Skip to main content
18 05 2017 | 12:03

«Σβήνει» η αμπελοκαλλιέργεια στο νομό Χανίων, λόγω της βιομηχανοποίησης της παραγωγής

«Σβήνει» η αμπελοκαλλιέργεια στο νομό Χανίων, λόγω της βιομηχανοποίησης της παραγωγής

Μεγάλη μείωση καταγράφει η αμπελοκαλλιέργεια στο νομό Χανίων τα τελευταία χρόνια, λόγω της βιομηχανοποίησης της παραγωγής και του μεγάλου ανταγωνισμού από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Χανίων Χριστόφορο Βιδάκη, η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. «Δεν θα ξεχάσω γύρω στο 1985 στο ελληνογαλλικό συνέδριο, όταν είδα τη φωτογραφία μιας μηχανής που τρυγά. Τότε σκέφτηκα ότι τελειώσαν τα αμέλια μας…», ανέφερε στα “Χ.ν.” εξηγώντας πως η βιομηχανοποίηση της παραγωγής ευνόησε χώρες που έχουν τα κατάλληλα εδάφη. «Ένας Ιταλός μπορεί με μια μηχανή να δουλέψει μόνος του 2.000 στρέμματα. Εδώ, στα δικά μας εδάφη, με την ιδιαίτερη μορφολογία, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο κ. Βιδάκης, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά ο χάρτης της παγκόσμιας αμπελοκαλλιέργειας, με το βόρειο ημισφαίριο να μην είναι πια κυρίαρχο, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Αυστραλία, τη Ν. Αφρική και τη Χιλή. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε το κόστος, ούτε τις βιομηχανοποιημένες τους καλλιέργειες».

Ελπίδα η ποιότητα

Είναι λοιπόν “τελειωμένη” ιστορία το κρητικό κρασί; Όχι, αρκεί να εστιάσουμε στην ποιότητα. «Ένα σοβαρό λάθος που έγινε στην Κρήτη, είναι ότι έφυγαν οι παραγωγοί από τις ντόπιες ποικιλίες. Ζήσαμε ουσιαστικά τη διεθνοποίηση του γαλλικού κρασιού. Γεμίσαμε για παράδειγμα καμπερνέ, κάτι που το έχουν οι πάντες. Αντίθετα, έπρεπε και πρέπει να στηρίξουμε τις δικές μας ποικιλίες κρασιού».

Απαιτητική καλλιέργεια

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη είναι οι εργατοώρες που απαιτεί. «Το αμπέλι έχει μεγάλο ανταγωνιστή τον τουρισμό» σημειώνει ο κ. Βιδάκης και εξηγεί: «Τις ελιές τις μαζεύουν οι παραγωγοί τον χειμώνα, όταν είναι “νεκρή” η τουριστική σεζόν. Αντίθετα, το αμπέλι χρειάζεται φροντίδα το καλοκαίρι, την ώρα που όλο σχεδόν το νησί ασχολείται με τον τουρισμό».

Η Ένωση

Αναφορικά με την Κεντρική Ένωση, ο κ. Βιδάκης τονίζει πως «οι συνεταιρισμοί έχουν πολλά να δώσουν ακόμα και δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία», αρκεί να στελεχωθούν από άξιους και ικανούς ανθρώπους. Στη δική μας Ένωση, υπερηφανέυομαι ότι για 35 και πλέον χρόνια δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτε. Συνεχίζουμε να εμφιαλώνουμε και να ελπίζουμε. Εξαγωγές δεν υπάρχουν ποια αλλά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας».

Τα οινοποιεία

Όσον αφορά τα τοπικά οινοποιεία ο κ. Βιδάκης εξήγησε ότι γίνονται καλές προσπάθειες, στη βάση οικογενειακού τύπου επιχειρήσεων, όμως το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι ότι στο εξωτερικό παράγουν πιο φθηνά.

Πηγή: Παρασκευάς Περάκης, haniotika-nea.gr