Skip to main content
22 04 2015 | 08:24

Οχτώ προγράμματα προώθησης ελληνικών προϊόντων σε Τρίτες Χώρες ενέκρινε η Κομισιόν

Οχτώ προγράμματα προώθησης ελληνικών προϊόντων σε Τρίτες Χώρες ενέκρινε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 41 νέα προγράμματα για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ και στις αγορές τρίτων χωρών, αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 3 ετών, τα μισά εκ των οποίων (65 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό το κονδύλι περιλαμβάνει ένα επιπλέον 30 εκατ. των κονδυλίων της ΕΕ που διατίθενται από την Επιτροπή μετά το ρωσικό εμπάργκο στα νωπά προϊόντα.

Για την Ελλάδα, τα προγράμματα που εγκρίθηκαν (με βάση τον καν. 501/2008) φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Χώρα-ες Οργάνωση-εις Προϊόν Αγορές-στόχοι Έτη
Ελλάδα, Βουλγαρία ΑΣΟΠ, BNHU νωπά οπωρ/κά Γερμανία 1
Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία ΔΕΛΚΟΦ, Παναγροτικός, ROMCONSERV ελαιόλαδο, ελιές, επεξεργασμένα οπωρ/κά Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Ρωσία, Κίνα 3
Ελλάδα (1) Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βιολογικά Γερμανία, Μεγ. Βρετανία 3
Ελλάδα (2) Κοινοπραξία Ο.Π. Ημαθίας νωπά οπωρ/κά Μ. Ανατολή 3
Ελλάδα (3) ΣΕΒΙΤΕΛ ελαιόλαδο, ελιές Αλβανία, Αυστραλία, Νορβηγία, Βόρ. Αμερική 2
Ελλάδα (4) ΕΚΕΠΕ ελαιόλαδο, ελιές Κίνα, Ρωσία, Ελβετία, Λατ. Αμερική, Σερβία 2
Ελλάδα (5) Κοινοπραξία Ο.Π. σπαραγγιών (Νέστος, Nespar, Αλκυών, ΓΟΥΣΤΕΡΑ) νωπά οπωρ/κά Κίνα, Αμερική 3
Ελλάδα (6) Κοινοπραξία Ο.Π. ακτινιδίων νωπά οπωρ/κά Αφρική, Μ. Ανατολή, Λευκορωσία, Ουκρανία 3

Τα κονδύλια που θα διατεθούν για την προώθηση είναι τα εξής:

Χώρα-ες Προϋπολογισμός Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Ελλάδα, Βουλγαρία 434.753 217.376
Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία 6.508.729 964.412
Ελλάδα (1) 2.943.122 1.471.561
Ελλάδα (2) 4.634.058 2.317.029
Ελλάδα (3) 7.206.427 3.603.213
Ελλάδα (4) 4.717.342 2.358.671
Ελλάδα (5) 3.009.624 1.504.812
Ελλάδα (6) 2.857.000 1.428.500

Σχολιάζοντας τα νέα αυτά προγράμματα, ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Phil Hogan, δήλωσε: «Η προώθηση γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές είναι μια ισχυρή και δυναμική απάντηση στην ρωσική απαγόρευση. Η αύξηση της χρηματοδότησης για τα μέτρα προώθησης θα συνεχίσει να συμβάλει στην επιτυχία της αύξησης των εξαγωγών προϊόντων υψηλής ποιότητας γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά».

Τα επιλεγμένα προγράμματα, από 18 διαφορετικά κράτη μέλη, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών προϊόντων, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΠΕ), βιολογικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, το κρέας, καθώς και ο συνδυασμός διαφορετικών κατηγοριών προϊόντων. Μερικά από αυτά τα 17 προγράμματα στοχεύουν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και άλλα έχουν 24 αγορές-στόχους σε τρίτες χώρες. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα των προγραμμάτων, όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των συστημάτων απευθύνονται στην εσωτερική αγορά. Αυτό είναι πιο πιθανό να οφείλεται στα επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο έτος στον απόηχο της ρωσικής απαγόρευσης, ως μέτρο για να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών αγορών. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται μονομερώς από τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι συνολικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 2% σε αξία την περίοδο Αυγούστου-Δεκέμβρη του 2014 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τρίτες χώρες και περιφέρειες που καλύπτονται είναι: Μέση Ανατολή, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αφρική, Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αυστραλία και Νορβηγία. Επιπλέον, πέντε από τα εγκεκριμένα προγράμματα είναι τα λεγόμενα διακρατικά, που περιλαμβάνουν κοινές εκστρατείες προώθησης οργανώσεων από διαφορετικά κράτη μέλη.

Λίγα λόγια τα προγράμματα του καν. 501/2008

Τα μέτρα που χρηματοδοτούνται μπορούν να αποτελούνται από δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων, εκστρατείες προώθησης και διαφήμισης, ιδίως εκείνα που τονίζουν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της ΕΕ, όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγιεινή, τη διατροφή, την επισήμανση, την καλή διαβίωση των ζώων ή φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής. Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να καλύπτουν τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και εκθέσεις, ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΠΕ), για τη βιολογική γεωργία, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα των οίνων ποιότητας της ΕΕ. Η χρηματοδότηση της ΕΕ φτάνει έως και το 50% του κόστους των μέτρων αυτών (έως και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις), ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τις επαγγελματικές οργανώσεις / διεπαγγελματικές και από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

Αυτή η ομάδα εγκρίσεων των προγραμμάτων είναι η πρώτη από τις 2 ομάδες για το 2015, που είναι τα τελευταία σχέδια που εγκρίνονται στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονισμού. Από την 1η Δεκεμβρίου 2015, οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν στη μεταρρύθμιση του περασμένου έτους της πολιτικής προώθησης της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ.