Skip to main content
10 08 2016 | 11:37

Ο Μάρκος Μπόλαρης στην Κεραμωτή – Υποστήριξη του συνεταιρισμού αλιέων μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Ο Μάρκος Μπόλαρης στην Κεραμωτή – Υποστήριξη του συνεταιρισμού αλιέων μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Στο Ερατεινό βρισκόταν το πρωί της Τρίτης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης στο πλαίσιο ευρύτερης επισκέψεώς του. Έλαβε μέρος σε συνάντηση με τον αλιευτικό συνεταιρισμό τα μέλη του οποίου αξιοποιούν επαγγελματικά τις λιμνοθάλασσες της περιοχής προκειμένου να εξετασθούν τα προβλήματα των περίπου 35 αλιέων.

Μιλώντας από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο κ. Μπόλαρης έκανε λόγο για εξαιρετικές δυνατότητες και προκλήσεις όπως η κατασκευή ενός συσκευαστηρίου με δυνατότητα καπνίσματος των ψαριών και συσκευασίας βάσει νόμου του αυγοτάραχου. Ο κ. Μπόλαρης χαρακτήρισε ως εξαιρετική την πρόταση, ειδικά αφού συνοδεύεται και από μελέτη του αλιευτικού συνεταιρισμού, μπορεί μάλιστα να κατατεθεί στη νέα προγραμματική περίοδο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπόλαρη, η πρόταση έχει τις προϋποθέσεις ένταξης, που βεβαίως θα κριθούν και σε υπηρεσιακό επίπεδο, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η αξία του παραγόμενου προϊόντος.

Ο προϋπολογισμός της προτάσεως ανέρχεται σε 500.000 ευρώ μεγάλη όμως σημασία έχει η πληρότητα της μελέτης. Ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι για την υποστήριξη του προϊόντος που παράγεται στις λιμνοθάλασσες η μονάδα επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας είναι απαραίτητη. Έτσι θα πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων της περιοχής, ενώ θα αναβαθμίσει την τοπική οικονομία και θα βελτιώσει τις επαγγελματικές συνθήκες των αλιέων. Μάλιστα, ο κ. Μπόλαρης εμφανίστηκε βέβαιος ότι έτσι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Η υποστήριξη ενός ιχθυογεννητικού σταθμού ως περίπτωση στήριξης του παραγωγικού τομέα επιβάλλεται να εξετασθεί σοβαρά, συμπλήρωσε ο κ. Μπόλαρης.

Η επόμενη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού τομέα προκειμένου να συζητηθούν λεπτομερώς τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου.

Το δελτίο τύπου

Συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Ν. Καβάλας είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης παρουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καβάλας Γιώργου Παπαφιλίππου, Τάκη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη.

Η συνάντηση έγινε στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού στη Λιμνοθάλασσα Ερατεινού, κατά την όποια ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Αρβανιτάκης ενημέρωσε για τον σκοπό του Συνεταιρισμού, την παραγωγική δραστηριότητα του, που ανέρχεται σε 150 έως 180 τόνους αλιευμάτων και παρουσίασε τον προγραμματισμό του Αλιευτικού Συνεταιρισμού για δημιουργία συσκευαστηρίου, εργαστηρίου για καπνιστά και τυποποίηση αυγοτάραχου. Εν κατακλείδι ανέδειξε ζητήματα που αφορούν τα μισθώματα των λιμνοθαλασσών, την εισφορά για τα εγγειοβελτιωτικά έργα συντήρησης των στομίων εγκαταστάσεων, την καταβολή διπλής εισφοράς στον ΕΛΓΑ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης τόνισε την σημαντικότητα δραστηριοποίησης του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής για την τοπική οικονομία, για το περιβάλλον και την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής, υπέδειξε τις δυνατότητες για ένταξη στις δράσεις του νέου Προγράμματος Αλιείας τόσο της ομάδας Παραγώγων όσο και των δράσεων καθετοποιημένης παραγωγής και προώθησης των αλιευμάτων. Ιδιαίτερα στάθηκε στις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Υπουργείου, Ερευνητικών Κέντρων και Αλιευτικών Συνεταιρισμών για την λειτουργία ιχθυογεννητικού σταθμού, όπως αυτός που λειτουργούσε στην Κεραμωτή. Είναι πρόκληση, τόνισε ο Αν. Υπουργός, το εξαιρετικό προϊόν των λιμνοθαλασσών μας, τα ψάρια που ζουν και τρέφονται σε φυσικό περιβάλλον, να φτάνουν στην αγορά επώνυμα, επομένως συσκευασμένα ή μεταποιημένα (καπνιστά, αυγοτάραχο) με τους σύγχρονους υγειονομικούς κανόνες. Έτσι και προσθέτουμε αξία στο ποιοτικό προϊόν και δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την τοπική και εθνική οικονομία.

Πηγή: proininews.gr