Skip to main content
18 07 2016 | 14:55

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των αγροτών στα Ιόνια Νησιά

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των αγροτών στα Ιόνια Νησιά

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και την προώθηση και προβολή των προϊόντων της Ιόνιας γης, πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερωτικές συναντήσεις στην Κέρκυρα, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των αγροτών

Οι συναντήσεις αυτές (11-13/7/2016) πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τη διερεύνηση των προβλημάτων και των αναγκών των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα καθώς και των ευκαιριών χρηματοδότησης που προκύπτουν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ελένη Τσιομίδου παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τα μέτρα και τις δράσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020 και στη συνέχεια ακολούθησε ανοικτή συζήτηση και διάλογος βάσει ερωτήσεων και αποριών που εκφράστηκαν.

Στις συναντήσεις, οι οποίες έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τους παραγωγούς και τους συλλογικούς φορείς και ενώσεις αυτών, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών Γιάννης Φοντάνας, ο Έπαρχος Ιθάκης Σπύρος Τσιντήλας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Κουλούρης και Τζώρτζης Σιγούρος, μεταποιητές και καλλιεργητές της ΠΙΝ.

Τι έγινε στη Ζάκυνθο

Το πώς τα εκλεκτά προϊόντα της Ζακύνθου θα γίνουν γνωστά και θα εκτιμηθούν εκτός των συνόρων του νησιού αλλά και εκτός Ελλάδας είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους αγρότες της Ζακύνθου. Κεντρική ομιλήτρια στην αντίστοιχη ημερίδα που έγινε στο νησί, ήταν η εντεταλμένη σύμβουλος του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Ελένη Τσιομίδου. Η ίδια διαπίστωσε, ιδίοις όμμασι την ιδιαιτερότητα της Ζακύνθου και εντυπωσιάστηκε με τις προσπάθειες που γίνονται από τοπικές ομάδες αφοσιωμένων παραγωγών και συνεταιρισμών που πραγματικά κάνουν ό,τι μπορούν για να γνωστοποιήσουν παντού τα προϊόντα του νησιού. Ακουσε όμως και τα παράπονά τους για τα κόστη κάθε ενέργειας εξωστρέφειας και για τη δυσβάσταχτη φορολογία και ενημέρωσε για τα νέα προγράμματα και «εργαλεία» που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες και τους τυποποιητές.

Λίγοι και καλοί

Για μία ακόμη φορά, λιγοστοί ήταν όσοι παρακολούθησαν την ενημερωτική συζήτηση. Κατά γενική ομολογία όμως, όσοι παρακολούθησαν την ομιλία της κας Τσιομίδου και συζήτησαν μαζί της, παραδέχτηκαν ότι βρήκαν έναν ενδιάμεσο του υπουργείου στον οποίο μπορούν να αποταθούν, για να συμβουλευτούν, να ρωτήσουν, να ενημερωθούν για νέες προοπτικές αλλά και για κινδύνους. Η κα Τσιομίδου πραγματοποιεί περιοδεία ανά την Ελλάδα όπου σε ανάλογες συναντήσεις ενημερώνει για θέματα Γυναικείων Συνεταιρισμών, Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, προώθησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, προοπτικές εξωστρέφειας μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Εργαλεία» μεν, υπερφορολόγηση δε

Από την πλευρά τους οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν απορίες και ερωτήματα, κυρίως όμως έθιξαν το θέμα του απόλυτου αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών και βέβαια το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Όπως εξηγεί ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικών Θεμάτων, Τζώρτζης Σιγούρος, «οι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία για τη γενική τους κατάσταση, από το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το γεγονός ότι, συνολικά, η φορολόγηση που δέχονται ξεπερνά κατά πολύ το συνολικό εισόδημά τους. Μπορεί τα θέματα αυτά να ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της κας Τσιομίδου, όμως ευελπιστούμε να μεταφέρει στην κεντρική εξουσία τις αγωνίες του αγροτικούς κόσμου», εξήγησε ο κ. Σιγούρος.

