Skip to main content
06 11 2014 | 10:31

Κι άλλοι διθύραμβοι για το ελληνικό λευκό κρασί στο διεθνή τύπο

Αν και κατά τους ειδήμονες τα λευκά κρασιά δεν ευδοκιμούν σε ζεστά μέρη, όπως αυτά της Μεσογείου, αλλά σε βόρεια κλίματα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαθέτει εξαιρετικές ποικιλίες οι οποίες έχουν πάρα πολλούς θαυμαστές στο εξωτερικό.

Αφιερωμένο στα ελληνικά λευκά κρασιά είναι το άρθρο της ιρλανδικής εφημερίδας «Irish Times». Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η επιτόπια «έρευνά» του στην Ελλάδα του απέδειξε πως η χώρα μας διαθέτει 300 ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να δώσουν εξαιρετικά κρασιά. «Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα είναι γνωστή παραγωγός κρασιών, αλλά τα επόμενα χρόνια μπορεί να καταφέρει πολλά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα σε αυτές τις σπάνιες ποικιλίες σταφυλιών που διαθέτει η Ελλάδα, υπάρχουν και κάποιες που αντέχουν στο ζεστό κλίμα. Είτε γιατί καλλιεργούνται σε ψυχρότερα, ορεινά μέρη, είτε στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Ο αρθρογράφος σημειώνει τα τρία λευκά κρασιά της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή θεωρούνται υψηλής ποιότητας. Είναι το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγκούσια. Παραδόξως, σημειώνει, οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ξένα σταφύλια, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος θέλει κρασιά που είναι φτιαγμένα από ελληνικά σταφύλια. Ξεχάστε λοιπόν τη ρετσίνα και τα φτηνά κρασιά που ενδεχόμενα αγοράσατε στις πρόσφατες διακοπές σας στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική βιομηχανία κρασιού έχει αλλάξει και έχει αποκτήσει αναγνώριση με νέες εταιρείες να ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι παραγωγοί (Τσάνταλης, Μπουτάρης, Κουρτάκης και Αχάια Κλάους) δείχνουν μια έντονη δυσθυμία με τα κρασιά που προσφέρονται στους τουρίστες το καλοκαίρι.

Πηγή: iefimerida.gr