Skip to main content
13 01 2015 | 11:25

Δεν συμμαζεύεται το χάος με τις πληρωμές της εξισωτικής

Δεν συμμαζεύεται το χάος με τις πληρωμές της εξισωτικής

Κινητοποίηση από την ΠΕΚ στις 12 Ιανουαρίου, διαμαρτυρία από τον ΣΕΚ και αποκαλυπτικά στοιχεία από την ΕΑΣ Ιωαννίνων συνθέτουν το σκηνικό μετά την πληρωμή του 35% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΚ, Δημήτρη Καμπούρη, σε συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Θεσσαλονίκη ζητήθηκε πολιτική λύση. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε ανακοίνωσή του ζητά από την πολιτεία «να αποδοθεί άμεσα και στο ακέραιο σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους η εξισωτική», ενώ η ΕΑΣ Ιωαννίνων σε σημείωμά της αναφέρει ότι «με το άνοιγμα του συστήματος με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τοποθετήθηκαν στο Νομό μας παραγωγοί όχι μόνο από όμορους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και Νομούς της Στερεάς Ελλάδας»!

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα ιδιαίτερα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου του 2015, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση.

Στον εισαγγελέα οι Θεσσαλοί

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ξεκίνησαν τη διαδικασία να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα, για να διευκολύνουν το έργο του, αλλά και να επισπεύσουν τη διαδικασία, δεδομένου ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις πληρωμές της εξισωτικής, αλλά επεκτείνεται στην απώλεια της γης τους και των δικαιωμάτων τους από δω και στο εξής.

Σε αυτό το κλίμα, ακούγεται ότι θα γίνει μια συμπληρωματική πληρωμή στους κομμένους αναφορικά με την εξισωτική του 2013 και του 2014, ωστόσο –όπως οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι λένε- κανείς δεν γνωρίζει πόσους θα αφορά ή πόσα χρήματα, αφού το ζήτημα με τους βοσκοτόπους δεν έχει ακόμα διευθετηθεί.

Από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αμπελώνα, δίνει διορία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στους αρμόδιους προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι τις εξισωτικές του 2013 και του 2014, καθώς σε άλλη περίπτωση δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές κατά των αρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Καρασμάνη και Κουκουλόπουλο, αλλά και κατά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Αποστολάκου.

Δημήτρης Καμπούρης, ΠΕΚ

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, λίγο μετά την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Όπως είχαμε προαναγγείλει πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην συνάντηση που είχαμε εμείς με την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης απαιτήσαμε να μεταφέρει στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού αλλά και του Υπουργείου ότι απαιτούμε άμεσα την εξόφληση της εξισωτικής».

Και πρόσθεσε: «Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας ενημέρωσαν ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο λόγω των προβλημάτων με τα βοσκοτόπια ενώ ζητήσαμε επίσης να υπάρξει πολιτική λύση».

Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ΓΑΣ Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών»

«Μετά την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης τους έτους 2014, η οργάνωσή μας διαμαρτύρεται έντονα για τη αδικία η οποία προκλήθηκε εις βάρος των παραγωγών του Νομού μας για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Παρότι η κατανομή των βοσκοτόπων η οποία έγινε από την οργάνωσή μας, κατά την υποβολή των αιτήσεων του έτους 2014 κάλυπτε στο μεγαλύτερο μέρος όλους τους παραγωγούς μας σύμφωνα και με την 22172/12-12-14 απόφαση του ΥΠΑΑΤ η οποία προέβλεπε ως μέγιστη έκταση επιλέξιμων βοσκοτόπων τα 330 στρέμματα.

Δυστυχώς όμως παρ’ ότι αναγνωρίστηκε ότι η οργάνωσή μας έκανε πολύ καλή δουλειά , η κατανομή δεν έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε η τεχνική λύση η οποία καθορίστηκε με Υπουργική απόφαση για ολόκληρη την χώρα, με την διαβεβαίωση βέβαια ότι θα καλυφθούν όλα τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης και θα καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της εξισωτικής αποζημίωσης με μια μικρή περικοπή οριζόντια για όλους τους δικαιούχους.

Με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης η οποία ακολούθησε στις 02/01/2015 διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι παραγωγοί του Νομού μας πληρώθηκαν με ασήμαντα ποσά, χωρίς βέβαια να έχουμε εικόνα της τεχνικής λύσης η οποία εφαρμόστηκε μέχρι στις 08/01/2015 δεδομένου του ότι το σύστημα ήταν κλειστό.

Με το άνοιγμα του συστήματος με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τοποθετήθηκαν στο Νομό μας παραγωγοί όχι μόνο από όμορους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και Νομούς της Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή λοιπόν η αδικία είναι κατάφορη δεδομένου του ότι ο Νομός μας είναι ο πιο άγονος και προβληματικός Νομός της χώρας και ο πρωτογενής τομέας βασίζεται στην κτηνοτροφία, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς στους οποίους υπάρχουν πέραν της κτηνοτροφίας δενδρώδεις καλλιέργειες σιτηρά, βαμβάκια, κλπ , άμεσα απαιτούμε όπως αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία η οποία προκλήθηκε εις βάρος των παραγωγών της πιο φτωχής περιοχής της χώρας και να πληρωθούν οι παραγωγοί μας με οποιονδήποτε τρόπο καλύπτοντας τα απαραίτητα στρέμματα για την εξισωτική αποζημίωση.

