Skip to main content
23 09 2016 | 11:31

Για ενισχύσεις από την ΚΑΠ που κατευθύνονται σε μεγαλοαγρότες κάνει λόγο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας

Για ενισχύσεις από την ΚΑΠ που κατευθύνονται σε μεγαλοαγρότες κάνει λόγο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας

Η «γεύση» από την εφαρμογή της ΚΑΠ για την πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι πικρή, σημειώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας με αφορμή νέες δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας σχετικά με την έγκριση των καταβολών για τα λεγόμενα «δικαιώματα» των δικαιούχων της Άρτας.

Η ΟΑΣΝΑ στην ανακοίνωση - απάντηση αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νικόλαου Γκίζα προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας Φιλιππιάδας (ΑΣΑ-Φ) στον τοπικό τύπο εγκρίθηκαν οι καταβολές για τα λεγόμενα “δικαιώματα”, για τους δικαιούχους της Άρτας 10 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα εκταμίευσης μετά τις 16 Οκτώβρη της πρώτης δόσης του 90% της βασικής ενίσχυσης χαρακτηρίζοντας ως “Μάννα” της ΕΕ.

Το πού πάνε όμως αυτές οι ενισχύσεις, όπως και οι προηγούμενες, το λένε τα επίσημα στοιχεία της ΚΑΠ της ΕΕ, που αποτυπώνουν ότι το 80% των ενισχύσεων πηγαίνει στο 20% των αγροτών δηλαδή στους μεγαλοαγρότες που έτσι ευνοούνται για να συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμη πιο γρήγορα την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Ήδη πάνω από 200.000 μικροί αγρότες το 2015 έχασαν εντελώς τα δικαιώματα επειδή έπαιρναν ενίσχυση συνολικής αξίας κάτω των 250 ευρώ ή είχαν καλλιέργειες μικρότερες των 4 στρεμμάτων. Τελευταία θύματα οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους δεν δίνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, επειδή τα ντόπιων φυλών ελευθέρας βοσκής πρόβατά τους δεν μπορούν να πιάσουν το όριο παραγωγής που τίθεται από την ΕΕ στα 120 κιλά γάλα ετησίως από το καθένα Πέρα από αυτά με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται και μέχρι τέλους του 2019 οι περικοπές θ' αγγίξουν, συνολικά, το 60%.

Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν' απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

Ταυτόχρονα με την τελευταία απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αυξάνει από το 35% στο 50% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα για να εμπίπτει κάποιος παραγωγός στην κατηγορία του "κατ' επάγγελμα αγρότη", θα πεταχτούν γρήγορα εκτός 470.000 μικροί - φτωχοί αγρότες, που για να συμπληρώσουν το πολύ χαμηλό αγροτικό εισόδημά τους αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά, (εποχιακά μεροκάματα, άνοιγμα μικρομάγαζου στο χωριό κ.ά.).

Ενισχύονται με τον τρόπο αυτό οι όροι ανισότητας στην παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής για τη μικρομεσαία αγροτιά να διογκώνεται και να γίνεται δυσβάσταχτο. Το αυξημένο κόστος έρχεται να προστεθεί στα άγρια και σκληρά μέτρα που προώθησε και προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, αν και στο παρελθόν τα είχε καταγγείλει ως "ταφόπετρα της αγροτιάς" και αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά εφόδια, την κατάργηση ουσιαστικά του αγροτικού πετρελαίου, την εξοντωτική φορολόγηση, τον τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ κ.ά.

Τελικά αυτό που εξυπηρετείται είναι ο στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ για τη συγκέντρωση της γης, παραγωγής και εμπορίας στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην καταστροφή μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που θα ενισχύσουν το συνωστισμό στο δρόμο της ανεργίας. Αυτή την αλήθεια προσπαθεί να κρύψει επιμελώς για μια ακόμη φορά ο “ντουντουκέρης” της ΚΑΠ Ν. Γκίζας, που συμμετέχει και στο προσωρινό Δ.Σ. του νέου φορέα ΣΑΣΟΕΕ με σκοπό να γίνει “ο επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης” δηλαδή με ποιόν τρόπο θα υπάρξει “καλή” εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ. Όμως "καλή" εφαρμογή της ΚΑΠ όπως διαφημίζει για μια ακόμη φορά ο κ. Γκίζας δεν υπάρχει για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στην Άρτα.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να μην ξεγελαστούν αλλά αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία των πρόσφατων αγωνιστικών κινητοποιήσεων να ενισχύσουν τους υπάρχοντες Αγροτικούς Συλλόγους, να δημιουργήσουν νέους όπου δεν υπάρχουν, να ισχυροποιήσουν την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας οργανώνοντας νέους αγώνες, μαζί με τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και την νεολαία, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στον αγροτικό τομέα και οδηγεί την πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς στο ξεκλήρισμα».

Πηγή: 902.gr