Skip to main content
27 08 2018 | 11:42

Επετειακό γραμματόσημο θα βγάλουν τα ΕΛΤΑ το 2019 για τα 60 χρόνια της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα στον Τύρναβο

Επετειακό γραμματόσημο θα βγάλουν τα ΕΛΤΑ το 2019 για τα 60 χρόνια της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα στον Τύρναβο

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε στις 24 Αυγούστου το βράδυ η 59η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα, στον καταπράσινο χώρο του άλσους του Αγίου Γεωργίου.

Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, παρουσία βουλευτών και του οικοδεσπότη δημάρχου κ. Παναγιώτη Σαρχώση. Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού.

Στην ομιλία του ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε τα τοπικά κρασιά που παράγονται και έχουν κατακτήσει την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές «πρεσβευτές της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας και της Θεσσαλίας» για να επισημάνει ότι αποτελεί για την κυβέρνηση στρατηγική επιλογή η στήριξη της ανάπτυξης του ελληνικού αμπελώνα μέσα και από τη διαφύλαξη, πιστοποίηση και αξιοποίηση των τοπικών/γηγενών ποικιλιών και κλώνων καθώς «αυτές θεωρώ ότι αποτελούν το ισχυρότερο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Έλληνες αμπελουργοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνωστές στις διεθνείς αγορές ξένες ποικιλίες με στόχο αφού αναβαπτιστούν στο ελληνικό terroir (τερουάρ), να αποκτήσουν νέα μοναδική ταυτότητα ποιότητας».

Ο κ. Κόκκαλης μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί δηλώνοντας: «Τώρα που βγήκαμε επιτέλους από τα μνημόνια θεωρώ ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα είναι μέσα στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των παραγωγικών τάξεων της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 υπενθύμισε πως περιλαμβάνονται δράσεις που υποστηρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.

Προηγήθηκε ο χαιρετισμός του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση ο οποίος ανακοίνωσε ότι του χρόνου, στα 60 χρόνια της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα θα φιλοτεχνηθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γραμματόσημο αφιερωμένο στη διοργάνωση. Ο κ. Σαρχώσης ανέφερε: «Μέσα στην περίοδο του τρύγου γιορτάζουμε και τιμούμε πρώτα και κύρια το μόχθο των αμπελουργών, των οινοποιών και των αποσταγματοποιών της περιοχής μας. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε αυτά τα χρόνια να γίνει η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα εκφραστής και εκπρόσωπος των κρασιών του Δήμου μας και υποσχεθήκαμε και εργαστήκαμε να γίνει επίκεντρο της γιορτής το ποιοτικό κρασί των οινοποιείων, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και της περιοχής, να γίνει η γιορτή τόπος συνάντησης και γνωριμίας αυτών των θαυμάσιων κρασιών, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Στο ίδιο κλίμα και οι χαιρετισμοί των βουλευτών κ. Νίκου Παπαδόπουλου, Γιώργου Κατσιαντώνη και Κώστα Μπαργιώτα καθώς και του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Λαδόπουλου. Χαιρετισμούς απέστειλαν και οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης η διευθύντρια Εκπαίδευσης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Α.Τ. Τυρνάβου κ. Σεραφείμ Μπίρδας και Γεώργιος Πατσιαούρας αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου και ο γενικός διευθυντής κ. Χρ. Τσιτσιρίγκος και Βαγγέλης Σίκαλος αντίστοιχα, ο διοικητικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ζήσης Παρλίτσης, οι αντιδήμαρχοι Λαρισαίων κ. Σουρλαντζής και Τυρνάβου κ. Φανή Μπίλιου και κ. Χρήστος Τσιόπας, Γιώργος Κουτσοδήμος, Γιώργος Μπανταβάνης, Κώστας Κουλιός, οι πρόεδροι των Δ.Κ. Αμπελώνα και Αργυροπουλίου και Δένδρων κ. Τασούλα Νταλαμπέκα και κ. Χρ. Κουτίνας και Χρ. Τασιούλας, οι πρόεδρος της «Ελπίδας» του ΤΟΕΒ Μ. Τυρνάβου και Γυναικών κ. Απ. Παπαϊωάννου και Σωτήρης Τζιούφας, και κ. Τούλα Μουγδή. Η πρόεδρος της Δ.Ε. Παιδείας κ. Ρούλα Σουρλαντζή, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μάκης Κατσικαβέλας, Κώστας Χρυσοβέργης και Βασίλης Τάχας.

Προηγήθηκαν παραδοσιακοί χοροί στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα από τα εφηβικά τμήματα του Συλλόγου Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος» και της Εστίας Παράδοσης και Πολιτισμού Αμπελώνα.

Μετά τον αγιασμό και τους χαιρετισμούς ακολούθησε επίσκεψη περιπτέρων, γνωριμία με τα επώνυμα κρασιά των οινοποιών του νομού μας και τους παραγωγούς.

Τέλος, ακολούθησε συναυλία με τους LOCOMONDO.