Τέλος καλούμε όλους τους τοπικούς παράγοντες (Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Δημάρχους, Πολιτικά κόμματα) να πάρουν θέση και να συμβάλλουν από τη μεριά τους για την επίλυση του προβλήματος, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρουν απέναντί τους σύσσωμο τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής μας ο οποίος θα ασκήσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά του.»

Τάκης Πεβερέτος, ΣΕΚ

«Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα δικαιούχοι είσπραξης εξισωτικής του 2013 και του 2014, αφού είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται από μηδέν έως ψίχουλα, με το επιχείρημα είτε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είτε γιατί οι αιτήσεις τους παρουσιάζουν ελλείψεις δικαιολογητικών.

Υπενθυμίζεται ότι από το αρμόδιο Υπουργείο είχαν δεσμευτεί ότι οι παραπάνω πληρωμές θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του προηγούμενου έτους.

Η έλλειψη ρευστότητας και η υπερχρέωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές των κτηνοτρόφων. Σημειώνεται ότι η εξισωτική αποζημίωση αφορά ενίσχυση σε αγρότες μειονεκτικών, ορεινών περιοχών και μετακινούμενους κτηνοτρόφους, δηλαδή σε φτωχούς βιοπαλαιστές, φρουρούς της υπαίθρου.

Ζητάμε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τηρήσει τις δεσμεύσεις, ως προς τις υποχρεώσεις της και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η κτηνοτροφία να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει άμεσα και στο ακέραιο η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 αλλά και του 2013.»

Διαμαρτυρία στο Μεσολόγγι

Με περισσότερα από 50 οχήματα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας οι κτηνοτρόφοι του νομού.

Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν αρχικά σε σημείο έξω από την πόλη και αφού οργάνωσαν την κινητοποίησή τους κατευθύνθηκαν προς την Π.Ε., όπου τους δέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Χ. Σταρακά, η οποία άκουσε τα προβλήματά τους. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Δημ. Μολώνης, οι κτηνοτρόφοι αισθάνονται ότι εμπαίζονται από την Πολιτεία, η οποία τους υπόσχεται εδώ και τρία χρόνια ότι θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους για τον καταρροϊκό πυρετό καθώς και την εξισωτική αποζημίωση όπως επίσης και τις επιδοτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, όμως, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.

Την τελευταία φορά που επισκέφθηκαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014, πράγμα που δεν έγινε. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, ώστε το αίτημα τους να φθάσει και πάλι στα αυτιά του υπουργού. Ωστόσο λόγω εκλογών είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει άμεσα εξέλιξη, όμως οι ανάγκες των κτηνοτρόφων και των παραγωγών τρέχουν.

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

  • «Πού είναι οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό κύριοι του υπουργείου;
  • Πού είναι οι διαβεβαιώσεις που δώσατε από τον Αύγουστο, όταν κλιμάκιο της Περιφέρειας ΑΜΘ, με επικεφαλή τον Περιφερειάρχη μαζί με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων σας επισκέφτηκε, για μέριμνα ώστε να μη σταθεί εμπόδιο η μη διαταγή σφαγής, πριν τα ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό καταλήξουν, που με δική σας ευθύνη δε δώσατε;
  • Ποια η μέριμνα για τις απώλειες στην παραγωγικότητα των ζώων που νόσησαν;
  • Πού είναι τα χρήματα για επανασύσταση των κοπαδιών που επλήγησαν από την ευλογιά που υποσχεθήκατε σε Αλεξανδρούπολη και Φέρρες;
  • Ποια η βελτίωση στις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 από τον Αύγουστο, και γιατί δεν πληρώνετε εξολοκλήρου με τα ποσά ένταξης των παραγωγών η εξισωτική αποζημίωση του 2014, για την οποία από τον Αύγουστο μας διαβεβαιώνατε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;
  • Γιατί πολλοί κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν τα χρήματα που δικαιούνται από την ενιαία ενίσχυση, ενώ από τον Αύγουστο μας διαβεβαιώνατε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με τους βοσκοτόπους για την ενιαία ενίσχυση του 2014;
  • Γιατί τελικά η τεχνική λύση που εφαρμόσατε με δική σας πολιτική απόφαση δεν κατάφερε να μοιράσει δίκαια σε όλους το πρόβλημα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε με το σχέδιο δράσης για τους βοσκότοπους, με το οποίο μειώσατε δραστικά την έκτασή τους;
  • Πού είναι η πληρωμή για τη Βιολογική Κτηνοτροφία που στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στην Αθήνα υποσχεθήκατε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του 2014;.

Είστε αφερέγγυοι και αναξιόπιστοι. Έχετε τα χειρότερα ελαττώματα που έχουν οι ηγέτες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Είστε και ανίκανοι και ψεύτες. Αν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν πραγματοποιήσετε όλες τις παραπάνω υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που μας έχετε δώσει, εμείς άμεσα και πριν τη διενέργεια των εκλογών θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Θα μας βρείτε μπροστά σας».