Skip to main content
22 08 2016 | 11:28

«Σήκωσε μπουρίνι» η ΚΥΑ για την προστασία των περιοχών Natura 2000 στο Θρακικό πέλαγος

«Σήκωσε μπουρίνι» η ΚΥΑ για την προστασία των περιοχών Natura 2000 στο Θρακικό πέλαγος

«Θύελλα» αντιδράσεων προκαλεί στους ψαράδες του Πόρτο Λάγος η νέα ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει επέκταση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 σε 100 νέες περιοχές της Ανατολικής ΜΑκεδονίας και Θράκης από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τη Νέα Πέραμο Καβάλας. Οι ψαράδες υποστηρίζουν για ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους, η εφαρμογή της ΚΥΑ θα σημάνει την απαγόρευση αλιείας στο Θρακικό Πέλαγος κάτω των έξι μιλίων. Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη για παράδειγμα στο Πόρτο Λάγος και στα Άβδηρα είναι κάτω από 9 μέτρα και σύμφωνα με τον νόμο μπορούν να έχουν αλιευτική δραστηριότητα μέχρι και 3 ναυτικά μίλια. Κατά συνέπεια αυτοί οι επαγγελματίες αλιείς δεν θα μπορούν να ψαρεύουν τουλάχιστον …νόμιμα!

«Μας καταστρέφουν… Θα κλείσουμε με τις βάρκες μας την Εγνατία»

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο του σωματείου αλιέων του Πόρτο Λάγος κ. Συμεών Μανασαρίδη που υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι η καταστροφή τους και μάλιστα χωρίς να αποζημιωθούν ενώ επίσης καταγγέλλει μεθοδεύσεις από το υπουργείο που τους έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο ώστε να μην αντιδράσουν: «Τα περισσότερα σκάφη είναι μικρά και κάτω από 9 μέτρα που ψαρεύουμε από 0 μέχρι 3 ναυτικά μίλια. Αν εφαρμόσουν αυτή την διάταξη, να ψαρεύουμε δηλαδή σε πάνω από 6 ναυτικά μίλια θα μας οδηγήσουν στην παρανομία. Και μας καταστρέφουν και δεν μας αποζημιώνουν. Είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν αποζημιώνεται από καταστροφές». Ο κ. Μανασαρίδης επιπρόσθετα αναφέρει πως τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί των αλιέων ενημερώθηκαν από τις εποπτείες αλιείας για την νέα ΚΥΑ και για τις αλλαγές το μεσημέρι της ίδιας μέρας που έληγε η διαβούλευση και δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους και τις προτάσεις τους καθώς έπρεπε να συγκληθούν πρώτα γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων: «Προφανώς αυτό το έκαναν για να μην αντιδράσουμε… Είναι άδικο για μας και θα αντιδράσουμε δυναμικά και συντονισμένα για να αλλάξουμε αυτή την ΚΥΑ. Αν χρειαστεί θα βγάλουμε και τα καΐκια μας και θα κλείσουμε την Εγνατία», τονίζει ο κ. Μανασαρίδης. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Αλιέων Αλεξανδρούπολης και όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μανασαρίδης όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής του Πότο Λάγος των Αβδήρων του Φαναρίου κ.ά είναι σε απόλυτη ταύτιση και συνεργασία μεταξύ τους προκειμένου να υπάρξει μια μαζικότητα στις αντιδράσεις.

«Μας απαγορεύουν να ψαρεύουμε στην χώρα μας…»

Ένα βήμα παραπέρα προχωρά ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, τονίζοντας πως αν ισχύσει αυτή ΚΥΑ αυτό ισοδυναμεί με: «Μας απαγορεύουν να αλιεύουμε στην Ελλάδα. Όταν απαγορεύεται ν’ αλιεύουμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, γιατί να έχω έδρα την Αλεξανδρούπολη; Δίπλα μας είναι το λιμάνι της Αίνου κι επιπλέον θα μπορούμε να αλιεύουμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να μας παρενοχλεί κανείς, όπως γίνεται τώρα με τα τουρκικά αλιευτικά». Οι Θρακιώτες ψαράδες έχουν διαμηνύσει ότι, εάν περάσει η επέκταση, θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγηθούν σε εγκατάλειψη της αλιείας. Στην Αλεξανδρούπολη δραστηριοποιούνται 200 οικογένειες. Η ενδεχόμενη απόφαση επηρεάζει ψαράδες στα λιμάνια των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σαμοθράκη και Θάσος.

Δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ

Να σημειώσουμε η ΚΥΑ αυτή δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης έχει ζητηθεί η γνωμοδότησή του ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση. Να σημειώσουμε ότι η επέκταση του Δικτύου – σύμφωνα με την μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ - έργο εποπτείας) - εξυπηρετεί την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος τα λεγόμενα «λιβάδια της Ποσειδωνίας» που θεωρείται ότι απειλείται καθώς επίσης και τα δελφίνια. Όμως είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα τα δελφίνια αφθονούν στο θρακικό πέλαγος και κατά συνέπεια δεν αποτελούν επαπειλούμενο είδος που να χρήζει ειδικών μέτρων προστασίας.

Πηγή: Μαριάννα Ξανθοπούλου, empros.gr