Skip to main content
23 06 2016 | 19:19

Έρχονται πληρωμές 120 εκατ. ευρώ για Leader, ΟΠΑΑΧ, Μεταποίηση, Σχέδια Βελτίωσης της περιόδου 2007-2013

Έρχονται πληρωμές 120 εκατ. ευρώ για Leader, ΟΠΑΑΧ, Μεταποίηση, Σχέδια Βελτίωσης της περιόδου 2007-2013

Περισσότερο από 5 ώρες κράτησε ο διάλογος με εκατοντάδες αγρότες και τους φορείς τους στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Τρίπολη, με κύριο θέμα τις ευκαιρίες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020.

Στην ημερίδα μίλησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασε την πολιτική βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων ανακοινώνοντας ότι οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Ιουλίου, θα πληρωθούν πάνω από 120 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν τα έργα "γέφυρα" από το προηγούμενο ΠΑΑ που αφορούν προγράμματα όπως Leader, ΟΠΑΑΧ, ενίσχυση μεταποίησης (τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία κ.α.), Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ. Τα 18 εκατ. ευρώ από αυτά αφορούν την Πελοπόννησο.

Όσον αφορά την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του Υπουργείου με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει τροποποίηση της εγκυκλίου περί πρόχειρων εγκαταστάσεων και να διευκολυνθεί - απλοποιηθεί η αδειοδότηση με μείωση της γραφειοκρατίας. Πριν τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί για το Σεπτέμβριο, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, θα έχουμε προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η ημερίδα στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια εκείνης των Ιωαννίνων και εντάσσεται στις εκδηλώσεις διαβούλευσης και διαλόγου με τους αγρότες που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι, αφενός μεν να υπάρξει ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, αφετέρου να ακούσουμε τους ίδιους τους αγρότες και τους φορείς τους μέσα από έναν οργανωμένο και παραγωγικό διάλογο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οι αγρότες προσέρχονται με δημιουργικό πνεύμα και πολύ χρήσιμες συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα λάβουμε σοβαρά υπόψη» δήλωσε σχετικά ο κ. Αποστόλου.

Τα προβλήματά τους εξέθεσαν στον υπουργό οι αγρότες της Πελοποννήσου​

Στους ολιγόλεπτους λόγους τους την Πέμπτη 23 Ιουνίου οι αγρότες της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου εξέθεσαν τη δύσκολη θέσει στην οποία έχουν έρθει μετά τα τελευταία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και τα οποία, όπως είπαν, τους οδηγούς στην εξαθλίωση.

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργού και βρέθηκαν στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης όπου και πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Πελοπόννησο».

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, οι αγρότες εξέθεσαν στον υπουργό τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους για μείζονα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τους συνεταιρισμούς, με τη λειψυδρία, με την κάρτα αγρότη, με την υπερφορολόγηση, με τη μείωση παραγωγής, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους νέους αγρότες, αλλά και με την εκρίζωση αμπελώνων.Στο βήμα ανέβηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, ο κ. Περδικάρης Γιαννάκος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αρκαδίας, ο κ. Γ. Ρούνης διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Νότιας Κυνουρίας, ο Χαράλαμπος Σταμάτης Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. ΕΛΟΥΣ ΚΑΝΔΗΛΑΣ, ο κ. Λάγκας αγρότης, ο κ. Γυφτάκης, καθώς και άλλοι αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Μερικά από τα προβλήματα που έθεσαν οι αγρότες είχαν να κάνουν με τη βελτίωση του καθεστώτος δανειοδότησης των αγροτών, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία και τη διάθεση του νέου τραπεζικού προϊόντος της «Κάρτας του Αγρότη», της οποίας το επιτόκιο είναι σε υψηλό επίπεδο, της τάξεως του 7%, ενώ το πλαφόν περιορίζεται στο 50% της επιδότησης.

Επίσης ανέπτυξαν μερικά από τα μελανά του νέου νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Το άρθρο 4 αναφέρεται στους όρους σύστασης των αγροτικών συνεταιρισμών, και ορίζει ότι για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από τριάντα τουλάχιστον πρόσωπα, τη στιγμή που σε γειτονικές χώρες χρειάζονται 5 και 7 μέλη.