Skip to main content
03 12 2015 | 10:44

Με τις υπογραφές 55 δημάρχων και 21 Αναπτυξιακών σφραγίστηκε το «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων»

Με τις υπογραφές 55 δημάρχων και 21 Αναπτυξιακών σφραγίστηκε το «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων»

Γκόγκες, τριφτάδια, πιταρούδες, λαγωτό, μπαρδουνιώτικο, καβουρμάς, κιουνεφέ, βολβοί, τσιγαρολάχανα, πασιοκουφτέδες, σύγκλινο, μπουμπάρι, σαμουσάδες, κρεμμυδερή, ακανές, φορμαέλα, κλέφτικο, μπλατσάρα, ανεβατό, πατλιτζιάνια, σφέλα, μεσενικόλα, λαλάγγια, τρεβλοφάι, καψαλιστό, φλωμάρια, γκαρούφα, ρεγάλι, ροδοζάχαρη κ.ά.

Είναι μόνο μερικά από τα γνωστά και άγνωστα ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας που βγαίνουν στην επιφάνεια με το διατοπικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το Leader, «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», με τη συμμετοχή 21 αναπτυξιακών εταιρειών και 55 δήμων της χώρας.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση για την σύσταση του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χαράλαμπου Κασίμη. Στα πλαίσια της εκδήλωσης υπογράφτηκε η ιδρυτική διακήρυξη του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με ιδρυτικά του μέλη 55 Δήμους της χώρας, 21 Αναπτυξιακές εταιρείες καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Συλλογικούς Ιδιωτικούς Φορείς.

Οι πρώτες υπογραφές είχαν "πέσει" κατά την εκδήλωση παρουσίασης του έργου στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Νοεμβρίου, ενώ χτες υπογράψανε και τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, "επωφελούμενοι του Σχεδίου θα καταστούν οι παραγωγοί και μεταποιητές ελληνικών προϊόντων ποιότητας, οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, η ελληνική ύπαιθρος και η οικονομία της χώρας γενικότερα. Ο πλούτος της ελληνικής γης και ο μόχθος των Ελλήνων αγροτών πρέπει να γίνουν εισόδημα για την ελληνική οικονομία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα προϊόντα μας πρέπει να βρουν την θέση τους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά και αυτό είναι το μέλημα και η ευθύνη μας, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης".

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας προβολής εκλεκτών προϊόντων και εδεσμάτων, από 55 δήμους της ελληνικής επικράτειας, έχει αναλάβει ως συντονίστρια η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ ΟΤΑ, την οποία εκπροσώπησαν στην εκδήλωση οι κκ. Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθυντής της εταιρίας, και Σωτήριος Μπόλης, Σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων και Υπεύθυνος του έργου "Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές".

Ο κ. Μπερέτσος άνοιξε την εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις όποιες δυσκολίες το σχέδιο χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικούς στόχους και έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα και τον πρωτογενή αγροτικό τομέα της.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Κασίμης, ο οποίος εξήρε την σημασία της εν λόγω δράσης που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε κάνοντας λόγο για ενίσχυση τόσο της οικονομίας όσο και του κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου, ενόψει και του προγράμματος του Υπουργείου για την περίοδο 2014-2020. «Το πρόγραμμα LEADER και δράσεις σαν κι αυτές υπηρετούν την στόχευση ενίσχυσης και συμπλήρωσης του γεωργικού εισοδήματος», δήλωσε ο κ. Κασίμης, ο οποίος ανέφερε ότι οι πόροι που θα διατεθούν για το LEADER στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ.

Τον λόγο πήρε ακολούθως ο κ. Γεώργιος Κατσούπης, δίνοντας ορισμένα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία για την εν λόγω δράση, καθώς και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις διάφορες ενέργειες και δράσεις των Αναπτυξιακών. Ακολούθησε ο κ. Παναγιώτης Πάτρας, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων, ο οποίος μίλησε για την «επεισοδιακή» πλην όμως επιτυχημένη παρουσίαση του Σχεδίου στις Βρυξέλλες, που συνέπεσε χρονικά με τα γεγονότα στο Παρίσι.

Το πρώτο μέρος όπου και ολοκληρώθηκαν οι βασικές ομιλίες, έκλεισε ο κ. Σωτήριος Μπόλης, Σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων και Υπεύθυνος του έργου, μιλώντας για το όραμα και τις προοπτικές του σχεδίου.

Μετά από μια σύντομη διακοπή ακολούθησε η τελετή υπογραφών των 21 Αναπτυξιακών Εταιριών και των 55 Δήμων που συμμετέχουν στο μεγαλόπνοο σχέδιο.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και εν τοις πράγμασι παραδοσιακά εδέσματα και εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.