Skip to main content
12 11 2018 | 07:21

Σε διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΟΣΟΕ περιορίστηκε ο Αραχωβίτης για λύση των προβλημάτων του αμπελοοινικού κλάδου

Σε διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΟΣΟΕ περιορίστηκε ο Αραχωβίτης για λύση των προβλημάτων του αμπελοοινικού κλάδου

(upd: 17:07) Τα κρίσιμα και άμεσης προτεραιότητα θέματα που απασχολούν τους συνεταιρισμούς και τους αμπελουργούς της χώρας συζήτησε με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη των μελών της οργάνωσης.

Ο κ. Αραχωβίτης συζήτησε μαζί τους για τα εξής θέματα:

 1. Οι επιλογές της χώρας και το επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
 2. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και η ανάγκη για άμεση κατάργησή του, λέγοντας ότι «μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πλέον σε καλό δρόμο».
 3. Η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα συνεταιριστικά ακίνητα αλλά και τις παραγωγικές μονάδες.
 4. Το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που εξετάζει η κυβέρνηση για τα μέλη των συνεταιρισμών, μέρος του οποίου έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 5. Οι αλλαγές και οι ελαφρύνσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα των αγροτών.
 6. Οι ανακτήσεις από παλιές ευνοϊκές ρυθμίσεις στους συνεταιρισμούς, για τις οποίες πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση.
 7. Η νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση ζητημάτων παλιών συνεταιρισμών.
 8. Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των συνεταιρισμών στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.
 9. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αμπελουργούς και αγρότες γενικότερα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών και οι λύσεις που υπάρχουν.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί παράγουν ένα εξαιρετικό προϊόν, το ελληνικό κρασί, και ότι «θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο για την εξωστρέφεια του προϊόντος και τη βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, έχοντας αφήσει πίσω μας όλα αυτά τα ζητήματα που προαναφέραμε και που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΚΕΟΣΟΕ:

Διαβεβαιώσεις για την θετική αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων του αμπελοοινικού κλάδου που τέθηκαν στην σημερινή σύσκεψη εκπροσώπων των 26 οινοποιητικών συνεταιρισμών – μελών της ΚΕΟΣΟΕ, στα γραφεία της οργάνωσης, και στην οποία παρέστη για πάνω από 2,5 ώρες, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης.

Τα προβλήματα αλλά και τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο και ειδικότερα στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς συνεπεία του ΕΦΚ στο κρασί, του υψηλού ΕΝΦΙΑ και της υπερφορολόγησης , καθώς και της παράλογης αναζήτησης ευθυνών σε διοικήσεις για χρέη προγενέστερων περιόδων που δεν είχαν διοικητικά καθήκοντα, ανέπτυξαν ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου Βαγγ. Αργύρης, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Παρ. Κορδοπάτης καθώς και αρκετοί από τους παριστάμενους προέδρους των συνεταιρισμών.

Ειδικότερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της εκπροσώπησης του κλάδου αλλά και των Ελλήνων αγροτών ευρύτερα στην COPA COGEGA, με την επισήμανση ότι είναι ασύμβατη η εκπροσώπηση συλλογικών κοινωνικών συμφερόντων από μια ιδιωτική εταιρεία, καθώς επίσης και στην ανάγκη επιτάχυνσης του Αμπελουργικού Σχεδιασμού, ενώ τονίστηκε, τέλος, και η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στα προγράμματα προβολής και προώθησης του κρασιού.

Απαντώντας, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε:

για τον ΕΦΚ στο κρασί «δεν έχει αλλάξει κάτι» παραπέμποντας σε παλαιότερη αναφορά του ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει εγγραφή εσόδων από τον ειδικό φόρο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο», ενώ επανέλαβε ότι ο ΕΦΚ ήταν καταστροφικός για τους συνεπείς και μέσα στους συνεπείς ήταν οι συνεταιρισμοί.

Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι αλλάζει και ότι θα επέλθουν πολλές αλλαγές στα συνεταιριστικά, κτηνοτροφικά και παραγωγικά ακίνητα, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζεται και η αλλαγή του φορολογικού μοντέλου για τους αγρότες.

Σχετικά με τα χρέη των συνεταιρισμών είπε ότι θα υπάρξει διακανονισμός, ενώ απέκλεισε την εκποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών λέγοντας ότι αποτελεί «περιουσία γενεών».

Για το θέμα της εκπροσώπησης των αγροτών συμμερίστηκε την άποψη που εκφράστηκε στη σύσκεψη, λέγοντας ότι θα προκύψει από ξεκάθαρη διαδικασία θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών στο εξωτερικό, όπως επίσης και ξεκάθαρος συνομιλητής με το υπουργείο.

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το agro24 έγραφε:

Τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν τον συνεταιριστικό χώρο, καθώς και τα ειδικά θέματα του αμπελοοινικού τομέα, θα εξετασθούν σε σύσκεψη που διοργανώνει η ΚΕΟΣΟΕ σήμερα το πρωί στις 10:30, στα γραφεία της στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κεντρικής αμπελοοινικής συνεταιριστικής οργάνωσης, στην εν λόγω σύσκεψη έχει κληθεί και θα παρευρεθεί ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Τα θέματα που θα εξετασθούν αφορούν:

 • Την ενιαία συνεταιριστική εκπροσώπηση και τις προϋποθέσεις συγκρότησης της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ε.)
 • Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του κρασιού και το Στρατηγικό Σχέδιο της ελληνικής αμπελουργίας, θέματα που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Β. Αργύρης.
 • Τον ΕΝΦΙΑ των συνεταιριστικών ακινήτων
 • Την φορολόγηση των συνεταιρισμένων αγροτών
 • Την ΚΑΠ μετά το 2020 και τις επιδράσεις της στον ελληνικό αμπελοοινικό τομέα
 • Ειδικά θέματα των συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ

Στην σύσκεψη και στην συζήτηση, που θ’ ακολουθήσει η ΚΕΟΣΟΕ ευελπιστεί, πως θα αποσαφηνισθούν τόσο οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα αιχμής όσο και οι λύσεις των προβλημάτων, που θα τεθούν απ’ τις παριστάμενες διοικήσεις των συνεταιρισμών.

Στην συνέχεια της σύσκεψης θα ακολουθήσει ενημερωτική παρουσίαση από τον προϊστάμενο του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του ΥΠ.Α.Α.Τ κ. Διονύση Γραμματικό με θέμα την ψηφιακή συμπλήρωση των Δηλώσεων Παραγωγής, οι οποίες υποβάλλονται φέτος για πρώτη φορά.