Skip to main content
06 10 2017 | 12:28

Απορρίφθηκε το τοπικό Leader της Ζακύνθου, ως ανεπαρκές

Απορρίφθηκε το τοπικό Leader της Ζακύνθου, ως ανεπαρκές

Σταδιακά αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους την προηγούμενη εβδομάδα απορρίφθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το υποβληθέν τοπικό πρόγραμμα Leader της Ζακύνθου.

Για ανίκανους, που παίζουν διάφορα «παιχνίδια», εξαιτίας των οποίων χάθηκε οριστικά το πρόγραμμα Leader για τη Ζάκυνθο, που αντιστοιχεί σε ένα πόσο άνω των 8 εκατ. ευρώ, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται περί ένστασης και αίτησης θεραπείας, όλοι οι υπεύθυνοι για την αρνητική αυτή εξέλιξη, έκανε σε συνέντευξή του στην τοπική ΕΡΤ το ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου του νησιού, Μαρίνος Στουφής.

Μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Στουφής, «από την πρώτη στιγμή, είχα από κοινού, με τον επίσης, ανεξάρτητο συνάδελφό μου, Πέτρο Λάζαρη, προειδοποιήσει για την σημερινή κατάληξη, λόγω «λαθών» και «παραλείψεων», ενδεχομένως και σκοπιμοτήτων σε ότι αφορά το καταστατικό και τις διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία του «Δικτύου Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και Δήμου Ζακύνθου», δηλαδή της νέας αναπτυξιακής εταιρίας, η οποία και διεκδίκησε το Leader για το νησί, «εισπράττοντας» ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ» από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα η απόρριψη της σχετικής πρότασης και η μη έγκρισή της, σύμφωνα με το εν λόγω υπουργείο, έχει να κάνει με το σύνολο των κριτηρίων επιλεξιμότητας και όχι μόνο με επιμέρους παρατηρήσεις και επισημάνσεις, όταν για το αντίστοιχο «Δίκτυο» στην Κεφαλονιά και την «Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε.ΟΤΑ», η απάντηση είναι θετική και μεταφράζεται σε ένα εξίσου μεγάλο "ΝΑΙ"».

Ανέφερε, πως «πρέπει, επιτέλους οι αιρετοί και οι πολιτικοί, να αφήσουν τα υπηρεσιακά στελέχη και τους τεχνοκράτες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως αποδεδειγμένα, μπορούν να το πράξουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ομάδα εργασίας για το Leader στη Ζάκυνθο, (σ.σ. αποτελούμενη από την Άννα Μεϊντάνη γενική διευθύντρια της "Ιονίου Αναπτυξιακής" και επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού και κατάρτισης της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης και άλλα άτομα με ανάλογη εμπειρία), η οποία, ενώ είχε προχωρήσει στην απαιτούμενη προετοιμασία, εντούτοις, δεν καρποφόρησε η όλη προσπάθεια, γιατί μεσολάβησαν άλλοι παράγοντες, με άλλα σχέδια, για να καταλήξουν σε μια παταγώδη αποτυχία, χωρίς το πάθημα, από το ίδιο πρόγραμμα που χάθηκε πάλι για το νησί, το 2016, να τους γίνει μάθημα».

Πρόσθεσε, δε, ότι, «το περιβόητο "Δίκτυο" για τη Ζάκυνθο, δεν έχει, πλέον, κανένα λόγο ύπαρξης, επομένως, αυτό, που πρέπει να γίνει, κατά τη δική μου γνώμη, όπως και του συναδέλφου μου, Πέτρου Λάζαρη, είναι, πως εφόσον υπάρχει η "Ιόνιος Αναπτυξιακή", μπορεί η συγκεκριμένη εταιρία να διεκδικήσει ξανά το Leader, με την προοπτική, όπως προβλέπεται, άλλωστε, ένα τμήμα του, να αξιοποιηθεί για την εξυγίανσή της, ενώ είναι αυτονόητο το γεγονός, πως πρέπει να εξασφαλιστεί η σωστή διαχείριση του προγράμματος σε μια στρατηγική τοπικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης, έχοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή, την "αμαρτωλή" ΣΑΖ ΑΕ, την παλιά και γνωστή εταιρία, που μόνο προβλήματα δημιούργησε στο νησί και μόνο έργο δεν παρήγαγε, με δεδομένες τις αρνητικές συνέπειες για τον τόπο μας».

