Skip to main content
29 03 2018 | 09:22

Αποστόλου από τη Θεσσαλονίκη: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις στην νέα ΚΑΠ

Αποστόλου από τη Θεσσαλονίκη: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις στην νέα ΚΑΠ

Κρίσιμες είναι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν γύρω από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για το 2020 σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία την Τετάρτη το απόγευμα στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη.

Από πλευράς της Κομισιόν έχουν κατατεθεί,όπως ανέφερε ο υπουργός σχέδια μείωσης του Ταμείου συνοχής και για τον λόγο αυτό βασική θέση διαπραγμάτευσης και μάχης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η υπεράσπιση του σταθερού ποσού για την Ελλάδα. «Δεν θα συμφωνήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ». Οι άμεσες ενισχύσεις 2,1 δισ. ευρώ τίθενται επίσης υπό απειλή λόγω της πολιτικής σύγκλισης των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό που κατάφερε του υπουργείο στο συμβούλιο των Υπουργών, σημείωσε ο κ. Αποστόλου είναι να αφαιρεθεί η παράγραφος για την πλήρη και άμεση εξωτερική σύγκλιση.

«Συνιστά πρόκληση να διασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια των κατοίκων αλλά και όσων επισκέπτονται τη χώρα μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που έχουν σύνδεση με την αγροτική δραστηριότητα της χώρας» δήλωσε ακόμη ενώ αναφερόμενος στην αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 τόνισε ότι στα δύο χρόνια εφαρμογής του προκηρύχθηκαν δράσεις και μέτρα 2,5 δισ. και έχουν δεσμευθεί 4 δισ.

«Ευελπιστούμε στη δημιουργική σκέψη και συνεργασία όλων των ασχολούμενων με την αγροτική οικονομία, εμβαθύνουμε, συζητάμε, ακούμε. Για να το παλέψουμε με καλύτερες προϋποθέσεις. Ιδίως τώρα που έχουν ανοίξει οι συζητήσεις για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Και εδώ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας όπως ήδη έχουν κατ' αρχήν εκφραστεί και ευελπιστούμε, βάσιμα θα έλεγα, να αποτελέσουν ομόθυμη εθνική επιλογή:

  • Πρώτον, να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ
  • Δεύτερον, να μην υπάρξει σύγκλιση των ενισχύσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης.
  • Τρίτον, να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους (επανεθνικοποίηση)
  • Τέταρτον, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες να αλληλοσυμπληρώνονται: άμεσες ενισχύσεις και αγροτική ανάπτυξη – επενδύσεις.
  • Πέμπτον, να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη και με καλύτερη στρατηγική στόχευση, κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες αγροτών και καλλιεργειών, ιδιαίτερα για όσες για λόγους αιτιολογημένους η μη, ήταν ελάχιστα ή καθόλου ωφελούμενοι από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.»

Γ. Τσιρώνης: Ατμομηχανή της ανάπτυξης ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας

Στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα βλέπει ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την ατμομηχανή της ανάπτυξης για την χώρα μας. «Στον αγροτικό τομέα είχαμε την μεγάλη μείωση πριν ακόμη την έναρξη της κρίσης, με απώλειες που ανέρχονταν στο 22% του ΑΕΠ, μέχρι το2014 οι απώλειες ανήλθαν στο 18% ενώ τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε τα καλύτερα ΑΕΠ της δεκαετίας»Ο πρωτογενής τομέας είναι στρατηγικής σημασίας καθώς όπως αναφέρει ο κ. Τσιρώνης «ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και αυξάνεται τρομακτικά η ανάγκη τροφίμων. Παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση υγιεινών προϊόντων». Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό στοιχείο της στρατηγικής η μείωση του κόστους παραγωγής αλλά η υψηλή ποιότητα, οι γενετικές βελτιώσεις, η έρευνα, η καινοτομία και η κατοχύρωση αυθεντικότητας».

Ιδιαίτερη είναι η συμβολή της ελληνικής μελισσοκομίας στον πρωτογενή τομέα και σύμφωνα με τον υπουργό αποτελεί μεγάλο ζήτημα οι βιοκαλλιεργητές να έχουν τις δικές τους αγορές.

Σημαντική είναι, επίσης, στον σχεδιασμό του Υπουργείου η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων,της γεωθερμίας αλλά και της κοινωνικής οικονομίας. Στόχος του υπουργείου είναι να εμπλακούν νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και να αξιοποιηθούν σχολάζουσες γαίες.