Skip to main content
05 02 2016 | 15:39

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κανενός τα δικαιώματα ενίσχυσης δεν θα είναι τα ίδια μετά την οριστική κατανομή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κανενός τα δικαιώματα ενίσχυσης δεν θα είναι τα ίδια μετά την οριστική κατανομή

Την πικρή αλήθεια στους αγρότες έχουν αναλάβει να πουν τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα δικαιώματα ενίσχυσης που θα παίρνουν από τώρα και μέχρι το 2019, ξεκινώντας από την εκδήλωση που έγινε στην Agrotica το προηγούμενο Σάββατο και συνεχίζοντας με κατά τόπους ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση αγρότισσας, στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που συμμετείχε στο πάνελ της Θεσσαλονίκης, τη διαβεβαίωσε ότι κανενός αγρότη τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, που έλαβε για το 2015, δεν θα είναι τα ίδια με τα οριστικά δικαιώματα που λαμβάνει για το 2015 και μέχρι το 2019. Με μεγάλη πιθανότητα να είναι μειωμένα, αφού ακόμα κι αν δεν έχει προβεί σε κάποια διόρθωση των στρεμμάτων που δήλωσε ή κάποια άλλη ένσταση, το πιο πιθανό είναι να εχουν αλλάξει οι αξίες των δικαιωμάτων ολόκληρης της περιφέρειας στην οποία ανήκει και να μειωθούν.

Αναλυτικά ο διάλογος μεταξύ της αγρότισσας και των στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως τον κατέγραψε το Agro24:

Αγρότισσα: Η κόρη μου είχε πάρει δικαιώματα ενίσχυσης για 70 στρέμματα και το 2014 πήρε 3.500 ευρώ. Φέτος τη δήλωσα 180 στρμ. και τα λεφτά είναι περίπου τα ίδια. Αν πάω τώρα στο φορέα μου και ξεκλικάρω τα 180 στρέμματα και αφήσω τα 70 και πω εγώ δεν θέλω δικαιώματα για τα 180 στρμ., θέλω μόνο για τα 70, τι θα γίνει; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μου; Και να πάρω τα υπόλοιπα στρέμματα να τα βάλω του χρόνου στον άλλο μου το γιο, που δεν έχει καθόλου δικαιώματα και να πάρει από την κατανομή, το 2016 το 2017, κάποτε θα γίνει κατανομή από το εθνικό απόθεμα. Θέλω να μου απαντήσετε τι επιπτώσεις θα έχω και αν μπορώ αυτό να το κάνω.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εφόσον γίνει αίτημα και αν εγκριθεί, ο υπολογισμός των δικαιωμάτων θα γίνει βάσει του νέου αριθμού στρεμμάτων. Επομένως παίρνει λιγότερα σε έκταση, αλλά και λιγότερα σε αξία, είμαι σίγουρος σε αυτό. Και το χειρότερο, θα έχει χειρότερη σύγκλιση αν το κάνει αυτό. Δηλαδή, ενώ τώρα είμαι σίγουρος ότι αυξάνεται η αξία των δικαιωμάτων, αλλά πείτε μου κι εσείς, του χρόνου δεν θα πάρει περισσότερα χρήματα από ό,τι φέτος;

Αγρότισσα: Ναι, εντάξει και αν θα πάρει περισσότερα από 3.500 ευρώ το 2019, άρα θα φτάσει 5.000 δε μου λέει τίποτα.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Να προσθέσω ότι κανείς δε σας λέει όμως ότι αν βάλετε αυτή την πλεονάζουσα έκταση, τη δηλώσει ο γιος του χρόνου, θα πάρει δικαιώματα από εθνικό απόθεμα. Γιατί του χρόνου μπορεί να μη γίνει κατανομή. Κι έτσι, αφ’ ενός μεν θα έχετε χάσει τη θετική σύγκλιση που έχετε τώρα, με σκοπό να πάρετε από το εθνικό αποθεμα κι αφετέρου να μην πάρετε καθόλου από αυτό. Δηλαδή αυτό είναι μια σκέψη που κάνετε, την καταλαβαίνω, αλλά υπάρχει και η παροιμία που λέει ότι όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα. Μπορεί και να μη γίνει έτσι.