Στη συνέχεια, ο κ.Στουφής, αναλύει τους λόγους απόρριψης του Leader για τη Ζάκυνθο, όπως αυτοί, αναφέρονται και στο σχετικό έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου, ενώ υπάρχει και ανάλογη ανακοίνωση, την οποία υπογράφει, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πέτρος Λάζαρης.

Οι λόγοι απόρριψης του Leader:

«Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης απορρίφτηκε η πρόταση που υποβλήθηκε από το "Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και Δήμου Ζακύνθου" επί του ΣΥΝΟΛΟΥ των κριτηρίων επιλεξιμότητας».

Συγκεκριμένα:

1) Δεν συστάθηκε η ομάδα τοπικής δράσης η οποία επρόκειτο να διαχειριστεί το LEADER από ανάλογα στελέχη, με τα ανάλογα προσόντα, εμπειρία και τις προβλεπόμενες ειδικότητες.

2) Έπρεπε να γίνουν διαβουλεύσεις και να καταγραφούν συμπεράσματα, ώστε να εκπληρώνεται η βασική απαίτηση του προγράμματος για λήψη αποφάσεων από την κοινωνία προς τα επάνω.

3) Δεν υπήρχε ανάλυση της Ζακύνθου ως περιοχή με τα ανάλογα στατιστικά δεδομένα για εφαρμογή του LEADER. Οι ελλείψεις αφορούν στοιχεία μεγέθους επιχειρήσεων 2γενή και 3γενή τομέα, στοιχεία φυσικών και υδάτινων πόρων, στοιχεία κλάδων σε κρίση ή αναδυόμενων κλάδων, μέγεθος μεταποίησης προϊόντων 1γενή τομέα, εμπορία γεωργικών προϊόντων, χαρακτηριστικά απασχολούμενων στον 1γενή τομέα.

4) Με την σχετική πρόσκληση απαιτείται συνημμένα της πρότασης υπεύθυνη δήλωση του Προέδρου του φορέα του Δικτύου και αναφέρεται στο ότι (δεν είναι υπόδικος η φυγόδικος, καθώς και ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος κ.λ.π.). Στην υποβληθείσα πρόταση η προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από τον αντιπρόεδρο του φορέα χωρίς να προσκομίζονται τα απαιτούμενα αποδεικτικά κωλύματα του προέδρου.

Συμπέρασμα:

Κατατέθηκε φάκελος στην ουσία κενός, χωρίς να περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έγκριση της υποβληθείσας πρότασης. Συνεπώς εφόσον δεν προσκομίσθηκαν όλα τα παραπάνω στοιχεία, σε τι ακριβώς θα γίνει ένσταση; Όπως λένε κάποιοι όψιμοι πολιτικοί μας. Δεν έβαλαν μυαλό, το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα, είναι οι ίδιοι που απορρίφτηκε το LEADER της Ζακύνθου και το 2016».

Γ. Στασινόπουλος: «Παλιοί συνέταιροι» υπεύθυνοι για Leader

«Μια εβδομάδα μετά την δυστυχώς εκκωφαντική απόρριψη της δυνατότητας να συμμετέχει η Ζάκυνθος στο πρόγραμμα LEADER δεν έχει βγει κανένας από τους υπεύθυνους να ενημερώσει για τους πραγματικούς λόγους απόρριψης», επισημαίνει με συνέντευξη του στην τοπική ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου του νησιού και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Γιώργος Στασινόπουλος, με αφορμή σχετική ανακοίνωσή του, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο «για ετερόκλητους καινούργιους φίλους αλλά παλιούς συνέταιρους».

Αναλυτικότερα, ο κ.Στασινόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς οι ειδικοί ανειδίκευτοι οι οποίοι διαχειρίστηκαν με τόση θέρμη την κατεπείγον δημιουργία της καινούργιας εταιρείας έχουν εξαφανιστεί.

Δυστυχώς οι ειδικοί ανειδίκευτοι ξεκίνησαν μετονομάζοντας την ΣΑΖ σε Ιόνιο αναπτυξιακή για να μην χαλάσουν το χατίρι του Περιφερειάρχη και της παρέας του , αλλά δεν τα βρήκαν στην διαχείριση.

