Skip to main content
07 09 2018 | 10:46

Εξώδικο αλιέων Θράκης στην κυβέρνηση για την προκλητικότητα των Τούρκων

Εξώδικο αλιέων Θράκης στην κυβέρνηση για την προκλητικότητα των Τούρκων

Τουλάχιστον προς τέσσερα υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης απευθύνεται το εξώδικο του συλλόγου Αλιέων της Αλεξανδρούπολης, με το οποίο ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους στις θάλασσες. "Μετά και τα γεγονότα της Λέρου με τους πυροβολισμούς κατά Ελλήνων ψαράδων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Σαρίκας και εξηγεί ότι το εξώδικο εστάλη "για να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας". Μεταξύ των υπουργείων που παρέλαβαν εξώδικες διαμαρτυρίες είναι το υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, με τον κο Σαρίκα να χαρακτηρίζει ως "αναγκαστική" αυτή την αποστολή.

"Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα γυρνάμε στο σπίτι μας ασφαλείς" λέει ο κος Σαρίκας και εξηγεί ότι το πρόβλημα είναι διπλής φύσης: Αφενός οι Έλληνες ψαράδες έχουν να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα από τις παραβιάσεις μέχρι τους πυροβολισμούς και αυτό είναι το μείζον ζήτημα, όμως από την άλλη οι Τούρκοι ψαράδες κάνοντας αυτές τις παραβιάσεις ψαρεύουν το ιχθυαπόθεμα που εδώ και χρόνια προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Έλληνες στο Αιγαίο. "Έρχονται και θερίζουν αυτό που με τόσο κόπο έχουμε σπείρει" λέει ο κος Σαρίκας και τονίζει ότι "το τι μέτρα θα πάρουν τα υπουργεία, είναι δικό τους θέμα, αλλά πρέπει τα μέτρα να ληφθούν".

Δημήτρης Σαρίκας: "Δεν κάνουμε αντιπολίτευση - Κάνουμε διαμαρτυρία"

Σχεδόν αμέσως μετά την κοινοποίηση των εξωδίκων, υπήρξαν φωνές που χαρακτήρισαν την κίνηση των ψαράδων ως "αντιπολιτευτική". Επί τούτου ο κος Σαρίκας σημειώνει: "Και αυτή η κίνηση μας, είναι όσο αντιπολιτευτική, όσο είναι και οι άλλες που έχουμε κάνει εδώ και 25 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια διαμαρτυρόμαστε συνεχώς για τα προβλήματα του κλάδου μας και δεν γίνεται τίποτα - τα έγγραφα υπάρχουν για όποιον έχει αμφιβολίες". Υπογραμμίζει όμως ότι "τα τελευταία γεγονότα είναι άκρως επικίνδυνα. Δεν γίνεται να φοβόμαστε ότι κάθε σκάφος που μας πλησιάζει μπορεί να μας πυροβολήσει".

Προς το παρόν τουλάχιστον και παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα της αποστολής των εξώδικων διαμαρτυριών, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από τα υπουργεία που το έλαβαν, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Αλιέων Αλεξανδρούπολης δεν είναι ο μοναδικός που έχει κάνει αυτή την κίνηση. Υπάρχουν και άλλοι Σύλλογοι ανά την Ελλάδα που ακολούθησαν την ίδια τακτική και όλοι μαζί αναμένουν τις κινήσεις των υπουργείων.

Τι είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας

Στα προβλήματα με την τουρκική πλευρά σχετικά με τους ψαράδες στην περιοχή της Σαμοθράκης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, στο ρ/φ σταθμό REALFM και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη. Μεταξύ άλλων ανέφερε: Ας μην το αντιμετωπίζουμε ως ένα πρωτοφανές περιστατικό. Θέλω να σας θυμίσω ότι και από τη μεριά του Ιονίου Πελάγους, παλαιότερα, για τέτοια θέματα αλιείας και οικονομικών συμφερόντων είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Μιλώντας για το σήμερα, αφενός υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των κρατών και αφετέρου υπάρχει η επιτήρηση και η προστασία και από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, με όρους επιτήρησης και διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι λόγοι είναι οικονομικοί. Χρειάζεται μια νηφαλιότητα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το ελληνικό Λιμενικό με ιδιαίτερη προσοχή προστατεύουν τα εθνικά και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Πηγή: Δήμητρα Συμεωνίδου, xronos.gr