Skip to main content
19 08 2015 | 08:24

Αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης αντιχαλαζικών διχτυών για νέους γεωργούς

Αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης αντιχαλαζικών διχτυών για νέους γεωργούς

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε συσκέψεις τόσο στην έδρα της Περιφέρειας παρουσία στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όσο και σε συνάντηση με τις Διοικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών αλλά και με Αγρότες στο Βελβεντό Κοζάνης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την συνέχιση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας των δενδρωδών καλλιεργειών με χρήση αντιχαλαζικών δικτυών, στη βάση και της πετυχημένης εμπειρίας εφαρμογής του στους Πύργους Εορδαίας, και την ουσιαστική επέκτασή του σε Βελβεντό, Βεγορίτιδα, Καστοριά, και μέσω της αξιοποίησης πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα:

  1. Ελάφρυνσης των τεχνικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που κατά πολλούς παραγωγούς θεωρούνται ιδιαίτερα «βαριές» και υπερβολικά «κοστοβόρες». Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκαν προτάσεις, που ο Πρόεδρος απεδέχθη ως βάση περαιτέρω κουβέντας, να διαμορφωθούν κατηγορίες επιλεξιμότητας εγκαταστάσεων με ανάλογο διαφορετικό επιλέξιμο εύλογο κόστος αρκεί να πληρούνται οι κατά περίπτωση στοιχειώδεις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας, προστασίας και εγγυήσεων, και με τις αντίστοιχες κατά περίπτωση δεσμεύσεις. Σαν ιδέες ακούστηκαν οι κατασκευές εγκεκριμένου τύπου, οι εξατομικευμένες κατόπιν μελέτης κατασκευές, οι κατασκευές βάσει προτύπων, οι ιδιοκατασκευές κ.λπ. Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας όπως υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα σε στελέχη των Υπηρεσιών των δύο φορέων για ανάληψη συγκεκριμένων ακόμα και αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλιών για το θέμα αυτό από μεριάς και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.
  2. Αύξησης του ποσοστού της επιδότησης όπου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι θα εξετάσει – αξιοποιώντας το μάξιμουμ ποσοστό επιδότησης που επιτρέπει ο Κανονισμός,- αυτή να διαφοροποιείται υποστηρικτικά για τις περιπτώσεις των νέων γεωργών, των προϊόντων που παράγονται με πρότυπα ποιότητας, ή ακόμα και για τους συνεταιρισμένους αγρότες.
  3. Μείωση του χρόνου των ανειλημμένων υποχρεώσεων (δωδεκαετία σήμερα). Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε πως ο οργανισμός ήδη διαβουλεύεται στην κατεύθυνση του μίνιμουμ ορίου που προβλέπουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, αυτού της πενταετίας.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να συνεχίσουμε αυτό το τόσο επιτυχημένο και πανθομολογούμενα αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι, συνεχίζοντας τον εξαντλητικό διάλογο με τους παραγωγούς και τους φορείς τους ώστε κάθε φορά να βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα, την ελκυστικότητα και τους όρους υλοποίησής του χωρίς ούτε μια στιγμή να κάνουμε εκπτώσεις στα χαρακτηριστικά ποιότητάς του και των αυστηρών διαδικασιών επίβλεψης και ελέγχου του. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανοικτό το Εθνικό Πρόγραμμα του ΕΛΓΑ για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν καλύπτει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, και αυτό θα το επαναπτύξουμε πλήρως αφού εμπροσθοβαρώς απορροφήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών πόρων», τόνισε καταληκτικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Πιλοτικό πρόγραμμα αντιχαλαζικών διχτυών σε φασολιές

Κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών "Πελεκάνος" αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς στην σχετική σύσκεψη που οργανώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και παρουσία εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών φορέων Περιφέρειας και Δήμου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών, καθώς, όπως τόνισε «το προϊόν μονοκαλλιέργειας που επλήγη, με χαρακτηριστικά μάλιστα ποιοτικού και προστατευόμενης προέλευσης αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων για τους παραγωγούς της περιοχής». Στην κατεύθυνση αυτή δήλωσε πως θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οικονομικά οι πληγέντες και να καταβληθούν το δυνατόν συντομότερο οι αποζημιώσεις. Μάλιστα, για την μεγαλύτερη αξιοπιστία των ελέγχων δεσμεύτηκε, πιλοτικά ο οργανισμός να προβεί εθελοντικά σε εσωτερική δευτεροβάθμια αξιολόγηση των πρωτοβάθμιων πορισμάτων εκτίμησης.

Επιπλέον ο Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι τέλος του 2015, αρχές του 2016, και στα πλαίσια ερευνητικής χρηματοδότησης θα τεθεί σε λειτουργία στην περιοχή των Πρεσπών και για την προστασία της καλλιέργειας των φασολιών πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών και αντιβρόχινων μεμβρανών.

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών ο ΕΛΓΑ να εξετάσει την δυνατότητα εγκατάστασης ερευνητικού προγράμματος ενεργητικής προστασίας από τις ζημιές που επιφέρουν στην καλλιέργεια των φασολιών συγκεκριμένα είδη της άγριας πανίδας που φιλοξενεί η προστατευόμενη περιοχή.