Δυστυχώς οι ειδικοί ανειδίκευτοι σκέφτηκαν και συμφώνησαν με τον Περιφερειάρχη και την παρέα του να στήσουν καινούργιο μαγαζί συγνώμη εταιρεία ώστε να ελέγξουν το παιχνίδι των 8.000.000€ με δικά τους άτομα.

Δυστυχώς οι καινούργιοι φίλοι δεν είναι άλλοι παρά ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ με υποτίθεται προεδρία της περιφέρειας και στο χορό των προγραμμάτων από κάτω όλοι αυτοί που δεν μπόρεσαν να πιάσουν καρέκλα στην ΣΑΖ/Ιόνια Αναπτυξιακή.

Δυστυχώς για τους καινούργιους φίλους αλλά παλιούς συνέταιρους (μετόχους) υπήρχαν άτομα τα οποία είχαν δουλέψει στην προηγούμενη εταιρεία (διαβουλεύσεις κ.α.), όπως είχαν συμφωνήσει και στην εξυγίανσή της ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Δυστυχώς για τους καινούργιους φίλους αλλά παλιούς συνέταιρους (μετόχους) ΣΑΖ/ Ιόνια Αναπτυξιακή, Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο, Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών κ.α. είναι αυτοί που χάσανε και απέτυχαν στην ολοκλήρωση του ΤΟΠΕΚΟ ΤΟΠΣΑ κ.α. τοπικά προγράμματα.

Δυστυχώς για τους καινούργιους φίλους αλλά παλιούς συνέταιρους (μετόχους) με την απορριπτική απόφαση του υπουργείου αποκαλύφθηκε η ανικανότητά τους να συντάξουν προτάσεις σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται .

Δυστυχώς οι ετερόκλιτοι καινούργιοι φίλοι αλλά παλιοί συνέταιροι ( μέτοχοι) θα πρέπει να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να σταματήσουν να φαντάζονται εγκληματικές οργανώσεις διότι εκτός από ότι θα έχουν πρόβλημα με τις δικαστικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να κοιτιούνται στον καθρέπτη επιπλήττοντας τον εαυτό τους.

Αυτοί που επιπλήττουν ας ήξεραν τουλάχιστον ανάγνωση και σύνταξη καταστατικών…».

Απάντηση των αρμοδίων

Απάντηση για την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος Ζακύνθου για την ένταξη σε πρόγραμμα LEADER, δίνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και βασικό στέλεχος του «Δικτύου Συνεργασίας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του Δήμου Ζακύνθου», Νικόλαος Τσίπηρας, με την αιτιολογία της «μη πλήρωσης του συνόλου των κριτηρίων επιλεξιμότητας». Ο κ. Τσίπηρας παραδέχτηκε ότι, κατά την αξιολόγηση της πρότασης που υπέβαλλε η Ζάκυνθος, στις 30 Αυγούστου, διαπιστώθηκαν τρία σημεία στα οποία απαιτούνται διορθώσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Τσίπηρας, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, τέτοια προβλήματα προβλέπονται και κρίνονται τυπικά και διαδικαστικά και όχι προβλήματα ουσίας. Συμπληρώνει δε πως οποιοσδήποτε φάκελος κατατεθεί μπορεί να εμφανίζει τέτοιες ελλείψεις ωστόσο «υπάρχει η δυνατότητα και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες-, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις που διαπίστωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης των προτάσεων του Υπουργείου». Εμφανίζονται όμως εξοργισμένοι με όσους «σαμποτάρισαν» την προσπάθεια «για δικό τους όφελος», αντί να ταχθούν στο πλευρό μιας συλλογικής προσπάθειας. Η αγωνία για την απώλεια η μη των 8.000.000 ευρώ παραμένει, ωστόσο ο κ. Τσίπηρας και άλλα στελέχη του Δικτύου δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει η πολυπόθητη έγκριση της ένταξης στο πρόγραμμα LEADER.

