Skip to main content
18 05 2017 | 12:32

Έξι εχθροί του αμπελιού αυτή την περίοδο και πώς αντιμετωπίζονται

Έξι εχθροί του αμπελιού αυτή την περίοδο και πώς αντιμετωπίζονται

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις ασθένεις και τους εχθρούς του αμπελιού εξέδωσε στις 16 Μαΐου το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Περονόσπορος

Τα βλαστικά στάδια που βρίσκονται πολλά αμπέλια (μούρο – άνθηση) είναι ευαίσθητα στην ασθένεια. Υπάρχουν διαπιστωμένες εστιακές θέσεις. Παρότι το τελευταίο δεκαήμερο οι συνθήκες δεν ευνόησαν τις μολύνσεις, ο μύκητας αναπαράγει συχνά νέα μολύσματα (σε βραδιές με υγρασίες 85% για 4 τουλάχιστον ώρες) τα οποία μπορούν να μολύνουν με την πρώτη εμφάνιση σταγόνων νερού (βροχή, δροσιές). Προβλέπεται από πολλές μετεωρολογικές πηγές ένα διήμερο βροχοπτώσεων (18 – 19 του μήνα).

Η γρήγορη αύξηση του μήκους της βλάστησης την περίοδο αυτή (19 – 39 εκ. εβδομαδιαίως από τακτικές παρατηρήσεις στην ποικιλία σουλτανίνα) δημιουργεί ακάλυπτες φυτικές επιφάνειες ακόμα και σε σχετικά πρόσφατα ψεκασμένα αμπέλια.

Σύμφωνα με το Κέντρο, οι παραπάνω λόγοι επιβάλλουν προστασία των αμπελιών πριν τις βροχές. Συνιστάται καταπολέμηση στο διάστημα 16 – 17 Μαΐου. Προσοχή γιατί την εποχή αυτή ο μύκητας μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν στις ταξιανθίες.

Ωίδιο

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την συγκεκριμένη ασθένεια. Στη σχετική προειδοποίηση, υπενθυμίζεται ότι έχουν διαπιστωθεί δευτερογενείς μολύνσεις σε όλες τις ζώνες και ότι τα βλαστικά στάδια που ακολουθούν (μούρο – άνθηση – καρπόδεση) είναι πολύ ευαίσθητα στις προσβολές.

Για την αντιμετώπισή του συνίσταται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον περονόσπορο.

Ευδεμίδα

Η πτήση της ανθόβιας γενιάς ολοκληρώθηκε στις πρώιμες περιοχές, στις μεσοπρώιμες σταδιακά ολοκληρώνεται και είναι σε εξέλιξη στις όψιμες. Υπενθυμίζεται ότι στην ανθόβια γενιά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του εντόμου ολοκληρώνει την ανάπτυξή του στις ανθοταξίες της ελιάς και οι προσβολές στα αμπέλια είναι χωρίς οικονομική σημασία.Για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη καταπολέμησης. Η νέα γενιά προβλέπεται να ξεκινήσει σταδιακά από τις πρωιμότερες περιοχές προς το τέλος του μήνα και το Κέντρο θα ενημερώσει σχετικά το επόμενο διάστημα.

Τζιτζικάκι

Χαμηλοί πληθυσμοί του εντόμου βρίσκονται ήδη σε αρκετά αμπέλια . Η καταπολέμησή στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη και δεν συνιστάται ψεκασμός.

Θρίπες

Προσβολές στις ταξιανθίες κατά την περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης μπορεί να προκαλέσουν εσχαρώσεις και φελλοποιήσεις στα σταφύλια που γίνονται αργότερα εμφανείς υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία στα επιτραπέζια, ιδιαίτερα στις λευκές ποικιλίες. Από την έναρξη του μούρου μέχρι και την καρπόδεση ελέγχετε τις ταξιανθίες στα επιτραπέζια σταφύλια με τίναγμα πάνω σε λευκό χαρτί. Συνιστάται επέμβαση σε σταφύλια για επιτραπέζια χρήση μόνο σε περίπτωση παρουσίας υψηλών πληθυσμών.

Πλανόκοκκος

Το έντομο προκαλεί ζημιές σε σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση (κόλλα και εμφάνιση καπνιάς κοντά στη συγκομιδή). Δεν ζημιώνει ακόμα τα σταφύλια αλλά αναπτύσσει πληθυσμούς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντικές προσβολές (κοντά στο κλείσιμο των σταφυλιών) που τότε είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το είδος είναι φωτόφοβο και την περίοδο αυτή βρίσκεται κάτω από το ρυτίδωμα και στην σκιαζόμενη βλάστηση κοντά σ’ αυτό.Συνίσταται να ελέγχονται τα πρέμνα με προσεκτική αφαίρεση του ρυτιδώματος. Η έντονη παρουσία μυρμηγκιών προδίδει τις θέσεις του ψευδόκοκκου. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση.Σε επιτραπέζια σταφύλια που υπάρχει ιστορικό προσβολών και μετά από έλεγχο εντοπίζονται πληθυσμοί να γίνεται επιμελημένος κατευθυνόμενος ψεκασμός.

Συνοδευτικά αρχεία

PDF icon ampeli_150517.pdf