Προς τη συμβολαιακή γεωργία

Ο δραστήριος αγρότης της λαϊκής αγοράς, Βασίλης Φλάμπουρας, ανακοίνωσε την πρόθεση παραγωγών του νησιού να ασχοληθούν με τη συμβολαιακή γεωργία, γνωρίζοντας τι προβλέπει το συμβόλαιό τους με τον συνεργαζόμενο επιχειρηματία. «Αυτό που ζητάμε, ως αγρότες, είναι να μας παραχωρηθεί από την πολιτεία, διαθέσιμη καλλιεργήσιμη έκταση για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις μιας τέτοιας συνεργασίας, καθώς οι κλήροι στη Ζάκυνθο είναι πολύ μικροί. Νεότερες ανακοινώσεις θα έχουμε το Σεπτέμβριο», εξηγεί ο κ. Φλάμπουρας. Οι προτάσεις του ήταν πολλές, συγκρατούμε όμως την αγροτουριστική προσέγγιση, με τη συμμετοχή των επισκεπτών στις καλλιεργητικές διαδικασίες και στη μαγειρική προετοιμασία τους.

Ανάσα για τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς

Ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης αφορούσε την ενημέρωση των μελών των γυναικείων συνεταιρισμών, αφού αλλάζουν άρδην πολλά στη νομοθεσία και γίνονται απλουστεύσεις και τροποποιήσεις. «Ενημερωθήκαμε ότι πλέον γίνεται ό,τι ζητούσαμε τόσα χρόνια. Το μέλημά μας και στόχος μας είναι οι Μελισσιώτισσες να αποκτήσουν ένα εργαστήριο. Στη συνάντηση μάθαμε ότι η διαδικασία έχει απλοποιηθεί σημαντικά», εξηγεί η Κική Σούλη, μέλος του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Οι Μελισσιώτισσες».

Πιο εύκολα, πιο απλά

Ο πρόσφατος νόμος διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σύσταση ενός από αυτούς, αφού αρκούν μόνο πέντε γυναίκες για να επικυρωθεί η έναρξή του. Καταργείται εξάλλου μια σειρά από πιστοποιητικά και έγγραφα που καθυστερούσαν σημαντικά την έναρξη, ενώ η συνεταιριστική μερίδα καθορίζεται από τα μέλη και μόνο, κάτι που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει μέλος με οποιοδήποτε κεφάλαιο

«Ο,τι χρειαζόμαστε»

Η ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ Γυναικείων Συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα είναι πάγια. Οι «Μελισσιώτισσες» προσπαθούν εδώ και καιρό να ανταλλάσσουν προϊόντα όπως ελαιόλαδο, που διαθέτει η Ζάκυνθος, σε άλλους συνεταιρισμούς, με στόχο να λαμβάνουν προϊόντα που λείπουν από το νησί μας. Όμως η πρόσβαση στους ενεργούς συνεταιρισμούς ήταν σχεδόν αδύνατη αφού δεν είναι πουθενά καταχωρημένοι. «Δε θα έπρεπε το ίδιο το υπουργείο να διαθέτει έναν ενημερωμένο κατάλογο με τα μέλη;», αναρωτιέται η κα Σούλη. Εξάλλου, η κα Τσιομίδου δεσμεύτηκε πως στα σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επαναφορά του θεσμού «Ημέρα της Αγρότισσας», που γινόταν στα μέσα Οκτωβρίου. Επρόκειτο για ετήσιες, πανελλήνιες συναντήσεις γυναικείων Συνεταιρισμών όπου ανταλλάσσονταν προβλήματα και λύσεις, ιδέες, προτάσεις, απόψεις, τεχνοτροπίες και τεχνογνωσία και αναπτύσσονταν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των μελών, σε όλη την Ελλάδα. Η κα Σούλη ζήτησε από την κα Τσιομίδου να επαναληφθεί ο θεσμός που διεκόπη πριν περίπου 4 χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης.