Skip to main content
09 03 2018 | 11:04

Μέχρι και ο Πατούλης κινητοποιήθηκε για το ΑΤΑΚ

Μέχρι και ο Πατούλης κινητοποιήθηκε για το ΑΤΑΚ

Το θέμα με την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Αλλά σε όσους γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται δεν έχουν προκαλέσει καμία αίσθηση αυτές οι αντιδράσεις, καθώς ήταν αναμενόμενες. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν τα χιλιάδες στρέμματα που δηλώνονταν στο ΟΣΔΕ την τελευταία στιγμή και πολλές φορές μετά τη λήξη της προθεσμίας. Άλλα δηλώνονταν στο όνομα υπαλλήλων συνεταιρισμών, άλλα στο όνομα υπαλλήλων δήμων - και κοινοτήτων παλιότερα - καθώς και σε αγρότες συνδικαλιστές και πολιτευτές κομμάτων. Συνήθως πρόκειται για ακαλλιέργητες εκτάσεις, με πολλούς κληρονόμους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ζουν εκτός Ελλάδας ή σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και δεν ενδιαφέρονται να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ, εφόσον δεν τα καλλιεργούν, ούτε μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση. Επίσης, είναι πολλοί ιδιοκτήτες ετεροεπαγγελματίες που διαμένουν στις πόλεις και νοικιάζουν τα χωράφια τους σε αγρότες, οπότε τους αφήνουν ελεύθερους να τα δηλώνουν στο ΟΣΔΕ και να καρπώνονται την επιδότηση.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η δεύτερη περίπτωση της ενοικίασης και της δήλωσης στο ΟΣΔΕ από τον αγρότη που νοικιάζει το χωράφι, είναι δίκαιη και για αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για να διευκολυνθεί ο αγρότης και να αποκτήσει τον ΑΤΑΚ, μαζί με το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Στην πρώτη περίπτωση, που πρόκειται προφανώς για λαθροχειρία και εξαπάτηση, με συνέπεια τη ζημία των υπόλοιπων νομότυπων αγροτών, θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ, χωρίς εξαιρέσεις και αναβολές, με δικαιολογία την ύπαρξη γραφειοκρατίας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ασχολήθηκε με το θέμα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης (ο "χρυσός" δήμαρχος Αμαρουσίου και γιατρός στο επάγγελμα) μετά από την ενημέρωση που είχε, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η αναβολή εφαρμογής της διάταξης μέχρι την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Επιπλέον πρότεινε το θέμα να έρθει στο Δ.Σ. με συγκεκριμένη εισήγηση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ για να γίνουν συγκεκριμένα βήματα διευθέτησης του ζητήματος.

Είχε προηγηθεί κινητοποίηση δημάρχων και της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά και την τελευταία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί και το τελικό αίτημα που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον Υπουργό Β. Αποστόλου ήταν ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Τζιαχρήστας. Επιπλέον συμμετείχαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαγκαδά Α. Καλαϊτζής και αγρότες της περιοχής. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να του καταθέσει τις θέσεις της και να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που προκαλούνται από τη σχετική υποχρέωση των παραγωγών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΚΕΔΕ με την συμμετοχή του Προέδρου της Γ. Πατούλη, ο οποίος αφού ενημερώθηκε, πρότεινε να υλοποιηθούν μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να βρεθεί λύση στο σχετικό πρόβλημα.

Πέτρος Αλεξανδρής