Skip to main content
28 06 2018 | 12:00

Ένα... Ελληνικό Γαστρονομικό Χωριό στις Βρυξέλλες

Ένα... Ελληνικό Γαστρονομικό Χωριό στις Βρυξέλλες

Βραδιά γευσιγνωσίας που είχε στόχο να αναδείξει τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο διοργάνωσε στις 26 Ιουνίου ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, GUE/NGL). Στην εκδήλωση «Ελληνικό γαστρονομικό χωριό» αναδείχθηκαν στο ευρωπαϊκό κοινό τα τοπικά, ΠΟΠ και Γεωγραφικής Ένδειξης προϊόντα της κάθε ελληνικής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ποτών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με:

- τον ΕΟΤ - Γραφείο BENELUX

- το Εστιατόριο «Φίλεμα» στις Βρυξέλλες και

- το "A Discovering Network"

Η ξεχωριστή αυτή βραδιά υπογράμμισε την ιδιότητα της Ελλάδας ως τουριστικό brand με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα. Επικεφαλής της γαστρονομικής περιήγησης ήταν ο Chef Μάνος Μακρυγιαννάκης, που επιμελήθηκε τις παρουσιάσεις των εδεσμάτων σε συνεργασία με ομάδα Chefs, προερχόμενων από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, έγινε παρουσίαση παραδοσιακών προϊόντων στο περίπτερο κάθε Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Έλληνα ευρωβουλευτή, για την εξαγωγική προώθηση των εν λόγω προϊόντων, έχουν προγραμματιστεί επαφές ανάμεσα στους Έλληνες παραγωγούς και τοπικούς διανομείς του Βελγίου, που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Ευρώπη με «προξενητή το γραφείο μου», δηλώνει χαριτολογώντας ο κ. Κούλογλου, ενώ στην προσπάθεια συμμετέχει και η ελληνική μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στη συνέντευξη που δόθηκε από τον κ. Κούλογλου με θέμα: «Η σημασία των ΠΟΠ προϊόντων της Ελλάδος και τρόποι προώθησής τους στο εξωτερικό», με τη συμμετοχή στο πάνελ του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, της διευθύντριας γραφείου ΕΟΤ BENELUX Ελένης Σκαρβέλη και του σεφ Μάνου Μακρυγιαννάκη ακούστηκαν οι επιδιώξεις και οι προβληματισμοί των εκπροσώπων των περιφερειών απ όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Καχριμάνης επέμεινε στην ανάγκη της ελληνικής παρουσίας στις διεθνείς εκθέσεις ώστε να γίνονται γνωστά τα ελληνικά προϊόντα και τόνισε την ανάγκη να βοηθήσει η Περιφέρεια την Ελλάδα «να αλλάξει σελίδα».

«Η πιστοποίηση συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα», τόνισε εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα».

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο εξαγωγικό και καταναλωτικό», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος.

Για «σύζευξη προϊόντων με ξενοδόχους και φορείς» μίλησε ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο Μανώλης Χνάρης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, είπε ότι θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η λέξη «Κρήτη» σημαίνει brand name.

Η κ. Σκαρβέλη εκ μέρους του ΕΟΤ είπε ότι «η κουζίνα αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τουριστικού προορισμού» και ειδικά για τους Βέλγους είναι το τρίτο στη σειρά.

Η ελληνική Περιφέρεια θα τα καταφέρει να βγει αλώβητη από τη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027 στην πολιτική συνοχής- λόγω Brexit- επεσήμανε ο κ. Κούλογλου απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς «η Ελλάδα – μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία – θα αποτελέσει εξαίρεση στη μείωση που θα υποστούν οι άλλες χώρες, τόσο λόγω της στάσης της στο προσφυγικό όσο και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των θυσιών που υπέστη ο ελληνικός λαός».

Στη συνέντευξη ήταν επίσης παρόντες η Γερακίνα Μπισμπίνα, αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, η Κωνσταντίνα Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Ταξιάρχης Φαρμάκης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής που αναφέρθηκαν στα προϊόντα ΠΟΠ των περιοχών τους.