Skip to main content
03 09 2015 | 09:11

Στροφή για τα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να μη γίνονται όλες οι δαπάνες για τρακτέρ

Στροφή για τα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να μη γίνονται όλες οι δαπάνες για τρακτέρ

Νέο προγραμματισμό και στόχευση προβλέπει το υπό έγκριση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 της Ελλάδας για τα Σχέδια Βελτίωσης, έτσι ώστε να μην απορροφώνται όλοι οι πόροι - ή το μεγαλύτερο μέρος τους - για την αγορά τρακτέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agro24.gr, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους ώστε να αποθαρρύνει την αγορά κι άλλων τρακτέρ, που μάλιστα θα είναι περιττά για τις ανάγκες μίας και μόνο εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται από πηγές του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ότι: "Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί ώστε οι πόροι να μην κατευθύνονται κατά κόρον σε γεωργικούς ελκυστήρες και μηχανολογικό εξοπλισμό δημιουργώντας συνθήκες υποαπασχόλησής τους, αλλά να κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους συντελεστές αύξησης της παραγωγής και παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης να χρηματοδοτηθούν "επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην στροφή στην παραγωγή, τον εκσυγχρονισμό, τις νέες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδιοκατανάλωση, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τις μεικτές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τις βιολογικές καλλιέργειες, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, την ορθολογική χρήση των πόρων, τη γεωργία ακριβείας, κλπ. με παροχή κινήτρων και βαθμολογική πριμοδότηση των αιτούντων στις συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων."

Τι θα γίνει με την έγκριση του νέου Π.Α.Α.

Απαντήσεις σχετικά με την πορεία έγκρισης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 έδωσε με δηλώσεις του σε ειδησεογραφικό site, ο Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΠΕΝ. «Ευελπιστώ ότι το αργότερο τον Οκτώβριο το πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ημερομηνίες. Αυτή τη στιγμή όλα βαδίζουν ομαλά. Ευελπιστούσα βέβαια ότι θα είχαμε τελειώσει αρχές Αυγούστου αλλά πέσαμε στην περίοδο των διακοπών του Αυγούστου για τη Κομισιόν οπότε και οι απαντήσεις μετά την τελευταία αξιολόγηση έχουν καθυστερήσει. Κάποια μέτρα βέβαια έχουν ήδη εγκριθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κασίμης.

Υπενθυμίζουμε ότι παρότι ο φάκελος για τα 4,22 δισ. (νέο ΠΑΑ) κατατέθηκε από το καλοκαίρι του 2014, τα κονδύλια παραμένουν «μπλοκαρισμένα», καθώς το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ελληνικού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 κρίθηκε - διά στόματος επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί - υπερβολικά ασαφές.

Μιλώντας για την πορεία των συζητήσεων – διαπραγματεύσεων από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΠΕΝ μας ενημερώνει: «μέχρι σήμερα αυτό που έχει γίνει είναι να έχουν υποβληθεί όλα τα μέτρα. Ο τρόπος που δουλεύει η Κομισιόν είναι ο εξής: Γίνεται διαβούλευση για κάθε μέτρο που θα υποβάλεις και όταν όλα έχουν γίνει αποδεκτά το πρόγραμμα “ανεβαίνει” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ε. και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει εγκριθεί το πρόγραμμα. Μετά αυτό που μένει είναι μόνο η τυπική του έγκριση. Το ελληνικό ΠΑΑ θα “ανέβει” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κομισιόν όταν έχει την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα μέτρα».