Skip to main content
22 08 2019 | 07:52

Ενισχύσεις στους αγρότες που παράγουν και στρατηγικό σχέδιο για την αμπελουργία ζητά η ΚΕΟΣΟΕ

Ενισχύσεις στους αγρότες που παράγουν και στρατηγικό σχέδιο για την αμπελουργία ζητά η ΚΕΟΣΟΕ

Την ανάγκη ενιαίας εκπροσώπησης των συνεταιρισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θέματα που αφορούν στο πλαίσιο για την κλωνική επιλογή αμπέλου, αλλά και στον προσανατολισμό των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, στους αγρότες που παράγουν, έθεσαν, μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της κεντρικής αμπελοοινικής συνεταιριστικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ την Τετάρτη 21 Αυγούστου, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αντικείμενο την εκτενή ατζέντα θεμάτων που είχε υποβάλλει για ενημέρωση η ΚΕΟΣΟΕ στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΟΣΟΕ στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρός της Χ. Μάρκου, ο αντιπρόεδρος Αγ. Ραψανιώτης και ο Διευθυντής Π. Κορδοπάτης.

Εκτός των ειδικών θεμάτων, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ ξεκινώντας έκανε μια συνοπτική παρουσίαση στον υπουργό, των δεδομένων του αμπελλοινικού κλάδου δίνοντας έμφαση στην συνεχιζόμενη μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα, σαν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος.

Τα κυρίως θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αφορούσαν:

-Την αναγκαιότητα ενιαίας εκπροσώπησης των συνεταιρισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις συγκεκριμένες αρχές που πρέπει να διέπουν το νέο συνεταιριστικόνόμο

-Την αναγκαιότητα ελέγχων στον αμπελοοινικό τομέα για την περιστολή της παραοικονομίας και την παρακολούθηση διακίνησης εισαγόμενων οίνων

-Την επιτακτικότατα της συνέχισης εκπόνησης της μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ελληνικής αμπελουργίας, προκειμένου να αναδειχθούν και να δοθούν λύσεις στις παθογένειες του πρωτογενούς τομέα

-Τα θέματα της ΚΑΠ μετά το 2020 σχετικά με τον προσανατολισμό των ενισχύσεων στους αγρότες που παράγουν, την διαχείριση των επιδοτήσεων, αλλά και στα ειδικά θέματα του αμπελοοινικού τομέα όπως αυτό της αναγραφής στις ετικέτες των οίνων της χρήσης ζάχαρης

-Την κλωνική επιλογή ποικιλιών αμπέλου, όπου οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΟΕ ζήτησαν εκτός από την σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον υπουργό για την διενέργεια σχετικής ημερίδας με την συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών, συνδέσμων φυτωριούχων και πανεπιστημίων

-Τα ιδιαίτεραπροβλήματα που έχουν φέτος πλήξει τις περιοχές Τυρνάβου – Δαμασίου όσον αφορά τις χαλαζοπτώσεις και τον περονόσπορο.

-Την μείωση του Ε.Φ.Κ. των γλυκών κρασιών, ως αναγκαίου μέτρου για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων προϊόντων και των περιοχών που τα παράγουν

-Την τροποποίηση των περιφερειών με βάση τις οποίες κατανέμονται οι άδειες φύτευσης

-Την μείωση του ΕΝΦΙΑ των συνεταιριστικών ακινήτων

Σε κάθε ένα από τα προαναφερθέντα θέματα υπήρξε αναλυτική παρουσίαση και διάλογος με τον υπουργό κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος στα περισσότερα από αυτά δεσμεύθηκε για την θετική αντιμετώπισή τους, αντιλαμβανόμενος άμεσα το βάθος των θεμάτων, ενώ ο ίδιος έθεσε θέμα δημιουργίας αγροτικών επιμελητηρίων, ως θεσμό εκπροσώπησης των Ελλήνων αγροτών.

Η ανακοίνωση του υποργείου

Από την πλευρά του υπουργείο για την εν λόγω συνάντηση δόθηκαν στην δημοσιότητα τα εξής: «Ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων αμπελουργών και των οινοποιητικών συνεταιρισμών έθεσαν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη (21/8/2019) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης παρέδωσαν στον κ. Βορίδη ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με επεξεργασμένα στατιστικά στοιχεία του αμπελοοινικού τομέα για τη χρονική περίοδο 2018 – 2019, ενώ παράλληλα ανέλυσαν και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πλευρά του ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΟΣΟΕ για τις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου σε ζητήματα όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις (που επίσης απασχολούν σε μέγιστο βαθμό τους οινοπαραγωγούς), η εξυγίανση των συνεταιρισμών προς όφελος των παραγωγών, μέσω του νέου σχετικού νόμου αλλά και η βαρύτητα που δίνει για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Παράλληλα δήλωσε ότι θα εξετάσει άμεσα το ισχύον καθεστώς των αδειών φύτευσης αλλά και το ζήτημα της ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιλιών στη βάση της κλωνικής επιλογής αμπέλου».