Skip to main content
16 10 2018 | 08:40

Οι τριπλάσιες αιτήσεις από όσες μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης έφεραν σε σύγκρουση Κασίμη και ΣΕΑΜ

Οι τριπλάσιες αιτήσεις από όσες μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης έφεραν σε σύγκρουση Κασίμη και ΣΕΑΜ

Το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της υποβολής αιτήσεων για Σχέδια Βελτίωσης φαίνεται ότι προκάλεσε πανικό, τόσο σε όσους εμπλέκονται στον κλάδο της κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, τους εμπόρους και τους εισαγωγείς, όσο και στο επιτελείο της γενικής γραμματείας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων και εδρεύει στη λεωφόρο Καβάλας. Ο επικεφαλής της, Χαράλαμπος Κασίμης, υπεύθυνος για τις συνεχείς παρατάσεις που ζήτησαν επανειλημμένα οι γεωτεχνικοί μέσω του συλλογικού τους οργάνου, το ΓΕΩΤΕΕ, με αποκορύφωμα την τελευταία ολιγοήμερη παράταση εξαιτίας του «Ζορμπά», ικανοποίησε το αίτημα των γεωτεχνικών, αλλά βρέθηκε μπροστά στη δυσαρέσκεια των εισαγωγέων μηχανημάτων, οι οποίοι είναι οι βασικοί λήπτες των ενισχύσεων από τα Σχέδια Βελτίωσης. Οι εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων, μέσω του Συνδέσμου τους, ΣΕΑΜ, έχοντας προηγούμενη εμπειρία από το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και έχοντας υπόψιν τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι περιφέρειες, που έχουν αναλάβει την αξιολόγηση του τεράστιου όγκου των φακέλων - βλ. αξιολογήσεις και διαδικασία έγκρισης νέων αγροτών - εκτίμησαν ότι βρίσκονται μπροστά από έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, από τον οποίο τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα σε πωλήσεις θα προκύψουν σε πολλούς μήνες από τώρα.

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΕΑΜ με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπο Κασίμη, που είχε ως κυρίαρχο στόχο την ενημέρωση του Συνδέσμου για την εξέλιξη του μέτρου 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης). Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισαγωγέων, τον ΣΕΑΜ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σάββας Μπαλουκτσής, ο γενικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Κατσαρός, ο ταμίας κ. Κώστας Κορίζης και η Διευθύντρια του Συνδέσμου κα Κατερίνα Σκαρλάτου. Τον κ. Κασίμη πλαισίωσαν τα αρμόδια στελέχη της Διαχειριστικής αρχής.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν, σύμφωνα πάλι με τους εισαγωγείς, από την συνάντηση «ήταν άκρως απογοητευτικά για την εξέλιξη των "πολυθρύλητων" Σχεδίων Βελτίωσης και ήδη επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και αναστάτωση στα μέλη του Συνδέσμου.

 Δύο ήταν τα βασικά προβλήματα που προέκυψαν από την συνάντηση:

α) Το ένα αφορά τον εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την έκδοση των εγκρίσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διαχειριστικής αρχής, αυτές δεν προβλέπεται να εκδοθούν πριν τον Ιούλιο του 2019! Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου μέχρι σήμερα για τις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος διαψεύστηκαν παταγωδώς, υπάρχει ο φόβος ότι και το 2019 θα χαθεί ολόκληρο και ουσιαστικά οι εγκρίσεις θα οριστικοποιηθούν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2020! Δικαιώνονται δυστυχώς οι φόβοι του ΣΕΑΜ που είχαν εκφραστεί δημόσια, ότι με τις συνεχείς παρατάσεις (6 συνολικά!) στην υποβολή των αιτήσεων, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος και δυσκίνητος όγκος αιτημάτων, που απαιτεί χρόνο, εργατοώρες και πρόσθετο κόστος για να αξιολογηθεί.  Δυστυχώς οι πάσης φύσεως σκοπιμότητες (οικονομικές, συντεχνιακές και πολιτικές) επισκιάζουν την ουσία και την ομαλή ροή του προγράμματος.

β) Το δεύτερο και ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η πληροφορία που δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα ότι τελικώς  «ναυαγεί» η εκχώρηση της επιδότησης από τον δικαιούχο στον προμηθευτή. Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, που έγινε αποδεκτό και συμπεριλήφθηκε στην Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο πρώην Υπουργός κ. Αποστόλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται «δυσκολίες» στην εφαρμογή του και αρνείται την υλοποίησή του! Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην χρηματοδότηση των επενδύσεων και στην υλοποίηση των προγραμμάτων, διότι, ως γνωστόν, απαιτείται η 100% εξόφληση της επένδυσης για την εκταμίευση των επιδοτήσεων. Και τα μέλη του ΣΕΑΜ, μετά από τόσα χρόνια ανυπαρξίας πωλήσεων και συνεχούς ταμιακής «αιμορραγίας», αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τους υποψήφιους αγοραστές.

