Skip to main content
11 10 2017 | 09:35

Τάξη στο χώρο των πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων υποσχέθηκε ο Αποστόλου από τη Λάρισα

Τάξη στο χώρο των πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων υποσχέθηκε ο Αποστόλου από τη Λάρισα

Για «τάξη» στο χώρο των κοινοτικών πόρων των αγροτών μίλησε χθες ο Βαγγέλης Αποστόλου από τη Λάρισα, ισχυριζόμενος ότι πλέον οι αγρότες θα γνωρίζουν «πότε θα πληρωθούν».

«Αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, διότι είναι ο χώρος που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά για την έξοδο από την κρίση» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα.

Όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι «συνολικά η φορολογία του αγροτικού χώρου για τα εισοδήματα του 2016, είναι πολύ λιγότερη από το παρελθόν» και συμπλήρωσε πως «καθιερώθηκε για πρώτη φόρα σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα το ατομικό αφορολόγητο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επιδιώξεις της κυβέρνησης σχετικά με την αγροτική παραγωγή, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, «με στόχο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες, όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και όσων επισκέπτονται την χώρα».

Σχετικά με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Αποστόλου είπε πως «είμαστε η κυβέρνηση που έκανε πράξη την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση», ενώ όσον αφορά το κόστος παραγωγής, δήλωσε πως «οραματική πράξη είναι ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει τη δική του λιβαδική μονάδα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, λέγοντας πως την Πέμπτη μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες, της χώρας αρμέγματος για το γάλα, και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές, σε όλα τα σημεία που πωλείται το κρέας και τα σκευάσματά του.

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως «πρέπει να υπηρετήσουμε τη βάση του συνεργατισμού για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου».

Στο πλαίσιο της συνεδρίας ομιλητές είναι και οι κ.κ. Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Παπανάτσιου, Υφυπουργός Οικονομικών, Χαράλαμπος Κασίμης, Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ενώ συντόνισε ο Γιώργος Λαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης.

Ο προεδρεύων αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής Γιώργος Λαδόπουλος, φρόντισε από την αρχή να θεσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Αχελώου, από τα διαχειριστικά σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων, για να το ξεκόψει στη συνέχεια ο αναπληρωτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης ότι ξεχάστε το μοντέλο μεταφοράς νερού για άρδευση, είναι αναχρονιστικό. Ο Λαρισαίος υυφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης από την πλευρά του έθεσε τον προβληματισμό προς τον παριστάμενο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ότι ενώ λέμε να ξεχάσουμε τους αγρότες του καναπέ, με το νέο πρόγραμμα νιτρορύπανσης τους ωθούμε να γυρίσουν σε στάρια και κινδυνεύει με συρρίκνωση η βαμβακοκαλλιέργεια σο θεσσαλικό κάμπο που στήριξε δύο γενιές αγροτών και συνεχίζει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία...

Έντονος

Ανάλογους προβληματισμούς έθεσαν και οι δήμαρχοι που πήραν το λόγο στη συνέχεια, όπως ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος που έδωσε το στίγμα ότι ακόμη αναμένουν την προκήρυξη του προγράμματος για τη μεταποίηση το οποίο εξαγγέλεται από μήνα σε μήνα.. Ο λόγος της καθυσέρησης βέβαια έχει να κάνει με την online διαδικασία μηχανογράφησης της εξέλιξης των προγραμμάτων αυτών που απαιτούν πλέον οι κοινοτικοί, η οποία καθυστερεί εδώ και 18 μήνες για να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου... ενώ ο δήμαρχος Σοφάδων έβαλε τον προβληματισμό «τι αγροτική ανάπτυξη θέλουμε στη Θεσσαλία χωρίς Αχελώο...»

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι αγρότες οι κτηνοτρόφοι και οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών, οι οποίοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους για το κόστος καλλιεργειας, το δυσβάσταχτο φορολογικό και ασφαλιστικό, για το οποίο υπήρξε παραδοχή από πλευράς της υφυπουργού Κατερίνας Παπνάτσιου, ότι υπάρχει ένα θέμα, ενώ ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας κ. Κασίμης απάντησαν στα ερωτήματα που ετέθησαν...

