Skip to main content
19 02 2015 | 13:12

Απλήρωτοι έχουν μείνει οι βιοκτηνοτρόφοι και οι περισσότεροι βιοκαλλιεργητές

Απλήρωτοι έχουν μείνει οι βιοκτηνοτρόφοι και οι περισσότεροι βιοκαλλιεργητές

Κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και οι παραγωγοί να χάσουν τα χρήματά τους. Η κύρια αιτία δεν είναι άλλη από την έλλειψη ενός κτηματολογίου το οποίο θα διαχωρίζει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις χρήσεις γης. Κι επειδή η χώρα δε διαθέτει κτηματολόγιο, δε διαθέτει ούτε αξιόπιστο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Επιδοτήσεων).

Πάνω σε αυτό το μείζον πρόβλημα προστέθηκαν και οι αλχημείες που έγιναν το 2014 και τα προηγούμενα χρόνια με τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα (στα οποία περιλαμβάνονται τα προαναφερόμενα προγράμματα) κι έτσι τώρα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλείται να διαχειριστεί ένα χάος. Η απίστευτη καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδοτήσεων των προαναφερόμενων προγραμμάτων, που φτάνει τα τρία χρόνια, έχει μετατρέψει τα προγράμματα, από ενίσχυση της παραγωγής, σε «βραχνά» για τους βιοκαλλιεργητές.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν πληρωθεί οι επιδοτήσεις τού 2012 του προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Όμως οι κτηνοτρόφοι που υπέβαλαν τις αιτήσεις πληρωμής, οφείλουν να έχουν πληρώσει τους συμβούλους γεωπόνους, τις εταιρείες πιστοποίησης και φυσικά το αυξημένο κόστος των βιολογικών ζωοτροφών. Η πληρωμή της επιδότησης του 2012 θα γίνει με βάση τα στοιχεία τού ΟΣΔΕ τού 2015. Αυτό σημαίνει πως όσοι κτηνοτρόφοι το 2012 είχαν δηλώσει επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις που τώρα δεν είναι επιλέξιμες, θα τεθούν εκτός προγράμματος και θα χάσουν την επιδότηση ή θα υποστούν μεγάλες ποινές.

Εννοείται ότι θα χάσουν και τα χρήματα που έχουν καταβάλει για την πιστοποίησή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιδοτήσεις των επόμενων ετών. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που στην ουσία το πρόγραμμα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, διότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει σε πληρωμές, θα είναι τόσο λίγες, που η απορροφητικότητα θα είναι σχεδόν μηδενική.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τεχνικούς τρόπους, δηλαδή προσπαθεί να κάνει τέτοια κατανομή των βοσκήσιμων εκτάσεων στη χώρα, ώστε να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τις απώλειες των επιδοτήσεων. Αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλος του έτους, ώστε να απορροφηθούν οι πόροι τόσο για το 2012, όσο και για τα επόμενα έτη.

Όποια όμως και αν είναι η κατανομή των εκτάσεων, θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό πρόβλημα, διότι κάποιοι κτηνοτρόφοι θα χάσουν τα χρήματα των επιδοτήσεων που δικαιούνται να πάρουν. Δηλαδή, όποια και αν είναι η κατανομή των βοσκοτόπων, θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι κτηνοτρόφοι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κυβέρνηση.

Μεσοβέζικες λύσεις

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται σε αυτήν τη φάση για τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας είναι αυτή της αλλαγής των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι αγρότες για μετά το 2015.

Στην ουσία αυτό που θα αλλάξει στις συμβάσεις, είναι οι δηλωμένες εκτάσεις και η θέση αυτών, ώστε τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν προβλήματα τις πληρωμές.

Η λύση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και πάντοτε άμβλυνε προσωρινά το πρόβλημα, διότι οι μετακινήσεις των αγροκτημάτων και των βοσκοτόπων συνεχίζονται και δημιουργούνται νέες προβληματικές καταστάσεις.

Και η Βιολογική Γεωργία

Ανάλογα προβλήματα με τη Βιολογική Κτηνοτροφία αντιμετωπίζει και το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας.

Οι πληρωμές του επρόκειτο να ξεκινήσουν το προηγούμενο καλοκαίρι. Τελικά έγιναν στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και όχι για όλους τους παραγωγούς, διότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρησιμοποίησε τους πόρους που υπήρχαν για την επιδότηση αυτή, για να πληρώσει την Εξισωτική Αποζημίωση (αναφερόμαστε στις πληρωμές του 2012).

Εκτός πληρωμών έμειναν οι παραγωγοί των οποίων τα αγροκτήματα φαίνεται να μετακινούνται. Ναι, στο ελληνικό ΟΣΔΕ συμβαίνει και αυτό, τα κτήματα μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή. Επίσης εκτός πληρωμών έμειναν οι βιοκαλλιεργητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα επικαλύψεων και διαφορές στη δηλωμένη έκταση και την έκταση που εντοπίστηκε στους ελέγχους.

Η πληρωμή της επιδότησης του 2013 έχει «παγώσει» και είναι άγνωστο πότε θα γίνει, παρ’ ότι βρισκόμαστε στο 2015.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των περιφερειών έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και περιμένουν την εντολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να στείλουν τους φακέλους με τις αιτήσεις στην Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις του 2014, κατά συνέπεια να πρέπει να πληρώσουν και τα κόστη που συνεπάγεται κάθε έτος συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Πηγή: emprosnet.gr