Skip to main content
19 03 2015 | 09:48

Νέα ΚΑΠ και τρέχουσες πληρωμές κυριάρχησαν στη συνάντηση με τους Κρητικούς

Νέα ΚΑΠ και τρέχουσες πληρωμές κυριάρχησαν στη συνάντηση με τους Κρητικούς

Βέβαιος ότι η πληρωμή των ζωικών πριμ (άρθρο 68) θα γίνει πριν το Πάσχα εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Κρήτης. Σύμφωνα μεμ πληροφορίες, ο κ. Αποστόλου τους είπε ότι μέσα στο Μάιο θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι εξισωτικές του 2012, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2013.

Το υπόμνημα που παρέδωσαν οι Κρητικοί στον Αποστόλου

«Κύριε Υπουργέ,

η κτηνοτροφία της Κρήτης βιώνει την χειρότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς και την μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια μας να σταθούμε με συνέπεια και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που προκύπτουν στην παραγωγική διαδικασία, που τόσο κόπο και ιδρώτα περικλείει μέσα της και τις 365 ημέρες του χρόνου.

Ένα σημαντικό στήριγμα-εργαλείο στην προσπάθεια μας αυτή και ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις. Δυστυχώς όμως, παρατηρούμε ότι χρόνο με το χρόνο κι αυτές, μειώνονται δραματικά.

Την τελευταία πενταετία έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα με τα μέτρα 211 και 212 (άξονας 2 του παα 2007-2013), την λεγόμενη και περιβόητη εξισωτική αποζημίωση. Η αδυναμία εύρεσης των απαραιτήτων κονδυλίων και το δαιδαλώδες νομικό-γραφειοκρατικό καθεστώς που διέπει τις υπουργικές αποφάσεις για την κατάθεση των δικαιολογητικών των υποψήφιων δικαιούχων, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή της. Επιπλέον, τα δυο τελευταία χρόνια έχει προκύψει και το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης της επιλεξιμότητας των βοσκότοπων. πριν από περίπου ένα μηνά το υπουργείο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς καμία ενημέρωση προς τα συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά όργανα των κτηνοτροφών, μείωσε εκ νέου την επιλεξιμότητα των γαιών, με αποτέλεσμα να είμαστε όλοι μας σήμερα μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων. Κτηνοτρόφοι με εκατοντάδες στρέμματα κτηνοτροφικής γης να βρίσκονται προ οδυνηρών εκπλήξεων, επισκεπτόμενοι τα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ανά την επικράτεια, ανακοινώνοντας τους οι υπάλληλοι ότι τα στρέμματα αυτά που κατέχουν, δεν κρίνονται ως επιλέξιμη γη για να τύχουν δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης. Παράλληλα κινδυνεύουν να απενταχθούν και από αλλά προγράμματα μετρά του ΕΣΕΕΑ (βιολογική κτηνοτροφία, αυτόχθονες φυλές, άρ: 68 κ.ά. ) που ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους κτηνοτρόφους έχουν κριθεί δικαιούχοι.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Κρήτης σας καταθέτουμε σήμερα επιγραμματικά τις προτάσεις μας στα ζητήματα που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση και που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να τύχουν των απαραιτήτων αλλαγών.

  • Αλλαγή του νόμου επιλεξιμότητας βοσκότοπων και επαναφορά επιλεξιμότητας που ίσχυε μέχρι το 2012.
  • Αυστηρός έλεγχος εισαγωγών ζωντανών ζώων στο νησί μας για αποφυγή ζωικών μεταδιδόμενων νόσων (καταρροϊκός πυρετός).
  • Ζητάμε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στην πραγματική αξία των ζώων και κάλυψη από τα 500μ υψόμετρο και πάνω, που τώρα δεν ισχύει, όπως και να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση.
  • Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων αλλά και της δημόσιας υγείας.».