Skip to main content
04 03 2016 | 17:44

Ενεργοποιείται το νέο Leader με πρώτη πρόσκληση προς τις Αναπτυξιακές - τα λάθη της περιόδου 2007-2013

Ενεργοποιείται το νέο Leader με πρώτη πρόσκληση προς τις Αναπτυξιακές - τα λάθη της περιόδου 2007-2013

Έρχεται η πρώτη πανελλαδικής εμβέλειας προκήρυξη για τα νέα προγράμματα Leader μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, κατά την ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων – CLLD/LEADER», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (4/3/2015). Να σημειώσουμε εδώ ότι η προκήρυξη αφορά τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που θα αναλάβουν τα τοπικά προγράμματα Leader και όχι τους επενδυτές και τους αγρότες. Μόλις επιλεχθούν οι Αναπτυξιακές (Ομάδες Τοπικής Δράσης) θα προκηρύξουν η καθεμία ξεχωριστά το τοπικό τους πρόγραμμα για να απευθυνθούν στο επενδυτικό κοινό των κατοίκων της υπαίθρου.

Την νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) ο συνολικός προϋπολογισμός του Leader θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ (8,5% του προϋπολογισμού του ΠΑΑ). Συνολικά θα επιλεγούν 50 αγροτικές περιοχές που παρουσιάζουν στέρηση στην ανάπτυξη. Θα επιδοτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις προϋπολογισμού έως 600.000 ευρώ. Την πρώτη πανελλαδική προκήρυξη θα την ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ και τους ελέγχους των έργων θα τους κάνουν οι διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών. Η πρόσκληση θα κλείσει στις 23 Μαΐου οπότε και θα γίνει η αξιολόγηση και αν δεν έχει μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός αναπτυξιακών, τότε η προκήρυξη θα ξανανοίξει.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασίμης, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, τα έργα που εντάχθηκαν το 2015 στο Leader στην τελευταία φάση εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 παρουσίασαν σημαντική αύξηση και έφτασαν στα 77 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο για τα προηγούμενα χρόνια η απορρόφηση κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπήρξε μεγάλη απόκλιση απορρόφησης επενδύσεων (άνω του 60%) σε σχέση με τα προγράμματα που αρχικά υποβλήθηκαν.

«Υπάρχει πρόβλημα διαχειριστικής επάρκειας για πολλές Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΔΤ) και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε. Ανέφερε ακόμη ότι σε πολλές περιπτώσεις τα λειτουργικά έξοδα των ΟΤΔ ήταν περισσότερα από τις πληρωμές επενδύσεων. «Πρέπει να υπάρξει σωστή επιλογή έργων και αυστηρή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος. Δεν θα ανεχτούμε την συμπεριφορά ορισμένων ΟΤΔ. Πρέπει να μπει μια τάξη. Ζητάμε αυστηρότητα και σοβαρότητα στην αξιολόγηση των φακέλων από τις ΟΤΔ και αυστηρότητα στους ελέγχους από τις Περιφέρειες», τόνισε.

Τι χρηματοδοτεί το Leader

Στα μέτρα που χρηματοδοτεί ο άξονας του Leader, περιλαμβάνονται επενδύσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (μεταποίηση, εμπορία, τουρισμός κ.α.). Δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα (Σχέδια Βελτίωσης, Πρώτη Εγκατάσταση – Νέοι Αγρότες). Όσοι επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιηθούν στα παρακάτω:

  • Μεταποίηση, συσκευασία και εμπορία
  • Οικοτεχνία
  • Παροχή υπηρεσιών
  • Παραγωγή ειδών διατροφής
  • Χώροι εστίασης
  • Επιχειρήσεις αγροτουριστικών καταλυμάτων
  • Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού

Το νέο Leader περιλαμβάνει τα εξής υπομέτρα:

Υπομέτρο 19.1: Οι κατά τόπους ΟΤΔ, μετά τη διαβούλευση των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της περιοχής τους, θα πρέπει να υποβάλλουν την πρόταση τοπικής ανάπτυξης. Στις 50 αγροτικές περιοχές (10.000 έως 150.000 κατοίκων) θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα νησιά της Αττικής και η Θεσσαλονίκη. Κάθε πρόταση δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ. Στην επιτροπή αξιολόγησης θα συμμετέχουν και οι Περιφέρειες.

Υπομέτρο 19.2: Η κυριότερη δράση του Leader που αφορά την υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων (311 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 400 εκατ. ευρώ). Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μιας επένδυσης από πολλά ταμεία (θα πριμοδοτηθεί) αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο φάκελο που θα κατατεθεί. Έλεγχοι στα έργα και στις δαπάνες θα γίνουν από τις Περιφέρειες.

Υπομέτρο 19.3: Θα περιλαμβάνει σχέδια διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας. Δικαιούχοι είναι ΟΤΔ και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Υπομέτρο 19.4: Περιλαμβάνει τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΔ. Τα κονδύλια δεν μπορεί να ξεπερνούν το 20% του προϋπολογισμού της συνολικής δαπάνης του προγράμματος τοπικής ανάπτυξης.

Καταπέλτης για τις Αναπτυξιακές ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής του ΠΑΑ

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από εκπροσώπους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ, σχετικά με την επιλογή και εφαρμογή των τοπικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και από εκπροσώπους της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών που αφορούν τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και τις κρατικές ενισχύσεις.

Σε μόλις 6 Ομάδες Τοπικής Δράσης από τις συνολικά 43 οφείλεται το 30% της απορροφητικότητας των κονδυλίων των Leader, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης των Προγραμμάτων, ενώ έκανε λόγο και για πολλές αναπτυξιακές που περισσότερα λεφτά πήραν για να λειτουργούν, παρά για να τα δώσουν σε επενδύσεις.

«Ενδώσαμε όμως στις πιέσεις και στο πλαίσιο νομικού περιεχομένου που αφορούσε τις διατάξεις του μνημονίου πέρασαν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις των ΟΤΔ και δόθηκαν οι παρατάσεις στις συμβάσεις των έργων», πρόσθεσε ο προϊστάμενος της ΕΥΔ παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία για την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Συγκεκριμένα το 36% των ΟΤΔ είχαν απόκλιση από τον αρχικό τους σχεδιασμό κατά 60% (χωρίς φυσικά τα λειτουργικά έξοδα) σε σχέση με το αρχικό καταβληθέν πρόγραμμα.