Skip to main content
03 01 2017 | 17:11

Με 443 εκατ. ευρώ ενισχύονται η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Με 443 εκατ. ευρώ ενισχύονται η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Την προκήρυξη, την άλλη εβδομάδα, του μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ανήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Το συνολικό ύψος των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα 443 εκατ. ευρώ Δημόσιας Δαπάνης (Εθνική και Κοινοτική Συμμετοχή).

Παράλληλα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ. Σύμφωνα με αυτά, το τελικό ποσοστό απορρόφησης για το 2016 έφτασε στο 16% και το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ.

Ανακοίνωσε, δε, ότι μετά τα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης, των νέων γεωργών των Τοπικών Προγραμμάτων Leader και της βιολογικής καλλιέργειας, θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, το μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών, το μέτρο της Μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων και η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, «Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκεί η ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια τη λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό».

Από την μεριά του ο Αν. Υπουργός ΑΑ&Τ, Γιάννης Τσιρώνης, σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφίας της, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ενώ ευχήθηκε σε μερικά χρόνια, με τις σωστές πολιτικές, να αποτελέσει η χώρα μας ένα βιολογικό περιβόλι όπου τα προϊόντα μας να διατηρούν ανταγωνιστική θέση στις εξειδικευμένες αγορές. Όσο αφορά στο νέο Μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι με την εφαρμογή του διευκολύνει τη διαφάνεια ενώ παράλληλα, με την πιστοποίηση της ετικέτας και τους ελέγχους, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την αγορά βιολογικών προϊόντων. Επίσης, δίνει λύση στο ζήτημα της πολυκαλλιέργειας και της συγκαλλιέργειας, πρακτικές που είναι στην φύση της βιολογικής καλλιέργειας και μέχρι τώρα υπήρχαν κωλύματα στην επιδότησή τους.

Επιπλέον, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι ο στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι αγρότες και οι αγρότισσές μας, με τους οποίους προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική του Υπουργείου στον τομέα της βιολογικής γεωργίας.

Ακολουθεί η εισήγηση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στη συνέντευξη για τη βιολογική γεωργία:

"Προχωρούμε τις επόμενες ημέρες στη προκήρυξη ενός μέτρου, πολύ σημαντικής βαρύτητας για τη πολιτική μας στον αγροτικό χώρο, αυτού της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Το συνολικό ύψος των πιστώσεων ανέρχεται στα 443 εκατ. ευρώ και αφορά Δημόσια Δαπάνη (Εθνική + Κοινοτική Συμμετοχή).

Ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας θα δώσουν στη συνέχεια επί μέρους στοιχεία για το μέτρο, τι καινούργιο έχουμε εισαγάγει, αλλά και τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα.

Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκεί η ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια τη λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό.

Θα ήθελα ωστόσο με την ευκαιρία της προκήρυξης του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας να αναφερθώ στην πορεία του ΠΑΑ, του βασικού εργαλείου που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης:

Πριν δύο μήνες ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης με Δελτίο Τύπου ισχυριζόταν ότι η απορρόφηση του ΠΑΑ στη χώρα μας ήταν προτελευταία στην ΕΕ με 5% όταν ο μ.ο. της ήταν 12,4%, αποκρύπτοντας βέβαια ότι το δικό μας ΠΑΑ είχε εγκριθεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2015… κι αυτό με δικές μας ενέργειες.

Ατύχησε όχι μόνο γιατί, όπως ανέφερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, το ποσοστό μας ήταν ήδη στο 9% με το μ.ο. της ΕΕ να είναι στο 13,7% και αρκετές χώρες ήταν κάτω από το ποσοστό μας ή πολύ κοντά στο δικό μας.

Ατύχησε επιπλέον γιατί το τελικό μας ποσοστό για το 2016 έφτασε στο 16% και το ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ.

Υποβλήθηκε επίσης στην Ε.Ε. η 1η τροποποίηση του ΠΑΑ με βελτιωτικές προσθήκες που αφορούν σε μια σειρά μέτρων στη βάση της διαβούλευσης που έγινε κατά την ενεργοποίησή τους.

Θέλω να υπενθυμίσω επίσης τα μέτρα του ΠΑΑ που έχουν ήδη προκηρυχθεί και υλοποιούνται ή βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης:

  • Το μέτρο ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (εξισωτική αποζημίωση) με 243,5 εκ. (πληρώθηκε ήδη) ,
  • Το μέτρο των νέων γεωργών που θα συμβάλλει στη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου, με 241 εκ. € δημόσια δαπάνη, όπου εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον με την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους,
  • Την κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER , δαπάνης 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑλΘ.

Θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα , όπως έχουμε δεσμευτεί:

  • το μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών
  • Το μέτρο της Μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων
  • Το υπομέτρο 4.2 Στήριξης για επενδύσεις στην μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.
  • Η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στο γεωργικό τομέα.

Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε ήδη σε μια πορεία ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, με βασικό εργαλείο το ΠΑΑ, και με ένα στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε από την πρώτη στιγμή βήμα – βήμα:

Ξεκινήσαμε με τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τους πόρους από την Ε.Ε. και την έγκαιρη πληρωμή, χωρίς καταλογισμούς και πρόστιμα , των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων των αγροτών.

Να νοικοκυρέψουμε επίσης το σύστημα και να εκκαθαρίσουμε παλιές αμαρτίες που άφηναν (και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν ακόμα) απλήρωτους τους αγρότες.

Με τις πληρωμές του 2016 κάναμε και ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ. Τινάξαμε τη μπάγκα στον αέρα , καταβάλλοντας στον αγροτικό χώρο για ενισχύσεις ,ανειλημμένες και εκκρεμότητες από το 2008 3,7 δις .

Συνεχίσαμε με τη διασφάλιση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι οι αγρότες θα έχουν μηδενική ή ελάχιστη επιβάρυνση από τις συμφωνίες με τους θεσμούς.

Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, τη ρευστότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, το εργόσημο κ.λπ.

Και ήδη προχωράμε σε δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όπως έχω πει και πάλι, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριας και τη ένδειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο".