Skip to main content
18 04 2019 | 10:15

Με μειωμένες ποσότητες αλλά καλή ποιότητα η αμπελοοινική παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο

Με μειωμένες ποσότητες αλλά καλή ποιότητα η αμπελοοινική παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο

Η συγκομιδή των σταφυλιών εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου, αλλά υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για τις ποσότητες και την ποιότητα που αναμένονται φέτος.

Αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω

Τα αμπέλια δεν γλύτωσαν και φέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακολουθώντας την πεπατημένη των ζημιών που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, η Αυστραλία, όπως και η Χιλή σε μικρότερο βαθμό, υπέφεραν από τις μέγιστες θερμοκρασίες που έφτασαν έως και 50 °C, ενώ ο αμπελώνας της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να αναρρώνει μετά από τρία χρόνια ακραίας ξηρασίας. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού δυναμικού παραγωγής στις περισσότερες χώρες. Από την άλλη πλευρά, το επίπεδο ποιότητας θεωρείται συχνά εξαιρετικό. Όσον αφορά τον όγκο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς τα κάτω. Αυτό ισχύει για παράδειγμα στην Αργεντινή, όπου οι προβλέψεις μειώθηκαν από 2,5-2,6 ΜΤ στους  2,35-2,45 MT, και την Αυστραλία, όπου το μέγιστο επίπεδο αναμένεται στους 1,6 MT από 1,7 MT το 2018. Στην Αφρική ο επαγγελματικός φορέας Vinpro, με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από την SAWIS, υποδηλώνει μια πιθανή συγκομιδή για το 2019 χαμηλότερη από πέρυσι (9,5 Mhl). "Τα σταφύλια και οι ρώγες είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και λιγότερο πυκνά από ότι συνήθως", εξηγεί ο Fransois Viljoen, διευθυντής υπηρεσιών οίνου στο Vinpro. "Αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί στις δυσμενείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που έγιναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και στα αιολικά γεγονότα των αρχών του καλοκαιριού."

Χαμηλότεροι όγκοι παραγωγής οίνου στη Χιλή

Στη Χιλή, κορυφαίοι παραγωγοί όπως ο Torres στηριζόμενοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων παγετών και ακραίων θερμοκρασιών που προκάλεσαν πυρκαγιές, εξηγούν μια μικρή πτώση της αναμενόμενης παραγωγής φέτος. "Είναι ακόμα δύσκολο να προβλέψουμε αριθμούς σε σύγκριση με το 2018 λόγω του γεγονότος ότι, ακόμη και αν ο αριθμός των τσαμπιών είναι καλός, φαίνεται ότι έχουν λιγότερα σταφύλια και είναι ελαφρύτερα", δήλωσε ο Eduardo Jordin, διευθυντής του οινοποιείου Miguel Torres στη Χιλή. "Εάν έπρεπε να ποντάρω, θα έλεγα ότι είναι ένα έτος παραγωγής ελαφρώς κατώτερο, όπου οι ποικιλίες που είναι πιο ευαίσθητες και εκείνες με τα πιο πρώιμα άνθη θα είναι οι πιο πληγείσες". Η χαμηλή βροχόπτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένες περιοχές μη αρδευόμενες. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα ανησυχητικό για τη βιομηχανία της Χιλής: μετά από μια καλή συγκομιδή το 2018, το Γραφείο Γεωργικών Μελετών και Πολιτικών (Odepa) ανέφερε όγκο αποθεμάτων στο τέλος 2018 κατά 21% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Τα αποθέματα ανήλθαν συνολικά σε 12,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα στο τέλος του 2018.

Ο ψυχρός καιρός δίνει χρόνο στους παραγωγούς της Αργεντινής

Από την άλλη πλευρά των Άνδεων, οι φόβοι μιας μεγάλης παραγωγής διαλύονται τώρα και οι παραγωγοί επικεντρώνονται στην ποιότητα του τρύγου. Η άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι ήταν δροσερό στο σημείο που ξεφυλλίστηκαν μερικά από τα αμπέλια. Στη συνέχεια, ενέσκυψε ένα πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια 2 εβδομάδων που επιτάχυνε την τεχνολογική ωριμότητα χωρίς να ικανοποιήσει τη φαινολική ωριμότητα. Για περισσότερο από μια εβδομάδα ένα κρύο μέτωπο το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εγκαθίσταται. Αυτό δίνει χρόνο να φτάσουμε στη φαινολική ωρίμαση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κρασιών. Μια πολύ καλή ποιότητα για το φετινό έτος 2019, στο ίδιο επίπεδο με τις 2 τελευταίες χρονιές που ήταν εξαιρετικές. Όσον αφορά τις αποδόσεις, η Αργεντινή βρίσκεται στους μέσους όρους των τελευταίων ετών.

Χαμηλές αποδόσεις στη Νέα Ζηλανδία

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στη Νέα Ζηλανδία, που ο οινοτουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για πολλά οινοποιεία που βρίσκονται στη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής Marlborough η παραγωγή όσον αφορά τους όγκους, προβλέπεται χαμηλότερη από την αναμενόμενη, αφού η ανθοφορία και οι θερμές, ξηρές συνθήκες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μείωσαν το δυναμικό παραγωγής στο Marlborough. Η πτώση στην απόδοση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στις ποικιλίες Pinot Noirs και Chardonnays, δημιούργησε εξαιρετικά έντονο επίπεδο χαρακτηριστικών. Θετική είναι και η επίδραση της μείωσης του όγκου στις τιμές σε μια περιοχή όπου η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από την προσφορά.

Η μείωση της διαθεσιμότητας εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών προβληματίζει τους Νεοζηλανδούς οι οποίοι αναζητούν πρακτικές που καθιστούν το αμπέλι λιγότερο ευάλωτο.