Skip to main content
22 05 2018 | 11:15

Διεθνές συμπόσιο για τον οίνο, τη διατροφή και την υγεία ξεκινά σήμερα στο Ηράκλειο

Διεθνές συμπόσιο για τον οίνο, τη διατροφή και την υγεία ξεκινά σήμερα στο Ηράκλειο

Η σηµασία του πλούτου και της ποικιλοµορφίας των πρακτικών παραγωγής οίνου και διατροφής και της διαφοροποίησή τους ιστορικά, µε βάση τη γεωγραφική περιοχή και την πολιτιστική αναδείχτηκαν σαφώς σε δύο διεπιστηµονικά συνέδρια που οργανώθηκαν µε πρωτοβουλία του Καθηγητή Norbert Latruffe από την Έδρα της Unesco «Κουλτούρα και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστηµίου της Βουργουνδίας το µεν πρώτο το 2008 στη Beaune µε θέµα «Οίνος και υγεία», το δε δεύτερο το 2016, στην Hyères µε θέµα «Οίνος, διατροφή και υγεία».

Το διεθνές διεπιστηµονικό συνέδριο «Άµπελος, οίνος, διατροφή και υγεία» θα πραγµατοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης από 23 ως 26 Μαΐου 2018. Η επίσηµη έναρξη έχει προγραµµατιστεί για τις 22 Μαϊου στις 6 το απόγευµα.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη ζητηµάτων που σχετίζονται µε την αµπελοοινική παραγωγή των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών. Τέτοια ζητήµατα περιλαµβάνουν πολιτιστικά, τεχνικά, οικονοµικά, περιβαλλοντικά, διατροφικά όπως και ζητήµατα υγείας. Ένας από τους κύριους στόχους του συνεδρίου είναι να τονίσει την πολιτιστική ποικιλοµορφία των πρακτικών παραγωγής οίνου και διατροφής σε σχέση µε τις παραδόσεις και την ταυτότητα των διαφόρων χωρών.

Η Μεσογειακή δίαιτα, χαρακτηρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονοµιά από την UNESCO το 2010, αναγνωρίζεται για τις ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία και την µακροζωία και µπορεί να αποτελέσει παγκόσµιο σηµείο αναφοράς. Η Κρήτη αποτελεί σηµείο αναφοράς για τη Μεσογειακή Δίαιτα µε αµπελοοινική παράδοση χιλιετιών και διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και χαµηλή κατανάλωση κρέατος.

Γεωγραφικά τοποθετηµένη στην καρδιά του Μεσογειακού πολιτισµού αποτελεί τόπο ιδανικό για τη φιλοξενία του διεθνούς διεπιστηµονικού συνεδρίου «Άµπελος, οίνος, διατροφή και υγεία».

Το Συνέδριο οργανώνεται από την έδρα της UNESCO «Κουλτούρα και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστηµίου της Βουργουνδίας και από το Πανεπιστήµιο Κρήτης, σε συνεργασία µε το Δήµο Ηρακλείου, την Περιφέρεια της Κρήτης, την Εθνική Διεπαγγελµατική Οργάνωση Οίνου και Αµπέλου, την Ένωση Μεσογειακής διατροφής και υγείας (NMS), και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγµατοποιηθούν επισκέψεις σε αµπελώνες και άλλες περιοχές µε γεωργικές καλλιέργειες, συµπεριλαµβανοµένων των ελαιώνων, µε ταυτόχρονη σύνδεση και αναφορά στον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο και την τρέχουσα παράδοση του νησιού της Κρήτης. Διεθνείς οµιλητές από όλα τα επιστηµονικά πεδία, που αφορούν την άµπελο, τον οίνο και την διατροφή, ιδιαιτέρως της Μεσογείου, θα επικεντρωθούν -µέσω παραδειγµάτων από συγκεκριµένες γεωγραφικές περιοχές - στην θεµατολογία των βασικών ενοτήτων του συνεδρίου.

Θεματολογία

• Terroir και δοµή των περιοχών καταγωγής των οίνων: σταφύλι, συστήµατα διαµόρφωσης, οινολογικές διαδικασίες, νοµοθεσία, εµπορία και αγορές, διάχυση της γνώσης και των τεχνικών.

• Πολιτιστικές, κοινωνικές και ιστορικές διαστάσεις της αµπέλου, του οίνου και της διατροφής

• Οίνος, Μεσογειακή διατροφή και χαρακτηριστικά της Κρητικής διατροφής και υγεία

• Οίνος, γαστρονοµία, τουρισµός και ανάπτυξη: τοπίο, κληρονοµιά, οικνοµική ανάπτυξη, σχέσεις διατροφής-οίνου, αρχιτεκτονική.

Μέσα από πολυάριθµα παραδείγµατα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο θα γίνει µία προσπάθεια να έρθουν στο προσκήνιο διάφορες στρατηγικές ανάπτυξης του αµπλεοοινικού τοµέα αλλά και ανάδειξης της εθνικής κληρονοµιάς παλαιών και νέων αµπελοοινικών χωρών. Επιπρόσθετα, µέσα από τη σύγκριση των διαφορετικών οινικών παραδόσεων και παραδειγµάτων οινικών περιοχών είναι δυνατή η χάραξη κοινοτόµων πολιτικών για την ενδυνάµωση του οινικού πολιτισµού και των θετικών συνδέσεων µε την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη.