Skip to main content
05 12 2018 | 13:03

Η ΠΟΓΕΔΥ εξηγεί γιατί δεν θα πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων το επόμενο διάστημα

Η ΠΟΓΕΔΥ εξηγεί γιατί δεν θα πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων το επόμενο διάστημα

Με μία διάθεση τύπου «μην πυροβολείτε τις ΔΑΟΚ», η ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων» εξηγεί με ανακοίνωσή της γιατί τις επόμενες μέρες κάποιες περιφερειακές ενότητες της χώρας θα μείνουν πίσω στις πληρωμές των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων (μείωση της νιτρορύπανσης κ.ά.):

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα τουλάχιστον των δύο περασμένων εβδομάδων τα ΜΜΕ του ειδικού τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού) «βομβαρδίστηκαν» από πληροφορίες, δηλώσεις και διαρροές σχετικών και άσχετων με τις επικείμενες πληρωμές των προκαταβολών του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020.

Κατανοούμε φυσικά ότι οι πληρωμές των πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων πάντα είναι ένα θέμα που απασχολεί και ενδιαφέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αλλά όλα έχουν ένα όριο.

Το όριο που αναφέρουμε αφορά την έμμεση και κινδυνολογική στοχοποίηση των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ της χώρας που αιωρείται στα ίδια ΜΜΕ σε περίπτωση που καθυστερήσουν αυτές οι πληρωμές. Για να καταλάβει όμως ο καθένας τι εννοούμε θα αναφέρουμε συνοπτικά κάποια στοιχεία:

  • Η καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης παρτίδων στο ΟΠΣΑΑ (μηχανογραφικό σύστημα) για τις προκαταβολές ήταν η 30ή/11ου/2018.
  • Στο διάστημα 6-8 Νοεμβρίου έγιναν εκπαιδεύσεις των αρμόδιων υπαλλήλων των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην παρευρεθούν για ευνόητους λόγους. Συγκεκριμένα   η καθυστέρηση πληρωμής των πάσης φύσεως οδοιπορικών εξόδων αποθαρρύνει οποιοδήποτε υπάλληλο των Περιφερειών από τον οιονεί δανεισμό της υπηρεσίας του με χρήματα για μεταφορικά μέσα  και ξενοδοχεία. Διευκρινίζουμε ότι η πρόσκληση της 25ης -10ου-2018 ανέφερε ρητά πως  οι δαπάνες εξόδων βάρυναν τις υπηρεσίες των υπαλλήλων (δηλαδή ΔΑΟ και ΔΑΟΚ) και όχι τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή το Υπ.Α.Α.Τ.
  • Στις 13-11ου-2018 ο Γ.Γ Αγροτικής Πολιτικής του Υπ.Α.Α.Τ. απέστειλε επιστολή στους Περιφερειάρχες και ζητά την συνεισφορά τους για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να πληρωθούν οι προκαταβολές  των δράσεων που αφορούν την «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (δράση 10.1.04), την «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» (δράση 10.1.07) και την «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων» (δράση 10.1.08)
  • Η εφαρμοστική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές τελικά εκδόθηκε στις 23-11-2018, δηλαδή επτά μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, και στάλθηκε αυθημερόν στις ΔΑΟ/ΔΑΟΚ με ηλεκτρονική αλληλογραφία.
  • Από τις 23-11ου -2018 το μεσημέρι (ημέρα Παρασκευή) μέχρι και τις 27-11ου-2018 - τρεις μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία - στις ΔΑΟ και ΔΑΟΚ απεστάλησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα μηνύματα για την έναρξη πληρωμών των δράσεων.
  • Στις 29-11ου-2018 το μεσημέρι – μία μέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία – ενημερώθηκαν οι ΔΑΟ/ΔΑΟΚ ότι έπρεπε να αναμένουν γιατί στην δράση της «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» δεν είχαν προγραμματιστεί στο σύστημα οι υπολογισμοί κάποιων κωδικών λαθών.
  • Η διόρθωση τελικά έγινε την επόμενη και τελευταία μέρα (Παρασκευή 30-11ου -2018), οπότε και η συντριπτική πλειοψηφία των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ, που ευτυχώς κατάφεραν ν ανταπεξέλθουν σ αυτόν τον τύπο «στρατιωτικού καψονιού» παράλογο μαραθώνιο, και ευτύχησαν να μην έχουν την ατυχία να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα (π.χ. προβλήματα ασθένειας υπαλλήλων, αστοχία της τελευταίας στιγμής στους Η/Υ και ότι άλλο μπορεί να προκύψει με αυτές τις συνθήκες), οριστικοποίησαν τις παρτίδες πληρωμής και απέστειλαν τις σχετικές καταστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ζητάμε λοιπόν από κάθε καλόπιστο αναγνώστη του παρόντος Δελτίο Τύπου να χαρακτηρίσει τον ανωτέρω σχεδιασμό και την υλοποίηση της όλης διαδικασίας.

Εάν αυτό δεν είναι στήσιμο «Με την πλάτη στον τοίχο» των συναδέλφων μας στις ΔΑΟ/ΔΑΟΚ των Περιφερειών τότε τι είναι; Καλό το ενδιαφέρον και οι δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται και από τις ανάλογες σωστές και έγκαιρες πρόδρομες ενέργειες και η παράθεση των ανωτέρω μόνο κάτι τέτοιο δεν δηλώνει.

Η ομοσπονδία μας, γνωρίζοντας την άριστη δουλειά και την προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοί μας στην Δ/νση περιβάλλοντος, χωροταξίας και κλιματικής αλλαγής του Υπ.Α.Α.Τ. και στις ΔΑΟ/ΔΑΟΚ της χώρας, δηλώνει απερίφραστα ότι το Μέτρο 10 πάντα θα «πληρώνεται στην ώρα του» αρκεί και όσοι άλλοι εμπλέκονται να κάνουν έγκαιρα αυτό που οφείλουν. Το εύκολο «μπαλάκι» ευθυνών και η εκ των προτέρων στοχοποίηση των συνηθισμένων θυμάτων (κυρίως των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ) πλέον δεν περνάει και τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο.»