Skip to main content
01 10 2014 | 13:05

Ιστορικό χαμηλό για τη φετινή παραγωγή κρασιού

Ιστορικό χαμηλό για τη φετινή παραγωγή κρασιού

Σε 290.000 λίτρα κρασιού εκτιμάται η φετινή παραγωγή για όλη την Ελλάδα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Άγγελου Ρούβαλη. Με αφορμή την έναρξη του τρύγου του Ροδίτη, της πιο "δημοφιλούς" ποικιλίας στην αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας, όπου βρίσκεται το οινοποιείο του κ. Ρούβαλη, ο ίδιος είπε στο "Agro24" ότι τα αμπέλια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση από πλευράς ασθενειών και είναι η εξαίρεση σε σχέση με τις υπόλοιπες ζώνες της Ελλάδας. Εξάλλου, μας είπε ότι τα "290.000 λίτρα κρασιού είναι ιστορικό χαμηλό για την εγχώρια παραγωγή, όταν πέρυσι είχαμε 350.000 λίτρα και τα τελευταία χρόνια είχαμε σταθεροποιηθεί γύρω από τα 330.000 λίτρα εξαιτίας της εγκατάλειψης των αμπελώνων σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Ειδικά για φέτος, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση οφείλεται στα προβλήματα ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί λόγω των βροχοπτώσεων, με εξαίρεση τις ζώνες της Σάμου και της Αιγιαλείας".

Ακόμα πιο όψιμα στο Αμύνταιο

Το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερη χρονιά για την αμπελουργική περιοχή του Αμυνταίου, που συνήθως είναι η τελευταία σε ωρίμμανση. Το σχετικά δροσερό καλοκαίρι και οι αυξημένες βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη είχαν ως αποτέλεσμα την οψίμιση του τρύγου τόσο στις πρώιμες ποικιλίες, ιδιαίτερα δε στις όψιμες.

Επιπλέον, η υψηλή σχετική υγρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ευνόησε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ωστόσο κρούσματα περονόσπορου δεν παρουσιάστηκαν και τα περισσότερα αμπέλια μπορούν να χαρακτηριστούν υγιή.

Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της απόδοσης των αμπελώνων όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Syrah και Merlot, ενώ η στρεμματική απόδοση του Ξινόμαυρου αναμένεται ικανοποιητική, μικρότερη όμως από αυτή του 2013.

Οι οίνοι ΠΟΠ Αμύνταιο και τον ΠΓΕ Φλώρινα 2014 θα έχουν χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο, αναμένεται ωστόσο μια αύξηση του αρωματικού τους χαρακτήρα, η πολυπλοκότητα του οποίου θα αναδειχθεί κατά την οινοποίηση. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι οίνοι προβλέπεται να είναι ελαφρύτεροι σε οινόπνευμα και δομή, αλλά με αυξημένο αρωματικό χαρακτήρα και φινέτσα.