Skip to main content
06 09 2018 | 09:27

Από τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του 2019 θα βγουν οι προκηρύξεις για ιδιωτικά Leader

Από τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του 2019 θα βγουν οι προκηρύξεις για ιδιωτικά Leader

Τη στιγμή που η μία μετά την άλλη Αναπτυξιακή Εταιρεία εχει ξεκινήσει και δίνει παρατάσεις στις προκηρύξεις για τα δημόσια έργα του Leader, το ενδιαφέρον όλων και κυρίως των κατοίκων της υπαίθρου βρίσκεται στο πότε θα προκηρυχθούν τα τοπικά Leader για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυτές που χρηματοδοτούν με κατά μέσο όρο 50% τη δημιουργία και την ανακαίνιση ξενώνων, την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων και βιοτεχνικών εργαστηρίων για την παρασκευή τροφίμων κ.ά.

Όσες αναπτυξιακές εταιρείες έδωσαν παράταση, πήγαν το χρονικό περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ οι υπόλοιπες ξεκινούν την αξιολόγηση των συλλογικών έργων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση.

Στην ερώτηση του Agro24 και των αναγνωστών του για το πότε θα ξεκινήσει η προκήρυξη των ιδιωτικών έργων - σημειωτέον ότι αναμενόταν από τον περασμένο Μάρτιο - ανεπίσημα οι Αναπτυξιακές απαντάνε περίπου τον Οκτώβριο με τη λήξη των παρατάσεων και μπορεί κάποια τοπικά Leader, ανάλογα με το φόρτο εργασίας να φτάσουννα προκηρυχθούν στο τέλος της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση μας διαβεβαίωσαν ότι όλα θα έχουν "ανοίξει" για αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Εξάλλου, το εμπόδιο που υπήρχε μέχρι τώρα, έχει ξεπεραστεί και δεν είναι άλλο από τη δημοσίευση της απόφασης με το σχέδιο προκήρυξης που θα πρέπει να προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες οι Αναπτυξιακές και στη συνέχεια να το υποβάλουν για έγκριση από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (την αρμόδια υπηρεσία). Είναι η πρώτη φορά που γίνονται με αυτό τον τρόπο οι προκηρύξεις των τοπικών προγραμμάτων, όπως μας είπαν, και είναι επόμενο να έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Εξηγήσεις για τη μη προκήρυξη Leader ζητά η ΝΔ

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να προκηρυχθούν επιτέλους δύο σημαντικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το Μέτρο 2 «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» και το Μέτρο 19, τα δημοφιλή ιδιωτικά έργα Leader, ζητά με ερώτησή της στη Βουλή η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

Σε σχέση με το Leader σημειώνει ότι «δεν έχει υπάρξει καμία νέα ένταξη μέχρι τώρα στα δημόσια έργα, μόλις σε δύο αναπτυξιακές έχουν ξεκινήσει οι αξιολογήσεις, στα δε ιδιωτικά έργα δεν έχει βγει απολύτως καμία προκήρυξη ενώ οι όποιες πληρωμές αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις». Όπως τονίζει, «Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι πρωτοφανείς ενώ τα προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα, το ΠΣΚΕ, παραμένουν».

Αναλυτικά, η ερώτηση της κ. Αραμπατζή έχει ως εξής:

Θέμα: «Τι μέλλει γενέσθαι επιτέλους με τα Προγράμματα «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» – Μ2» και Μ19 – «Leader»

Κύριε Υπουργέ,

Οι εσφαλμένες πολιτικές πρακτικές του προκατόχου σας κ. Αποστόλου, η αβελτηρία, η κωλυσιεργία του και η μερική διαχείριση των μέτρων του ΠΑΑ, οδηγούν αφενός στον ενταφιασμό των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο στην Ελληνική Γεωργία και αφετέρου στον υπαρκτό κίνδυνο συσσώρευσης ανειλημμένων υποχρεώσεων στο ήδη απομειωμένο κατά 25%, ΠΑΑ 2021-2027.

Δύο εμβληματικά μέτρα του ΠΑΑ:

Α) το Μέτρο 2 «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις προϋπολογισμού 100.000.000 Ευρώ και

Β) το Μέτρο 19, η διαχρονικά από το 1991, πετυχημένη προσέγγιση Leader, προϋπολογισμού 400.000.000  Ευρώ,

παραμένουν για σχεδόν τριάμισι (3,5) χρόνια ανενεργά, παρά τις κατά καιρούς, διαβεβαιώσεις και τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις περί του αντιθέτου.

Η μη ενεργοποίηση του μέτρου των γεωργικών συμβούλων, μέτρου απόλυτα χρήσιμου για τους αγρότες μας ενόψει των νέων πολύπλοκων απαιτήσεων προς αυτούς από την νέα ΚΑΠ 2021-2027, οφείλεται στην αβελτηρία και διοικητική ανεπάρκεια του ΕΛΓΟ.

Ενώ αναφορικά με το Leader δεν έχει υπάρξει καμία νέα ένταξη μέχρι τώρα στα δημόσια έργα, μόλις σε δύο αναπτυξιακές έχουν ξεκινήσει οι αξιολογήσεις, στα δε ιδιωτικά έργα δεν έχει βγει απολύτως καμία προκήρυξη, ενώ οι όποιες πληρωμές αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις. Πρωτοφανείς οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ τα προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα, το ΠΣΚΕ, παραμένουν.

Δεδομένου ότι:

- Και τα δύο μέτρα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, του αγροδιατροφικού συστήματος και στην ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών.

- Επιπρόσθετα το μεν μέτρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσα από τις παρεχόμενες συμβουλές που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα συμβάλλει άμεσα στην αειφορία του αγροδιατροφικού συστήματος, στους οριζόντιους στόχους του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην ανάπτυξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση της έξυπνης και ψηφιακής γεωργίας

- Το δε πρόγραμμα Leader μέσω των ομάδων τοπικής δράσης (ΟΤΔ) σχεδιάζει και εφαρμόζει Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης, προσαρμοσμένες στις αντίστοιχες περιοχές τους

Ερωτάσθε κ. υπουργέ:

1. Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών από τον εποπτευόμενο από εσάς φορέα του ΕΛΓΟ,  που είναι και ο φορέας επιμόρφωσης και πιστοποίησης των Γεωργικών Συμβούλων;

2. Γνωρίζετε ότι σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια από την έγκριση του ΠΑΑ 2014-2020 καμία αγροτική επιχείρηση μεταποίησης ή αγροτουρισμού ή κανένα δημόσιο έργο στην ελληνική ύπαιθρο δεν έχει λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από το νέο πρόγραμμα LEADER;

3. Ποιός ο λόγος αυτών των πρωτοφανών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του LEADER, όταν είναι σαφές ότι δεν ευθύνονται οι ομάδες τοπικής δράσης, αφού διαθέτουν δεκαετίες εμπειρίας στην υλοποίηση επιτυχών προγραμμάτων Leader;

4. Είναι στις προθέσεις σας η επικοινωνία με τις ΟΤΔ για τον εντοπισμό πιθανών λύσεων που να στοχεύουν στην απλούστευση των υφιστάμενων διαδικασιών;

5. Πότε επιτέλους θα προκηρύξετε αυτά τα δύο τόσο σημαντικά μέτρα του ΠΑΑ;