Skip to main content
13 04 2018 | 14:33

Αυξήθηκε κατά 547.000 ευρώ το κονδύλι για τους παραγωγούς γάλακτος των νησιών του Αιγαίου Πελάγους

Αυξήθηκε κατά 547.000 ευρώ το κονδύλι για τους παραγωγούς γάλακτος των νησιών του Αιγαίου Πελάγους

Με στόχο την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στα μικρά νησιά του Αιγαίου και την αύξηση της απορροφητικότητας των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί ότι ανακατανεμήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα αυξήθηκε η ενίσχυση που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι που παραδίδουν γάλα (αγελαδινό και αιγοπρόβειο) στα μικρά νησιά κατά 547.000 ευρώ για το έτος 2017.

Αντίστοιχη αύξηση θα γίνει και στον προϋπολογισμό του 2018, αφού οριστικοποιηθούν οι πληρωμές του έτους 2017.

Για το έτος 2019 προβλέπεται η αύξηση της ενίσχυσης των ζωοτροφών κατά περίπου 1.000.000 ευρώ (999.680 ευρώ) και της ενίσχυσης του γάλακτος κατά 334.000 ευρώ.

Αναλυτικά, η επιχορήγηση για το συγκεκριμένο καθεστώς εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια ως εξής:

Έτος Ευρώ
2009 1.750.000
2010 1.750.000
2011 2.250.000
2012 2.250.000
2013 2.250.000
2014 2.866.000
2015 2.866.000
2016 2.866.000
2017 3.439.000

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι παραγωγοί αγελαδινού ή/και πρόβειου ή/και αίγειου γάλακτος, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους (εκτός Κρήτης και Εύβοιας), δραστηριοποιούνται σε αυτά και παραδίδουν γάλα στις τοπικές μεταποιητικές μονάδες για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών.

Ως παραγωγός θεωρείται ο νόμιμος ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για τη διαχείριση και εκμετάλλευση της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Επιλέξιμες είναι οι μεταποιητικές μονάδες (βιομηχανίες – βιοτεχνίες γάλακτος), οι οποίες δραστηριοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους στην παραγωγή παραδοσιακών τυριών. Επιλέξιμη ποσότητα είναι η ποσότητα γάλακτος που αποδεδειγμένα παραδόθηκε από τους δικαιούχους σε τοπικές βιομηχανίες – βιοτεχνίες μεταποίησης γάλακτος των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, του ίδιου ή άλλου μικρού νησιού ή μεταποιήθηκε από τους ίδιους στα πλαίσια καθετοποίησης της εκμετάλλευσής τους, για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών, βάσει των σχετικών παραστατικών παραδόσεων ή εσωτερικής διακίνησης γάλακτος.

Ως παραδοσιακά τυριά ορίζονται τα τυριά που κατά παράδοση παράγονται σε ένα νησί, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ.

Συνοδευτικά αρχεία

PDF icon Η τροποποιητική απόφαση