Εμφύλιος για τον «κενό φάκελο»

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκαν τα προβληματικά σημεία της πρότασης που υποβλήθηκε ξεκίνησε μια σφοδρή διαμάχη μεταξύ των μελών της ΑΜΚ «Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου Ζακύνθου» και των επικριτών τους, κυρίως Επιμελητηριακών που διατηρούν μακρόχρονη και βαθιά κόντρα με την παρούσα Διοίκηση. Σημαντική αντίδραση (με τεχνοκρατικά στοιχεία) υπήρξε όμως και από τη Διεύθυνση της Ιονίου Αναπτυξιακής (πρώην ΣΑΖ), η οποία, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για τρία σημεία στα οποία η πρόταση του Δικτύου δεν πληροί τις προϋποθέσεις έγκρισης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διευθύντριας της Ιονίου Αναπτυξιακής, Αννας Μεϊντάνη, «δεν τηρήθηκε η μέθοδος του προγράμματος και καμία από τις βασικές απαιτήσεις και τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Συγκεκριμένα, δεν συστάθηκε η ομάδα έργου, η οποία επρόκειτο να διαχειριστεί το LEADER από στελέχη που κατέχουν τις προβλεπόμενες ειδικότητες, τα προσόντα και την ανάλογη εμπειρία, δεν έγινε η ανάλυση της Ζακύνθου, ως περιοχή εφαρμογής του LEADER, δεν καταγράφηκαν συμπεράσματα από τις διαβουλεύσεις, ώστε να εκπληρώνεται η βασική απαίτηση του προγράμματος για τη λήψη αποφάσεων από τη βάση της τοπικής κοινωνίας προς τα πάνω, δηλαδή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημειώνονται επιπλέον και κάποιες διοικητικές παραλήψεις».

Η κα Μεϊντάνη κάνει λόγο για σημαντικής έκτασης «ανεπάρκεια στην κατανόηση και πλήρωση των όρων του προγράμματος» η οποία «προσβάλλει το νησί και τους κατοίκους του». Αναφέρει δε ότι ακόμη κι η προβλεπόμενη ένσταση κατά της απόφασης ακόμα και αν ασκηθεί είναι ανώφελη διότι ο φάκελος στην ουσία ήταν κενός και κατατέθηκε με την υπόσχεση ότι θα γίνουν, κάποτε, αυτά που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να δοθούν όμως τώρα τα χρήματα του προγράμματος.

Οργισμένη ήταν η απάντηση του κ. Τσίπηρα που σχολιάζει σχετικά: «Ολοι όσοι πανηγυρίζουν και που θεωρούν ότι η πρόταση της Ζακύνθου απορρίφθηκε, το κάνουν γιατί οι ίδιοι έχουν άμεση εμπλοκή στην προσπάθεια απόρριψης, με δικές τους προσωπικές καταγγελίες και αναφορές». Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά τα ονόματα των κ.κ. Πέτρου Λάζαρη, Μαρίνου Στουφή και Γιώργου Στασινόπουλου, παραπέμποντας ευθέως στην ενδοεπιμελητηριακή κόντρα. «Η εμπλοκή τους είναι άμεση και για το λόγο αυτό τους χαρακτηρίζω προδότες της Ζακύνθου οι οποίοι, προκειμένου νε πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους, δεν διστάζουν να προκαλέσουν ζημία ύψους 8.000.000 ευρώ, για προγράμματα στο νησί μας», προσθέτει ο κ. Τσίπηρας. «Λυπάμαι πολύ που αυτά τα άτομα διεκδικούν δημόσιες και αιρετές θέσεις στο νησί, υποτίθεται για να το βοηθήσουν. Ας τους κρίνει η ζακυνθινή κοινωνία», καταλήγει.

Ο κ. Τσίπηρας επισημαίνει σε έντονο ύφος ότι η διαδικασία της υποβολής του Φακέλου δεν αλλάζει και το πρόγραμμα LEADER δεν πρόκειται να χαθεί. «Κατανοώ απόλυτα την αγωνία των Ζακυνθινών για την πορεία του προγράμματος και για το ποσό των 8.000.000 ευρώ που διεκδικεί η Ζάκυνθος από το LEADER αλλά τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί για τη διεκδίκηση του προγράμματος μπορούν να προκύψουν σε οποιοδήποτε Φάκελο του οποιοδήποτε έργου. Τα προβλήματα αυτά διορθώνονται, είναι τυπικά και όχι ουσιαστικά , γίνονται ήδη οι απαραίτητες συμπληρώσεις και ο Φάκελος θα κατατεθεί εκ νέου και θα εγκριθεί. Αυτό είναι βέβαιο. Η συνεννόηση έχει γίνει σε επίπεδο τεχνοκρατικό και όχι πολιτικό, με τους αρμόδιους της Επιτροπής Αξιολόγησης», λέει στην "ΗΜΕΡΑ της Ζακύνθου" ο κ. Τσίπηρας.

