Skip to main content
19 06 2017 | 14:14

Επίσπευση για όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους υπηρεσιακούς ο Αποστόλου

Επίσπευση για όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους υπηρεσιακούς ο Αποστόλου

Στο πνεύμα της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 κινήθηκε η συνεδρίαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης στο Ναύπλιο, σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου. Παρά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την απορροφητικότητα, που έτυχε και συγχαρητηρίων από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, Αλεξάντερ Μπάρτοβιτς, τόσο οι περιφέρειες όσο και οι βουλευτές που συμμετείχαν στην έναρξη της συνεδρίασης είπαν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και επιπλοκές στα προγράμματα. Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, είπε απευθυνόμενος προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στην υλοποίηση των επιμέρους μέτρων. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στους γεωργικούς συμβούλους, την αποκατάσταση των ζημιών από το μέτρο που θα "τρέξει" ο ΕΛΓΑ και στην αξιολόγηση των νέων αγροτών.

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου είπε ότι "δουλειά μας δεν είναι να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Δουλειά μας είναι να πάμε μπροστά. Το χώμα περιμένει τη βροχή, τους σπόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για να ανθίσει. Υπάρχουν ζημιές σε όλη τη χώρα, άρα πρέπει να ενεργοποιηθεί τάχιστα το αντίστοιχο πρόγραμμα (σ.σ. για την αποκατάσταση των ζημιών - μέτρο 5.2). Πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου περιμένουν τα Leader, υποχρέωσή μας είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι προκηρύξεις για να επενδυσουν όσοι ενδιαφέρονται.

Στρατηγική μας επιλογή είναι να επενδυσουμε στη συνεργασία μας με τις περιφέρειες στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Η αποκεντρωμενη εφαρμογή βοηθά στην απλούστευση της γραφειοκρατίας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας μόνιμος σχεδιασμός, που δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτή την προγραμματική περίοδο". 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης είπε ότι "ο κόσμος της υπαίθρου προσδοκά πολλά από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλοι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις που μοχλεύουν κονδύλια και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της υπαίθρου. Το λέω αυτό γιατί έχουμε δει στο παρελθόν να γίνεται το ΠΑΑ εργαλείο μικροπολιτικής. Αυτά που χρειάζονται είναι:

  • Προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία 
  • Νέα λογική παρέμβασης στις αγροτικές περιοχές. Η επιδοματική πολιτική πρέπει να δώσει τη θέση της σε αναπτυξιακή πολιτική. 

Η αναπτυξιακή προσέγγιση του ΠΑΑ μπορεί να συνεισφέρει:

  • Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.
  • Στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο ρόλο που παίζει ο πρωτογενής τομέας στο ΑΕΠ.
  • Στην εξυπηρέτηση επενδύσεων στους άλλους τομείς."

Ο βουλευτής ΝΔ Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός είπε: "Η σημερινή συνάντηση γίνεται στη σκιά της πρόσφατης χαλαζόπτωσης στην περιοχή. Έχει χτυπηθεί το φυτικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και θερμοκηπίων. Ευελπιστώ ότι το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ θα κάνουν αυτό που πρέπει. Γιατί οι αγρότες έχασαν την παραγωγή και το εισόδημά τους. 

Το ΠΑΑ 2014-2020 είναι το τελευταίο με τόσους πόρους, καθώς η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μειώσει τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Δυστυχώς βλέπουμε καθυστερήσεις, βλέπουμε προδημοσιεύσεις, κανένα πρόγραμμα στην πραγματικότητα. Προβλήματα εμφανίζονται στους νέους αγρότες και στη βιολογική γεωργία". 

Με τη σειρά του ο Γ. Μανιάτης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε επτά συνοπτικές παρατηρήσεις:

1. Δεν είναι τυχαίο συμβάν η χαλαζόπτωση. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε όλοι μας τα ζητήματα πρόληψης της κλιματικής αλλαγής. 

2. Πόσο πίσω είμαστε στην παραγωγικότητα της ελληνικής γης. Ένας βελτιωμένος και πιο παραγωγικός τομέας θα μπορούσε να προσφέρει δεκάδες δισ. ευρώ στην οικονομία. 

3. Σημαντικές καθυστερήσεις στα προγράμματα. 

4. Το νερό είναι η πηγή για να υπάρχουμε. Θα στηρίξουμε όποιες πρωτοβουλίες πάρετε για αειφορική διαχείριση του νερού. 

5. Συμμετοχή ΑΠΕ για την μείωση κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Χαίρομαι που είναι επιλεξιμη δράση στα σχέδια βελτίωσης.

6. Ας κάνουμε πράξη την ομαλή σύνδεση και τις συνέργιες αναμεσα στη γεωργία, την επιστήμη, τον τουρισμό και τη βιοποικιλότητα.

7. Πακέτο Γιούνκερ, καταθέσαμε πρόταση για δέκα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα. Παρόλο που αποσύρθηκε αυτή η πρόταση, χρειάζεται να επανεξεταστεί η αξιοποίηση του Πακέτου για τέτοιες επενδύσεις. 

Ο κ. Γκιόλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας τόνισε ότι "δεν μπορούμε να στεκόμαστε με τα ίδια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Μπορούμε να αντισταθμίσουμε το παραγωγικό μειονέκτημα με βιολογικά, πιστοποιημένα και συνεταιριστικά προϊόντα". Στη συνέχεια στάθηκε στους θετικούς δείκτες υλοποίησης του προγράμματος.