Skip to main content
08 08 2016 | 09:20

Τζάκρη: Μέχρι τέλος του 2016 θα πληρωθούν την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των τεύτλων οι παραγωγοί για τα προηγούμενα έτη

Τζάκρη: Μέχρι τέλος του 2016 θα πληρωθούν την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των τεύτλων οι παραγωγοί για τα προηγούμενα έτη

Η πρώτη δόση των 5 εκατ. ευρώ με βάση την συμφωνία νέας χρηματοδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την πιστώτρια τράπεζα θα εκταμιευτεί τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τα όσα απάντησε την Παρασκευή 5 Αυγούστου η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θ. Τζάκρη, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Δ. Καμμένου.

Όπως επισήμανε η Θ. Τζάκρη, το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί κυρίως προς τους τευτλοπαραγωγούς, ενώ δίνονται ακόμη 2,45 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς στο πλαίσιο του στόχου διπλασιασμού των 65.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων από την επόμενη χρονιά.

Η υφυπουργός Βιομηχανίας σημείωσε ακόμα ότι η αποπληρωμή μέχρι και το 2015 από το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Πιο αναλυτικά είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταβάλει στους παραγωγούς τα υπόλοιπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ετών 2012 και 2013, ενώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά η καταβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2014 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης και του 2015, ώστε το πρόγραμμα να επανέλθει στην κανονική του τροχιά και το γεγονός αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων εφόσον βελτιώνει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.

Η Θ. Τζάκρη επανέλαβε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την διάσωση της ΕΒΖ ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος της αυτάρκειας σε ζάχαρη και να μην δαπανώνται χρήματα σε εισαγωγές.

Η ίδια, υπογράμμισε τις «τεράστιες ευθύνες» των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ και των κυβερνήσεων που τις διόρισαν, με κάποια στελέχη μάλιστα των διοικήσεων να διώκονται για κακουργηματική απιστία σε βάρους του Δημοσίου. Και πρόσθεσε ότι «για να το κατανοήσει κανείς αυτό δεν έχει παρά να κοιτάξει τα νούμερα που δείχνουν σε τι κατάσταση παραλάβαμε την ΕΒΖ. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω μόνο δύο αριθμούς: 50 εκατομμύρια αρνητική καθαρή θέση δηλαδή αρνητικά ίδια κεφάλαια και 140 εκατομμύρια χρέος. Για το λόγο αυτό μάλιστα τα μέλη των προηγούμενων διοικήσεων βρίσκονται για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους στο στάδιο της προανάκρισης για κακουργηματική απιστία για την ζημία των 50 εκατ. κατ’ ελάχιστον που προκάλεσαν στην ΕΒΖ λόγω της δημιουργίας αλλά και της μη είσπραξης οφειλών τρίτων προς την ΕΒΖ κατά παράβαση κάθε έννοιας χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι τα αδικήματα τα οποία είναι υπό διερεύνηση προκάλεσαν μεγάλη υλική ζημιά στην ΕΒΖ απαξιώνοντας την \ περιουσία της και καθιστώντας δύσκολη την περαιτέρω ομαλή λειτουργία της».

Η Θ. Τζάκρη τόνισε ότι για πρώτη φορά έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας κι υπάρχει συμφωνία για αναδιάρθρωση των χρεών της ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχει συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους για μείωση του εργατικού κόστους, ενώ, όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Βιομηχανίας, καταβάλλονται προσπάθειες για την «αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης» της ΕΒΖ με τους τευτλοπαραγωγούς.

Επιπλέον τόνισε ότι για πρώτη φορά αυτή την στιγμή διενεργείται συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των εργοστασίων στο Πλατύ και την Ορεστιάδα, των οποίων ο εξοπλισμός είχε απαξιωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική βιομηχανική απόδοση της εταιρείας που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, από τα 65.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος.

«Περισσότερες καλλιεργητικές εκτάσεις σημαίνει μεγαλύτερο όγκο πρώτης ύλης προς επεξεργασία, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής και κατ’ αποτέλεσμα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τελικού προϊόντος δηλαδή της ζάχαρης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

Και συνέχισε λέγοντας πως «προς την κατεύθυνση αυτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2016 κατέβαλε το συνολικό ποσό των 2.450.000 ευρώ σε 1.416 παραγωγούς ως συνδεδεμένη ενίσχυση για τα ζαχαρότευτλα έτους 2015 που αντιστοιχούν σε 53 ευρώ το στρέμμα».