Skip to main content
12 05 2017 | 16:07

Στην ευχέρεια της Κομισιόν η αποκατάσταση της αδικίας στους αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα ενίσχυσης

Στην ευχέρεια της Κομισιόν η αποκατάσταση της αδικίας στους αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα ενίσχυσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον αντίστοιχο κανονισμό για τις άμεσες ενισχύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία με τους αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα ενίσχυσης το 2013 και το 2014, αλλά δεν έχουν λάβει καμία επιδότηση από το 2015 και μετά. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της "Φόρμας 6", που αφορά χιλιάδες αγρότες και αυτή τη φορά το έφερε στη Βουλή σχετική ερώτηση του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός απάντησε σήμερα ότι "αυτήν την ώρα υπάρχει ένας κανονισμός τον οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. (...) Εμείς από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας επισημάναμε εγγράφως στην DG AGRI το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των δικαιωμάτων η οποία κυρίως θίγει οικογενειακά εισοδήματα. Γιατί οι περισσότερες από αυτές της περιπτώσεις είναι οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Το θέμα δεν μας το έλυσαν. Μας απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –και η φράση είναι συγκεκριμένη- ότι «θίγονται βασικές διατάξεις του Κανονισμού».

Δεδομένου, όμως, ότι ξεκίνησε από το 2016 μια συζήτηση τροποποίησης του συγκεκριμένου κανονισμού στα πλαίσιο του «omnibus», δηλαδή της αναθεώρησης που θα γίνει αυτήν τη χρονιά, υποβάλαμε ξανά το αίτημά μας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βρεθεί η κατάλληλη νομική διατύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο, για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό για να λύσουμε το πρόβλημα. (...) Δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία της αναθεώρησης. Πιστεύουμε ότι μέσα στα ζητήματα που έχουμε βάλει εμείς και υπήρξε μια κατ’ αρχήν αποδοχή από τον Επίτροπο θα δούμε πώς θα υλοποιηθούν και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα."

Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι: "Η «Φόρμα 6» είναι μια ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όποιου θέλετε, που δεν ενημέρωσε ενδελεχώς τους παραγωγούς που θα ενοικίαζαν σε σχέση με τα ισχύοντα. Άρα, λοιπόν, αυτή την παράλειψη του ελληνικού δημοσίου πρέπει να τη διορθώσει το ελληνικό δημόσιο. Δεν έχει καμία δουλειά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Με διάταξη αναδρομικής ισχύος θα πρέπει τώρα να γίνουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Να δώσετε νέα προθεσμία να γίνουν."

Ολόκληρος ο διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 821/9-5-2017 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα (Φόρμα 6) -δύο χρόνια τώρα δεν έχουν λάβει ενισχύσεις».

Επίσης, θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 446/18-10-2016 ερώτηση των αναφορών-ερωτήσεων του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Κύριε Κεγκέρογλου, θέλετε να έχετε τέσσερα λεπτά πρωτολογία και ανάλογα δευτερολογία ή ξεχωριστά;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μαζί, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ωραία, έχετε τέσσερα λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Και αν χρειαστεί, θα πούμε κάποια κουβέντα παραπάνω μετά την ολοκλήρωση.

Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θα συνυπογράψω όλα όσα είπατε για τη μητέρα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνω στην Ελληνίδα μητέρα που μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η χώρα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, είχε και αυτή τη δική της συμβολή. Ακόμα πιο ιδιαίτερα θα κάνω μια αναφορά στην αγρότισσα μητέρα που ιδίως πριν τη δεκαετία του ’80 πάλευε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έχω προσωπικά βιώματα. Κάνω αναφορά και για τη δική μου μητέρα, η οποία ήταν αγρότισσα λόγω και της αναπηρίας του πατέρα μου και είχα βιώσει από κοντά τον αγώνα που έκανε για να μπορέσει να στηρίξει την οικογένειά της, όπως όλες οι αγρότισσες μητέρες, μέσα από την αγροτική παραγωγή.

Βλέπουμε ότι άλλαξαν τα χρόνια σήμερα. Έχουν βελτιωθεί τα πράγματα σε σχέση με την τεχνολογία, την επιστήμη, τα μέσα. Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχουν προβλήματα τα οποία βάζουμε εμείς οι ίδιοι ως κυβερνήσεις, ως Βουλή, ως γραφειοκρατία και αυτά οφείλουμε άμεσα να τα άρουμε, γιατί πραγματικά ο αγώνας των αγροτών μπορεί να αποδώσει και να βοηθήσει και την εθνική οικονομία.

Πώς, όμως, να γίνει αυτό, όταν συνεχώς θέλουμε μέσα από την υπερφορολόγηση να καλύψουμε τα δημοσιονομικά κενά μέσα από έναν τομέα ο οποίος πάντα στηριζόταν και πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται, γιατί έχει γενικότερη ωφέλεια μια εθνική οικονομία, μια κοινωνία από τον αγροτικό τομέα;

Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο να μιλάμε για 22-45% συντελεστή φορολόγησης του φόρου εισοδήματος και να μη μιλάμε καθόλου για ειδικούς φόρους κατανάλωσης όπως στο κρασί που, όπως είχαμε επισημάνει τότε εμείς, αλλά και οι συνεταιριστικές οργανώσεις και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και η Διεπαγγελματική Οργάνωση, θα απέδιδε πενιχρά έσοδα, όπως και έγινε, ενώ την ίδια ώρα βλέπουμε μια τεράστια αύξηση του παραεμπορίου στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 24%. Μόνο προβλήματα δημιουργεί αυτή η κατάσταση. Ακούγεται τώρα –και είναι θετικό- ότι η Κυβέρνηση επανεξετάζει και θα μειώσει τον ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς από το 24% στο 13%. Να καταργήσει και τον φόρο οίνου, να επαναφέρει όσα ίσχυαν πριν το τρίτο μνημόνιο, να κρατήσει τα θετικά. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα θετικά. Ας κρατήσει ο Υπουργός τα θετικά και ας καταργήσει τα αρνητικά. Θα αποδώσει η αγροτική παραγωγή.

