίγες μέρες έχουν περάσει και οι εντυπώσεις από το Οινόραμα έχουν μείνει ακόμα νωπές. Κυριακή απόγευμα το επισκεφθήκαμε, μία ώρα πριν κλείσει για τους επισκέπτες. Η πρώτη αίσθηση και η μυρωδιά από την πολυκοσμία σε απωθούσε, αλλά σίγουρα δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα όπως κατά τη διάρκεια της μέρας. Λίγα λεπτά μετά, αφού συνήθιζες τη θερμοκρασία και τις συνθήκες, έβλεπες μία περίεργα ευχάριστη ατμόσφαιρα να πλανιέται, κάτι που δεν μας θύμισε τις προηγούμενες χρονιές.

Υπήρχε μία νότα αισιοδοξίας, οι άνθρωποι σου πρόσφεραν με την καρδιά τους τον καρπό του αμπελιού τους. Ιδιαίτερη θέση, κάθε χρόνο, έχουν οι «Οινικές Αποκαλύψεις», όπου και τις δύο φορές που επιχειρήσαμε να μπούμε, είχε πάρα πολύ κόσμο, δυσανάλογα περισσότερο από τις κεντρικές αίθουσες. Τη δεύτερη φορά, όμως, με αποφασιστικότητα τη διασχίσαμε και πέσαμε κυριολεκτικά - και τυχαία - πάνω στην αποκάλυψη του φετινού Οινοράματος: Τον «Σκίουρο». Ο «Σκίουρος» είναι ένα οινοποιείο στη Θεσσαλονίκη, με αμπελοτόπι στην Αμφίπολη Σερρών. Θες για καθαρά υποκειμενικούς λόγους - έως και τοπικιστικούς - θες για τα ιδιαίτερα κρασιά του, ακόμα και για τις ετικέτες του, μας κέρδισε από την πρώτη γουλιά. Τόσο το λευκό Ασύρτικο «Ελέφας» όσο και το κόκκινο ημίγλυκο «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» αποτέλεσαν αυτό που λέμε: Αποκάλυψη.

Ο στόχος του φετινού Οινοράματος ήταν να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε την διακεκριμένη από το Decanter πρωτοεμφανιζόμενη «Τσιγκέλω» του Άγγελου Ρούβαλη. Ένα κόκκινο ξηρό κρασί από Μαυροδάφνη εσοδείας 2017, που ταιριάζει σε όλα τα γούστα και φαίνεται ότι θα αποτελέσει το νέο best seller του αχαϊκού οινοποιείου, μετά το «Ασπρολίθι».

Ξεχώρισαν κι άλλα κρασιά και οινοποιεία, σαφέστατα, και φαίνεται ότι πήγε ιδιαίτερα καλά και η τρίτη μέρα του Οινοράματος, που ήταν μόνο για εμπόρους. Υπήρχε γενικότερα η διάθεση για νέες συνεργασίες και ανοιχτό πνεύμα.