Skip to main content
08 10 2015 | 11:18

Για αρχές Νοεμβρίου πάνε οι πληρωμές απονιτροποίησης και βιολογικών του 2013

Για αρχές Νοεμβρίου πάνε οι πληρωμές απονιτροποίησης και βιολογικών του 2013

Στις αρχές Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα πληρωθούν οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για δικαιούχους προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας/Κτηνοτροφίας, Απονιτροποίησης κ.λπ. με τα ποσά που αντιστοιχούν για το 2013. Αυτό τουλάχιστον απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), κ.κ. Σπανούλη και Αρχοντάκη, με τους οποίους συναντήθηκε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στην οδό Αχαρνών.

Πιο αναλυτικά, οι κ.κ. Σπανούλης και Αρχοντάκης, έθεσαν υπ' όψη του κ. Μπόλαρη μια σειρά αγροτικών θεμάτων:

1. Πληρωμή γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων

Το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμής των γεωργοπεριβαλλοντολογικών, τέθηκε για μια ακόμα φορά, με τον κ. Μπόλαρη να διαβεβαιώνει ότι δρομολογούνται οι πληρωμές και αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του afo.gr, ενώ υπήρχε μια πιθανότητα εξόφλησης του προγράμματος "μείωσης της Νιτρορύπανσης" (και) του έτους 2014 (στο τέλος Δεκεμβρίου), φαίνεται ότι η πιθανότητα αυτή ...απομακρύνεται, οπότε αναμένεται η εξόφληση του έτους 2013.

2. Βοσκοτόπια

Το Νομοσχέδιο για τα Βοσκοτόπια -μετά από τόσα ...βάσανα!- περνάει τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή. Θα είναι από τα πρώτα Νομοσχέδια που ψηφιστούν και έτσι θα "ξεμπλοκάρει" η ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Σημειώνουμε, ότι παρά τον σχεδιασμό του Υπ. Ενέργειας να ενσωματωθεί η τροποποίηση που αφορά την επαναλειτουργία της "Φόρμας Αγροτικής Ιδιότητας" σε άλλο Νομοσχέδιο (όπως ενημερώσαμε ήδη τα Μέλη, με Ηλεκτρονική Επιστολή), τελικά θα περάσει μέσα από τα "Βοσκοτόπια" και αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου να λυθεί το θέμα που ταλαιπώρησε δεκάδες παραγωγούς.

3. Τέλος διακοψιμότητας

Στον κ. Μπόλαρη, τέθηκε και το θέμα της "Διακοψιμότητας". Μπορεί το θέμα να αφορά το Υπ. Ενέργειας, ωστόσο επειδή αναφερόμαστε σε Νομοσχέδιο που αφορά (ενδεχόμενες) "απαιτήσεις" από αγρότες υπέρ (5) βιομηχάνων, η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ έχει τη δική της αξία και σημειολογία.Ο Υπουργός, ενημερώθηκε για τις "μικρές λεπτομέρειες" του θέματος και τη θέση του Π.Σ.Α.Θ.

4. Net metering

Με ιδιαίτερα θετική διάθεση, άκουσε ο κ. Μπόλαρης και τον σχεδιασμό του Συνδέσμου για το Net Metering. Ένα θέμα το οποίο βρίσκεται κι αυτό "στον πάγο" εξ' αιτίας της αναιμικής ρευστότητας του Τραπεζικού Συστήματος. Ο Υπουργός συνεχάρει το Σύνδεσμο για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη Νομοθετική δρομολόγηση της αυτοκατανάλωσης και στον αγροτικό τομέα και ζήτησε συχνότερη επαφή για το θέμα, όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για την υλοποίησή του.

5. Φορολόγηση αγροτών

Τέλος, τέθηκε και το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Από τον Σύνδεσμο τονίστηκε ότι ήδη οι αγρότες έχουν προ-πληρώσει το Μνημόνιο 3, ενώ κατατέθηκαν αντίγραφα των εγγράφων που επιδόθηκαν πριν τις εκλογές, στον Πρωθυπουργό (για την αποδοχή του οποίου δεσμεύτηκε) και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τον ΠΣΑΘ, "η συνάντηση με τον κ. Μπόλαρη έχει θετικό πρόσημο, όχι μόνο για τα -ουσιαστικά- ζητήματα που τέθηκαν, αλλά και επειδή ο (νέος) αν. Υπουργός γνώρισε έναν φορέα που διαβουλεύεται, προτείνει και (αρκετές φορές) ενημερώνει για εξειδικευμένα αγροτικά θέματα, που είναι λογικό κάποιος αξιωματούχος να μην γνωρίζει. Ο κ. Μπόλαρης έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που τέθηκαν, είχε ιδία εικόνα για τα περισσότερα και το σημαντικότερο: αντιλήφθηκε ότι μπορεί να βασίζεται στο Σύνδεσμο για συνεργασία σε επίλυση θεμάτων που βαλτώνουν ή στη δημιουργία νέων προοπτικών για τον αγροτικό τομέα."