Αγρότισσα: Έχω το δικαίωμα να το κάνω αυτό;

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έχετε το δικαίωμα σίγουρα να το ζητήσετε. Και θα αξιολογηθεί από την περιφερειακή διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία ανήκετε.

Αγρότισσα: Τα 180 στρμ. αυτά δε με συμφέρει καν να τα καλλιεργήσω, με αυτά τα δικαιώματα που μου δίνετε, άμα κάνω το λογαριασμό. Έχω τη δυνατότητα να πάω τη Δευτέρα στο φορέα μου και να τα ξεκλικάρω; Είπατε προηγουμένως ότι είστε σίγουρος ότι θα πάρω λιγότερα. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να πάρω τουλάχιστον αυτά που έπαιρνα για τα 70 στρμ. τα 3.500 ευρώ και να πάω στη σύγκλιση όπως θα πάνε όλοι.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν θα το αποφασίσω εγώ, αλλά είναι απλώς τα μαθηματικά της κατάστασης τέτοια. Αν δηλαδή εσείς τώρα έχετε πάρει δικαιώματα για 300 στρέμματα και αύριο θα μου έρθετε με 70 είναι μαθηματικά σίγουρο, βέβαιο, νομοτελειακό ότι θα πάρετε λιγότερα χρήματα.

Αγρότισσα: Επειδή αυτά που πήρα είναι προσωρινά, γι’ αυτό σας το ρωτάω.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι προσωρινά, έχει τη διάσταση ότι δεν είναι οριστικά. Θα γίνει μία τελική επεξεργασία, με βάση όα τα δεδομένα που θα έχουν αλλάξει. Σκεφτείτε ότι όταν ένα αγροτεμάχιο αλλάζει περιφέρεια, αμέσως αλλάζουν όλοι οι συντελεστές, είναι μια σούπα όλο αυτό, αλλάζουν τα υλικά που την απαρτίζουν.

Κι ένας παραγωγός που πήρε προσωρινά δικαιώματα, αν δεν κάνει απολύτως τίποτα, θα αλλάξουν τα δικαιώματά του σίγουρα. Αυτό εννοώ ότι τα προσωρινά ήταν με την επεξεργασία που έγινε εκείνη τη στιγμή, με όλα τα δεδομένα που πρέπει να συνυπολογιστούν. Τίποτα να μην κάνει, ούτε διοικητική πράξη ούτε τίποτα απολύτως, σας λέω ότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα δικαιώματά του τα τελικά θα είναι διαφορετικά από τα προσωρινά. Δεν θα είναι κανενός τα ίδια. Γιατί θα 'ναι άλλες οι αξίες που θα έχουν οι περιφέρειες μεταξύ τους, άλλοι συντελεστές, άλλες οι συνεισφορές όλα θα 'ναι διαφορετικά. Αυτό που λέτε εσείς είναι μια άλλη παράμετρος. Να βγάλετε αγροτεμάχια από την ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Εγώ όμως λέω ότι ό,τι και να γίνει και στα υπόλοιπα, εσείς σίγουρα θα πάρετε λιγότερα δικαιώματα και φέτος αλλά κυρίως αυτό που χάνετε είναι η καλή σύγκλιση. Έχετε την επιλογή να το κάνετε παίρνοντας το ρίσκο του χρόνου να τα βάλετε στο γιο σας για να πάρει από το εθνικό απόθεμα. Είναι ρίσκο γιατί μπορεί να μην δοθεί καθόλου απόθεμα, ή να δοθεί και να μην πάρει ο γιος σας. Δείτε ποια είναι τα σενάρια, ζυγίστε και κάντε την επιλογή σας. Αλλά θα είναι δική σας επιλογή, δεν θα ερθετε να μας πείτε είμαι χαμένη, να γυρίσω πίσω τι έγινε…