Skip to main content
05 01 2015 | 09:03

Πληρώθηκε το 35% της εξισωτικής - από τις 7 Γενάρη διορθώσεις σφαλμάτων

Πληρώθηκε το 35% της εξισωτικής - από τις 7 Γενάρη διορθώσεις σφαλμάτων

Στις 31 Ιανουαρίου, με τα ποσά να είναι διαθέσιμα ουσιαστικά από τις 2 Ιανουαρίου, πληρώθηκε τελικά μόλις το 35% των κονδυλίων της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή έγινε σε 52.269 δικαιούχους με το συνολικό ποσό των 44.035.228,55 ευρώ, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλούσε για εξασφαλισμένες πιστώσεις 126 εκατ. ευρώ. Από την ημέρα της πληρωμής, βεβαίως, οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν έντονα για τον τρόπο που έγινε και για τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκότοπων που χάθηκαν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως είχε γίνει και στην πληρωμή της εξισωτικής του 2013.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταβλήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 31.12.2014 η πρώτη δόση του 40% της εξισωτικής αποζημίωσης του τρέχοντος έτους (2014) σε όλους τους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης, έχει ήδη εξασφαλίσει το σύνολο των αναγκαίων πιστώσεων, ύψους 126.000.000 ευρώ, που καλύπτει πλήρως και στο ακέραιο τις πληρωμές όλων των δικαιούχων αγροτών, η εξόφληση των οποίων με τα ποσά που δικαιούνται και τους αναλογούν θα γίνει στην επόμενη πληρωμή.»

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Μετά την εκκαθάριση της Εξισωτικής Αποζημίωσης ετών 2011 και 2012 και αφού προηγήθηκε η εξόφληση του υπολοίπου 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης 2014 ποσού 928.520.274,14 ευρώ [συνολικό ποσό για την Ενιαία Ενίσχυση 2014 1.821.106.232,92 ευρώ] την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα πληρωμής της προκαταβολής των κτηνοτρόφων, ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η αποστολή των αρχείων πληρωμής των δικαιούχων στην τράπεζα:

  • ΠΡΩΤΟΝ: για τις ενστάσεις της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2013
  • ΔΕΥΤΕΡΟΝ: για την 1η Πληρωμή Προκαταβολής Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2014 για όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως είχε προγραμματισθεί.

Συγκεκριμένα:

  • Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 το ποσό άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ και αφορά 4.482 δικαιούχους με βάση διευκρινιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά που προσκόμισαν.
  • Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2014 θα καταβληθούν 44,04 εκατ. ευρώ σε 53.956 δικαιούχους οι οποίοι προσκόμισαν τα αναγκαία δικαιολογητικά και ανταποκρίθηκαν ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, όπως είχαν την υποχρέωση από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η πληρωμή αυτή γίνεται για πρώτη φορά 8 μήνες νωρίτερα από τις πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το ΥπΑΑΤ είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις ύψους 126 εκατ. ευρώ που καλύπτει τις πληρωμές όλων των δικαιούχων. Όμως, ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν έχει τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων ή τα στοιχεία των εισοδημάτων και απασχόλησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η πληρωμή τους. Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων, των οποίων τα δικαιολογητικά δεν εμφανίζουν προβλήματα, μέχρι οι υπόλοιποι δικαιούχοι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, έγινε στις 31.12.2014, η πρώτη πληρωμή προκαταβολής ΕΑ 2014.

Με τις πληρωμές αυτές αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα που σχετιζόταν με το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκότοπους, ενώ για πρώτη φορά οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα περιλαμβανομένων και της πληρωμής παλαιών εκκρεμοτήτων θα ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ, ποσά σημαντικά για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν από τις 2.1.2015 να ενημερώνονται για τα ποσά πληρωμής τους τα οποία θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη στους λογαριασμούς τους από την ίδια μέρα αργά το βράδυ.

Επίσης από τις 7.1.2015 οι δικαιούχοι της ΕΑ 2014 που παρουσιάσθηκαν προβλήματα στην πληρωμή τους ή δεν ήταν πλήρη τα δικαιολογητικά τους θα μπορούν να προσκομίζουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά, ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή που θα γίνει.

Η επόμενη πληρωμή για την ΕΑ 2014 θα αφορά και την εξόφληση του υπολοίπου αυτών που λαμβάνουν τώρα την προκαταβολή, όσο και την πληρωμή αυτών που θα προσκομίσουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά τους. Διευκρινίζεται ότι για να γίνει ορθά και με δίκαιο τρόπο η επόμενη πληρωμή, θα διορθωθούν και τυχόν σφάλματα στην κατανομή των βοσκοτόπων που έγινε στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης, διαδικασία που ξεκινάει και αυτή από 7.1.2015 και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.»

Η προβληματική πληρωμή κινητοποίησε τους βουλευτές της ΝΔ

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Με παρότρυνση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μαζί με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων μεταβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, όπου και θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο, Γρηγόρη Αποστολάκο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπήρξαν στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης.

Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό σε έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας μετά την ομιλία του στο ξενοδοχείο Ιmperial.

Κατά τη σύσκεψη υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Αποστολάκο, στους οποίους ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εξευρεθεί λύση.

Την Κυριακή ο κ. Χαρακόπουλος, περιοδεύοντας στα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας: Βερδικούσια, Δομένικο και Βλαχογιάννι υπογράμμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει καμία φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο πρώην υπουργός, που είχε καταθέσει και σχετική τροπολογία για το θέμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των επιδοτήσεων από τη νέα ΚΑΠ αν η χώρα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες προς τους εταίρους, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά είπε "καλό θα είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να συνυπολογίσουν το κόστος από την απώλεια των 20 δις. για τη χώρα από την ενιαία ενίσχυση και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την επόμενη επταετία. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τις αγροτικές επιδοτήσεις που διασφάλισε με σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση για την επόμενη περίοδο".»

Δήλωση ΑΚΚΕΛ

«Σήμερα έγινε η πληρωμή της εξισωτικής, ακόμη μια κακή πληρωμή στις περισσότερες των περιπτώσεων το ποσό δεν αντιστοιχεί ούτε στο 5% του ποσού που έπαιρνε ο κάθε παραγωγός. Το ΑΚΚΕΛ παρόλο που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο θα κινηθεί με όλες του τις δυνάμεις και με κάθε μέσο έως την δικαίωση των παραγωγών. κάποια στιγμή ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να σταματήσουν.»