Skip to main content
21 10 2014 | 08:55

Εθελοντική, μετά τις αντιδράσεις, η παρακράτηση οφειλών ΟΓΑ από ενισχύσεις

Το ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη όσο και ανάμεσα στα κομματικά στελέχη επικρατεί ασυμφωνία για το πώς πρέπει να κινηθούν στο θέμα της παρακράτησης κοινοτικών ενισχύσεων, προκειμένου να συμψηφίζονται αυτόματα με τις οφειλές στον ΟΓΑ. Το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ και του Νίκου Μωραΐτη στη Βουλή, στις 20 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες γνώμη: Την περασμμένη Πέμπτη στη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ έλεγε ότι πρέπει να γίνεται παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων και υποβάθμιζε το θέμα, λέγοντας ότι θα επηρεαστεί πολύ μικρή μερίδα αγροτών και για μικρά ποσά, ενώ στη Βουλή, χτες, είπε ότι στο επίμαχο θέμα του ΟΓΑ η παρακράτηση «είναι εθελοντική, με τη συναίνεση του παραγωγού η παρακράτηση, όχι από τον ΟΓΑ, ακριβώς στο πρότυπο του ΕΛΓΑ». Σε ακόμα χειρότερη θέση, βέβαια, είναι ο αγροτικός κόσμος, τελώντας σε σύγχυση εξαιτίας της κυβερνητικής διγλωσσίας...

Η… αναδίπλωση Κουκουλόπουλου που πλέον μιλά για εθελοντική παρακράτηση έρχεται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη ΓΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου προσπάθησε σαφώς να υποβαθμίσει το θέμα, τις απειλές των αγροτών της Κρήτης, τη δημόσια τοποθέτηση Βεργίνη ιδίου περιεχομένου αλλά και την αναποφασιστικότητα στο ΠΑΣΟΚ.

Με χθεσινή του ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ από τη μια αναφέρει πως δεν γίνεται αποδεκτή η παρακράτηση κοινοτικών επιδοτήσεων κι από την άλλη, σε πιο κάτω παράγραφο αναφέρει πως οι συμψηφισμοί για χρέη αγροτών, θα πρέπει να γίνονται κατά την πλήρωμή της ενιαίας ενίσχυσης(!)... Το θετικό, στην πρόταση αυτή είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι συμψηφισμοί να γίνονται με βάση το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Σε συνεδρίαση της 16.10.2014 του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ εξετάσθηκε το θέμα της παρακράτησης ανεξόφλητων ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΓΑ με βάση τον ν. 4254/2014 και αποφασίσθηκαν τα εξής:

1. Ο ΟΓΑ αποτελεί το ασφαλιστικό ταμείο των αγροτών που τους καθιστά ισότιμους με όλους τους άλλους ασφαλισμένους και που κατοχυρώνει πάνω από όλα το αγροτικό επάγγελμα. Η δημιουργία του είναι συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ προς αγρότες και πρέπει να διαφυλαχθεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του για την ομαλή παροχή υπηρεσιών υγείας και συνταξιοδοτικής ασφάλισης στους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου. Αυτό έχει γίνει αποδεκτό και κατανοητό από όλους τους αγρότες και η μεγάλη πλειοψηφία από τους οποίους στηρίζει τον ΟΓΑ και εξοφλεί κανονικά τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

2. Το θέμα της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν γίνεται αποδεκτό. Οι όποιες παρακρατήσεις πρέπει να γίνονται μόνο με εθελοντική εξουσιοδότηση των αγροτών για πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών κατά την στιγμή της πληρωμής ενισχύσεων, αποζημιώσεων, επιστροφής φόρων ή άλλης μορφής κρατικών πληρωμών. Ο τρόπος της εθελοντικής εξουσιοδότησης είναι γνωστός στους αγρότες και γίνεται σήμερα επιτυχημένα για τις ασφαλιστικές εισφορές για ζημιές στον ΕΛΓΑ όπου το 95% των ασφαλισμένων υιοθετεί αυτό τον τρόπο και ο ΕΛΓΑ αποτελεί ένα υγιές ταμείο αποζημίωσης για τις ζημιές. Η διαδικασία αυτή συμβαδίζει με τις χρηματικές ροές των ασφαλισμένων και τους διευκολύνει στον προγραμματισμό πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

3. Να περιληφθούν και οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ στην ρύθμιση που θα γίνει για την εξόφληση των οφειλών σε 100 δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι να εξοφλήσουν τις παλαιές οφειλές

4. Οι διαδικασίες συμψηφισμού να εφαρμόζονται πρώτα κατά σειρά στις πληρωμές κρατικών χρημάτων δηλαδή κατά την επιστροφή ΦΠΑ και ΕΦΚ Πετρελαίου και φόρου εισοδήματος. Στην συνέχεια και εφόσον δεν υπάρξει εξόφληση των υπερήμερων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ να γίνεται ο συμψηφισμός που προβλέπεται στον νόμο 4254/2014 λαμβάνοντας όμως υπόψη το ύψος των ενισχύσεων που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός ώστε να μην επηρεάζεται η παραγωγική λειτουργία των εκμεταλλεύσεων αυτών. Οι συμψηφισμοί αυτοί να γίνονται κατά την πληρωμή της εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης όπου είναι πολύ πιο εύκολο από τα 2δισ € περίπου που λαμβάνουν οι δικαιούχοι να συμψηφισθούν οι οφειλές που θα έχουν απομείνει. Επειδή ο χρόνος αυτής της πληρωμής γίνεται στο τέλος κάθε έτους είναι πιο εύκολο και για τον ΟΓΑ να προγραμματίσει τις χρηματοροές του ώστε να εκτελεί απρόσκοπτα το έργο του. Για την εφαρμογή των παραπάνω 2 και 3 θα προωθηθεί τροπολογία για την βελτίωση των διατάξεων του ν.4254/2014

5. Οι πλειοψηφία των αγροτών είναι συνεπείς με τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών του στον ΟΓΑ και στην μεταβατική περίοδο της κρίσης θα πρέπει και οι υπόλοιποι να βοηθηθούν για να κάνουν το ίδιο. Ο κάθε πολίτης που λαμβάνει κρατικά χρήματα θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος. Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται και δίκαιη κατανομή βαρών για την εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας και σύνταξης σε όλους τους αγρότες. Το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους αγρότες και τους στηρίζει.