Ο ενδεκάλογος Κόκκαλη για την αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Έντονος

Σε έντεκα σημεία με ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλική περιοχή, στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα στη Λάρισα.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ή συμμετάσχει ως ηγεσία του υπουργείου, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο κυβερνητικό σχήμα, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη σπουδαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης του αγροτικού κόσμου, σε μία εποχή όπου ειδικά στο χώρο της παραγωγής τροφίμων συντελείται ταχεία πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας με εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία.

Όπως εξήγησε, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αξιοποίηση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, η αύξηση της απόδοσης της παραγωγής χρησιμοποιώντας λιγότερα, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και η ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Έντονος

Μάλιστα, πραγματοποίησε ειδική μνεία στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, για την οποία είπε πως η αξιοποίηση και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της, θα αποτελέσει μία εμβληματική κίνηση στρατηγικής υποστήριξης της αγροτικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας για το νέο μοντέλο αγρότη, ο κ.Κόκκαλης είπε πως αυτό οφείλει να μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών, με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες. Πρόσθεσε δε, ότι στις αρχές του 2017 με υπουργικές αποφάσεις εγκρίθηκαν πάνω από 140 επιχειρηματικά σχέδια οργανώσεων παραγωγών ή τροποποιήσεις ήδη εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων από προηγούμενα έτη. Βάσει αυτών των αποφάσεων χρηματοδοτήθηκαν οργανώσεις παραγωγών οι οποίες λειτουργούν αγροτικές επιχειρήσεις που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της οικονομίας της υπαίθρου και αντιπροσωπεύουν επάξια τη νέα αντίληψη του συνεταιρίζεσθαι στη χώρα μας.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου οφείλει να προσανατολιστεί στην ενίσχυση του αφοσιωμένου στη γη του παραγωγού και όχι του ευκαιριακού ή εκείνου που θεωρεί την αγροτική δραστηριότητα πάρεργο ή συμπληρωματικό εισόδημα υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ανάγκη να πιστοποιηθεί το επάγγελμα του αγρότη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη γη του.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων που αποτελεί μια καινοτόμο πράξη προηγμένου νομικού πολιτισμού, στοχεύοντας στην ανακούφιση χιλιάδων αγροτών επιχειρηματιών, αποτέλεσε μία σημαντική πρωτοβουλία του κ. Κόκκαλη ως υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μιλώντας γι αυτή, εξήγησε ότι ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο που στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, των οποίων τα δάνεια υπάγονται στα λεγόμενα «κόκκινα». Για παράδειγμα, εάν ένας αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους.

Έντονος

Εστιάζοντας στο σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο, ο Λαρισαίος υφυπουργός είπε πως αυτό θέλει τον αγρότη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο και πάνω από όλα έναν άριστο και υπεύθυνο επαγγελματία. Στη σύγχρονη γεωργική πρακτική δεν μπορούν να λείπουν εφαρμογές και έννοιες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, η ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, η υιοθέτηση των αξιών της κυκλικής οικονομίας, με στόχο την βιώσιμη παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων απαλλαγμένων από τοξικές ουσίες.

Είπε επίσης πως σημαντικό ζήτημα είναι η υποστήριξη της λειτουργίας της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, ώστε να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων για να προσθέσει στην ίδια ενότητα της ομιλίας του, την προσωπική ισχυρή του αντίθεση στην εισαγωγή και καλλιέργεια στη χώρα μας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Υπενθυμίζοντας τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην παραγωγή του εθνικού μας πλούτου η βαμβακοκαλλιέργεια - σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οποία επιφέρει ετησίως στη χώρα μας ως συνάλλαγμα μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την βελτίωση της ποιότητας στο βαμβάκι με αφετηρία την ειδική Ομάδα Εργασίας και την ουσιαστική λειτουργία μετά από χρόνια μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης η οποία όπως είπε δεν είναι «βιτρίνα» αλλά στην οποία εκπροσωπούνται –βάσει αρχαιρεσιών- οι παραγωγικοί κλάδοι του προϊόντος (αγρότες, εκκοκκιστές και κλωστουφαντουργοί).

