Skip to main content
20 05 2019 | 08:02

Νέο πρόγραμμα του ΥΜΑ-Θ για την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων

Νέο πρόγραμμα του ΥΜΑ-Θ για την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων

Το τέταρτο κατά σειρά πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης)”Οργάνωση και επιχορήγηση δράσεων προώθησης στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων στη Μακεδονία και τη Θράκη”, με τον διακριτικό τίτλο “Παράγω”, συνολικού προϋπολογισμού 176.400 ευρώ, παρουσίασε, την Παρασκευή 17 Μαΐου, η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, σε εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης δράσεων συλλόγων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (αυτή τη φορά στον άξονα των παραδοσιακών προϊόντων) διακρίνεται σε δύο υποέργα:

  • Στο πρώτο, προτάσσεται η διαδικασία σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από διεπιστημονική ομάδα των δικαιούχων φορέων, με σκοπό την πιστοποίηση νέων παραδοσιακών προϊόντων με καταχώρηση σήμανσης ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό (1151/2012) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στο δεύτερο, προκρίνονται δράσεις που σχετίζονται με τα 58 κατοχυρωμένα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ της Μακεδονίας και της Θράκης και επιχορηγείται η παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού, η δημιουργία ιστοσελίδας, η συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και ενημερωτικών ημερίδων.

“Ως σκοποί του έργου τίθενται η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου σε συνδυασμό με την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και Θράκης. Ταυτόχρονα προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων καθώς και η διασύνδεσή τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό αλλά και τα ήθη και έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο προστατεύεται η πνευματική ιδιοκτησία κάθε περιοχής, αλλά ενισχύονται και οι ορεινοί, ημιορεινοί και παραμεθόριοι οικισμοί σε κάθε γωνιά και άκρη της Μακεδονίας και της Θράκης” ανέφερε η κα Χατζηγεωργίου.

Αυτές οι στοχεύσεις, επισήμανε, “επιδιώκουν την προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, παρέχοντας τους πλήρη και σαφή ενημέρωση για τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ την ίδια στιγμή προωθούν την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση”.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών, Συνεργατικά Σχήματα καθώς και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Παραγωγής και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.

Το έργο υλοποιείται από τις 5 Ιουλίου 2019 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 ενώ η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 20 Μαΐου 2019 και ολοκληρώνεται στις 17 Ιουνίου 2019.

“Η δημοσιοποίηση του προγράμματος “Παράγω” αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ενεργητικού ρόλου που θέλουμε να έχει το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βόρεια Ελλάδα. Ένας ρόλος που στέκεται δίπλα σε κάθε κάτοικο αυτή της ομολογουμένως μεγάλης περιφέρειας της πατρίδας μας, όσο μακριά κι αν βρίσκεται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ένας ρόλος που αφουγκράζεται τις ανάγκες μιας αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και προτάσσει το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών” σημείωσε η κα Χατζηγεωργίου.

Αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) που προκηρύχθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το πρόγραμμα “Δημιουργώ” κι αφορά στην επιχορήγηση και προβολή δράσεων για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη, η κα Χατζηγεωργίου, ανακοίνωσε ότι “η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 25 Μαΐου 2019, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ακόμη περισσότεροι σύλλογοι και φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, τον οποίο μάλιστα κάλεσε στο βήμα η υφυπουργός, καθώς όπως είπε ήταν εκείνος που την έπεισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα ‘Παράγω’, καταθέτοντάς της τις εμπειρίες του από τις επαφές του σε περιοχές της περιφέρειας με ανθρώπους και φορείς που ασχολούνται με την παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και χρειάζονται στήριξη. Ο κ. Γιαννούλης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, επισήμανε, ότι η συγκεκριμένη πρόταση (πρόγραμμα) “είναι χρυσάφι” διότι “συναντάμε καθημερινά ανθρώπους που είναι σε μια αμηχανία, έχουν στα χέρια τους πραγματικά ένα μεγάλο εργαλείο που είναι ανεκτίμητης αξίας και ποιότητας διατροφικής και δεν έχουν ένα σημείο αναφοράς για να κάνουν ένα βήμα παραπάνω”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου, Γιώργος Εμμανουήλ, και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, οι οποίοι έδωσαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το δικαίωμα συμμετοχής, τους δυνητικούς δικαιούχους, τα δικαιολογητικά, τα οικονομικά στοιχεία καθώς και τη διαδικασία επιλογής και ένταξης στο πρόγραμμα, ενώ απάντησαν και στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.