 Με τις παραπάνω εξελίξεις, η κατάσταση στον κλάδο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, η ανάκαμψη της αγοράς αναβάλλεται για άλλο ένα χρόνο και τα μέλη μας θα πρέπει να φανούν για άλλη μια φορά ασυνεπή απέναντι στα εργοστάσια, στα οποία συνεχώς δίνουν προβλέψεις και συνεχώς εκτίθενται.

Τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανόν να γίνει έκτακτη συνάντηση των μελών του ΣΕΑΜ για να συνεκτιμηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να παρθούν αποφάσεις.»

Τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, ο κ. Κασίμης απάντησε αναλυτικά στις ανησυχητικέςές εκτιμήσεις, στις οποίες προχωρούν οι εισαγωγείς μηχανημάτων, εκφράζοντας αρχικά έκπληξη και προβληματισμό και εξηγεί ότι τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΣΕΑΜ «ως "άκρως απογοητευτικά συμπεράσματα" του ΣΕΑΜ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και κυρίως την ουσία της συγκεκριμένης συνάντησης, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται ως θέσεις του Υπουργείου, εκτιμήσεις και φόβοι που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον ΣΕΑΜ, και που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους βεβαίως.

Τα «συμπεράσματα» του ΣΕΑΜ δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και προκαλούν εύλογα ερωτήματα, όταν μάλιστα στη μέχρι σήμερα συνεργασία μας ο προγραμματισμός και οι δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματείας έχουν τηρηθεί στο ακέραιο αναφορικά τόσο με τους χρόνους ενεργοποίησης του μέτρου, θεσμικής προετοιμασίας και προκήρυξής του, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αλλά και ως προς την καταβολή κάθε προσπάθειας αξιοποίησης της δυνατότητας εκχώρησης της ενίσχυσης σε τρίτους μέσα από την σχετική τροποποίηση τόσο του ΠΑΑ όσο και του θεσμικού πλαισίου του μέτρου.  Οι δυσκολίες υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, δεν βαρύνουν την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και αυτό είναι πλέον γνωστό.

Επιπλέον, σχετικά με την αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης στα «Σχέδια Βελτίωσης» που υποβλήθηκαν, στη συνάντηση εκφράστηκε ξεκάθαρα η πολιτική μας βούληση για την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωσή της σε σχέση μάλιστα με τους χρόνους που απαιτούνταν στο παρελθόν. Η αισιοδοξία αυτή, όπως αναφέρθηκε, είναι βάσιμη και στηρίζεται αφενός στην υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος και αφετέρου στο γεγονός ότι το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και συνεπώς οι χρόνοι ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αφορούν κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά και αποτελούν συνάρτηση του όγκου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε κάθε μία. Επισημάνθηκε επίσης ότι για τους λόγους αυτούς η έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες για Περιφέρειες με μικρότερο όγκο αιτήσεων. Τονίστηκε μάλιστα ότι η Γενική Γραμματεία έχει εγκαίρως μεριμνήσει για την διάθεση τεχνικής βοήθειας σε όλες τις Περιφέρειες ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία.

Προφανώς, όπως απορρέει από την ανακοίνωση του ΣΕΑΜ, όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν λόγο αισιοδοξίας αλλά απαισιοδοξίας ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί, τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί αλλά και τις ενέργειες που μεθοδικά έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται.

Εύλογα απορεί κανείς, λοιπόν, γιατί ο ΣΕΑΜ επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προκαλέσει ένα αρνητικό κλίμα και γιατί επιχειρεί την απαξίωση της προσπάθειας που καταβάλλεται, όχι μόνο από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία ειδικότερα, αλλά από όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς συντελεστές - Περιφέρειες, Υπηρεσίες, Επιστημονικούς Φορείς και κυρίως τους Αγρότες - που εμπλέκονται σε ένα τόσο δυναμικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα όπως τα «Σχέδια Βελτίωσης».

Όπως και να ‘χει, ένα είναι βέβαιον, οι φορείς του αγροτικού χώρου και μνήμη έχουν και γνωρίζουν να εκτιμούν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των «Σχεδίων Βελτίωσης» αλλά και των υπολοίπων μέτρων του ΠΑΑ.»