Ένα από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Τσίπηρας αφορούν τα σκληρά σχόλια του κ. Στασινόπουλου ο οποίος κατηγορεί το Δήμο για συνεργασία με την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα. Για τις επικρίσεις σχετικά με τη συνεργασία αυτή, ο κ. Τσίπηρας δηλώνει πως «αποτελεί απαίτηση όλων των Ζακυνθινών να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνον έτσι μπορούσε να επιτύχουνε ενωμένοι κάτι για τον τόπο μας. Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί τη σύγκρουση μεταξύ των τοπικών αρχών για κομματικούς ή πολιτικούς λόγους. Η συνεργασία είναι υποχρέωσή μας, ακόμη και όταν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ να συνεργάζομαι με την Περιφέρεια και, για τον τόπο μου, μπορώ και πρέπει να συνεργαστώ! Αυτή είναι και η συμβουλή μου προς του διεκδικητές πολιτικών θέσεων», τονίζει.

Ο κ. Τσίπηρας δεν έκρυψε την οργή του και για τις δηλώσεις περί κενού Φακέλου που κατατέθηκε, απατώντας πως «κενοί είναι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο και αυτό θα αποδειχθεί σε λίγες ημέρες. Δεν περίμενα ποτέ ότι άνθρωποι, συμπολίτες μας, που ασχολούνται με τα κοινά θα έφταναν σε σημείο να κάνουν οι ίδιοι ζημιά στον τόπο τους, μόνο και μόνο για να καταφέρουν χτύπημα σε πολιτικό τους αντίπαλο».

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης, ένας εκ των βασικών εισηγητών της πρότασης και μέλος του Δικτύου, Περιφερειακός Σύμβουλος Τζώρτζης Σιγούρος, τονίζει ότι όλα τα προβλήματα που επισημάνθηκαν στην πρόταση είναι εντελώς τυπικά και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να απορριφθεί η πρόταση μετά την ένσταση. «Όμως θα λογοδοτήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα και δημόσιες υπηρεσίες της Ζακύνθου, που, με σκόρπισαν σπέκουλα για ένα ανύπαρκτο γεγονός (σ.σ. τον κενό φάκελο) και δυσφήμισαν, ουσιαστικά, το νησί τους πανελλαδικά. Ευθύνονται απόλυτα για τα αποτελέσματα της απόρριψης σε πρώτη φάση», λέει ο κ. Σιγούρος. Πρόσθεσε πως παραμένει άξιο απορίας γιατί και πώς απορρίφθηκε «απαράδεκτα και αδικαιολόγητα», όπως τόνισε. «Είναι πρωτοφανές γεγονός στα πανελλαδικά χρονικά, η αρμόδια Επιτροπή, αντί να επικοινωνήσει με εμάς, τους συντάκτες της πρότασης για όποιες επεξηγήσεις και ερωτήματα, που θα καταθέταμε εντός 24 ωρών και δεν θα υπήρχε τώρα αυτή η καθυστέρηση. Οι λόγοι επομένως είναι τυπικοί και ουχί ουσιαστικοί», καταλήγει ο κ. Σιγούρος.

Εκτακτη συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αμέσως επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση της απόρριψης του Φακέλου, βασικά στελέχη του «Δικτύου» συναντήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το Γενικό Γραμματέα του και τους αξιολογητές των προτάσεων. Η συνάντηση είχε διάρκεια άνω των 4 ωρών και όπως ειπώθηκε από τους αρμόδιους «η Ζάκυνθος, με τέτοιο τουριστικό προϊόν, με τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης και παράλληλα με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε, όπως πλημμύρες και φωτιές, είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει άμεση στήριξη και βοήθεια από πλευράς πολιτείας». Διατυπώθηκε δε η διαβεβαίωση ότι η πρόταση θα εγκριθεί και ότι το νησί θα λάβει, εν καιρώ, επιπλέον βοήθεια.