Έντονος

Στάθηκε επίσης στην παροχή δυνατότητας στους βαμβακοπαραγωγούς να συστήνουν Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της διαπραγματευτικής τους ισχύος έναντι των μεσαζόντων, μεσιτών και μεταπρατών, τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε κοινοτικούς πόρους ώστε να εκπαιδευθούν περισσότερο, να βελτιώσουν τα μέσα παραγωγής, να αποκτήσουν μέσα μεταποίησης (π.χ. εκκοκκιστήρια) και να διεκδικήσουν βιώσιμη εξωστρέφεια για όποιο προϊόν επιλέξουν, το σχεδιασμό στοχευμένης παροχής εκπαίδευσης των βαμβακοπαραγωγών με τη συμβολή κοινοτικών κονδυλίων και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Έρευνας (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) κ.α.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο καθεστώς που διέπει το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δράσης που θα είναι καθ’ όλα λειτουργική ώστε οι ενταγμένοι παραγωγοί να πληρώνονται έγκαιρα.

Για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020, αναφέρθηκε σε έναν ανοιχτό διάλογο που θα πρέπει να έχει ιεραρχημένες ανάγκες, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνες που αφενός μοχλεύουν τους πόρους του Προγράμματος και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και αφετέρου υπηρετούν τη στρατηγική μας πάνω στο πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία.

Για το μείζον ζήτημα του οικονομικού προγραμματισμού των αγροτών είτε σε ότι αφορά επιδοτήσεις, είτε αποζημιώσεις, ο κ. Κόκκαλης παραδέχτηκε πως ο ίδιος ως υφυπουργός, συνάντησε αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αγρότης-πολίτης είτε δεν λάμβανε εγκαίρως τις ενισχύσεις, πολλές φορές από κωλυσιεργία και υπερβολική γραφειοκρατία, είτε καθυστερούσαν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να επιθεωρήσουν και να καταγράψουν τις ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία με τις ηγεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, εκτιμώντας πως πλέον τα φαινόμενα αυτά περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ οι πληρωμές πρώτη φορά εδώ και χρόνια καταβάλλονται στην ώρα τους στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, παρέπεμψε στην πρόσφατη υπουργική απόφαση που έλυσε ένα καίριο πρόβλημα για τη λειτουργία τους, καθώς η διαχείριση τους μεταφέρθηκε από τους Δήμους στις Περιφέρειες, οι οποίες διαθέτουν αρτιότερους μηχανισμούς και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν το εν λόγω έργο. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό άνοιξε και η δυνατότητα στελέχωσης των Οργανισμών με το απαραίτητο για τη λειτουργία τους τεχνικό προσωπικό, βελτιώνοντας κατά πολύ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Έλληνα παραγωγό.

Στο καίριο ζήτημα για την προστασία της φυτικής παραγωγής, τόνισε πως είναι κρίσιμο να στελεχωθούν άρτια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να προλαμβάνεται τυχόν είσοδος στη χώρα παθογόνων τα οποία μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την πρωτογενή παραγωγή μας. Επικουρικά, υπάρχει το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων (75% κοινοτικοί πόροι, 25% εθνική συμμετοχή) βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε πρώτο επίπεδο (στα σημεία εισόδου) αλλά και δευτερογενώς με τη λήψη ύποπτων δειγμάτων από καλλιέργειες ανά την επικράτεια.

Μιλώντας για το νέο καθεστώς στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων αλλά και στην ανάγκη εξορθολογισμού της χρήσης τους, ο κ. Κόκκαλης τόνισε κατηγορηματικά πως η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστος πυλώνας για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, ένα από τα εργαλεία που θα συνεισέφερε ισχυρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η καθιέρωση με υπουργική απόφαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, θα μειωθεί η ποσότητα στην απολύτως απαραίτητη και θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη ότι αυτός που προμηθεύτηκε μια συσκευασία με φυτοφάρμακο θα έχει λάβει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου συμπλήρωσε.

Το κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ που άνοιξε νέους εμπορικούς διαύλους σε μία εξαιρετικά ελκυστική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέκεται δίπλα στον αγρότη, με στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου. Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας με όραμα ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης και σε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωγραφική της θέση, τη βιοποικιλότητα και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της.

Έντονος