Η θεωρία ότι προστατεύουμε τους μικρούς αγρότες και γι’ αυτό δεν βάζουμε μεγάλο φόρο στα χαμηλά εισοδήματα, δεν είναι ορθολογική. Πρώτα απ’ όλα, δημιουργεί παγίδα φτώχειας. Σου λέει: «Μείνε φτωχός αγρότης με λίγο εισόδημα ή βρες τρόπους να φοροδιαφύγεις», γιατί αν ξεπεράσεις από ένα ύψος και πάνω το εισόδημα, σου παίρνουν το κεφάλι με όλο το σύστημα φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών που θα φτάσουν στο 27% σε τρία χρόνια. Μέσα σ’ όλα αυτά είναι και τα προβλήματα από την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Έχουμε, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και δημιουργήθηκε η λεγόμενη «Φόρμα 6». Όταν άνθρωποι που είχαν γη και έπαιρναν επιδότηση, ενοικίασαν στο σύνολό τους την περιουσία σε νέους αγρότες ή σε άλλους, αυτοί έπαψαν να είναι ενεργοί αγρότες κατά τον τύπον και δεν δικαιούνται επιδότησης. Όσο για τους νέους που πήραν, επειδή ακριβώς δεν συμπληρώθηκε μια ενημερωτική στήλη στο συγκεκριμένο, πέρσι προκλήθηκε ένα τεράστιο θέμα και δεν κρίθηκαν δικαιούχοι της επιδότησης. Αυτό είναι ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί δύο κατηγορίες, αλλά συνδέεται.

Βέβαια, υπάρχει και ένα ζήτημα για τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν το 2009, οι οποίοι ουσιαστικά δεν πήραν όλη την ενίσχυση την οποία δικαιούνται, δηλαδή αντί για σαράντα χιλιάδες συνολικά, έχουν λάβει μόνο είκοσι και αυτό γιατί υπάρχει μια ερμηνεία ενός κανονισμού η οποία μπορεί, κατά την άποψή μου, με μία διασταλτική ερμηνεία να καλύψει το θέμα, όμως δεν έχει γίνει αυτό μέχρι τώρα.

Θα θέλαμε να μας απαντήσει ο Υπουργός πρώτα από όλα πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη λεγόμενη «Φόρμα 6» και βέβαια πώς θα αποκατασταθεί αυτό το οποίο έχει προκύψει για τους νέους αγρότες, η τεράστια αδικία.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ. Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, να συμφωνήσω και εγώ με αυτά που αναφέρατε για τον ρόλο της μητέρας. Οφείλουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία πραγματικά να υπηρετήσουμε τον ρόλο της μητέρας. Και επειδή αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο κ. Κεγκέρογλου στην αγρότισσα μητέρα, όλοι όσοι έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στα χωριά, βλέπαμε μια μητέρα να ακολουθεί τον πατέρα σε όλη την αγροτική δραστηριότητα και όταν επέστρεφε στο σπίτι ο πατέρας μπορούσε να βγει, να κάτσει μία ώρα στο καφενείο. Η μητέρα την επόμενη ώρα μέχρι το βράδυ να ασχοληθεί με την λάτρα του σπιτιού.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο ρόλος της ήταν πραγματικά και στον αγροτικό χώρο πολύ πιο ωφέλιμος και με μεγάλη δυνατότητα προσφοράς σε αυτό που λέμε αγροτικός χώρος.

Κύριε Κεγκέρογλου, μην ανησυχείτε, θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα, αύριο το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία. Εκεί θα δείτε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει πρόσθετη φορολόγηση για τον Έλληνα αγρότη, αλλά μπαίνουμε ήδη σε έναν δρόμο όπου θα γίνονται παρεμβάσεις από εδώ και πέρα με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Σταματώ εδώ, γιατί δεν πρέπει να προτρέξω.

Έρχομαι στο ερώτημα που έχετε βάλει και πραγματικά δέχομαι την αγωνία σας. Είναι μια αγωνία να ξέρετε που και εμείς την έχουμε, διότι όντως υπήρξε ένα πρόβλημα με τα χορηγηθέντα δικαιώματα σε γεωργούς της περιόδου 2013-2014 που είχαμε προβλήματα ειδικά με μισθωμένα δικαιώματα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι ένα από τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, κύριε Κεγκέρογλου. Δεν θέλω να πω με αυτό ότι εάν ήμασταν εμείς τότε και ερχόταν ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν θα το ψηφίζαμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτήν την ώρα υπάρχει ένας κανονισμός τον οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Όμως, σας είχα πει και το επαναλαμβάνω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε μια αδικία που έχει γίνει στους συγκεκριμένους νέους αγρότες.

Εμείς από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας επισημάναμε εγγράφως στην DG AGRI το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των δικαιωμάτων η οποία κυρίως θίγει οικογενειακά εισοδήματα. Γιατί οι περισσότερες από αυτές της περιπτώσεις είναι οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Το θέμα δεν μας το έλυσαν. Μας απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –και η φράση είναι συγκεκριμένη- ότι «θίγονται βασικές διατάξεις του Κανονισμού».

Δεδομένου, όμως, ότι ξεκίνησε από το 2016 μια συζήτηση τροποποίησης του συγκεκριμένου κανονισμού στα πλαίσιο του «omnibus», δηλαδή της αναθεώρησης που θα γίνει αυτήν τη χρονιά, υποβάλαμε ξανά το αίτημά μας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βρεθεί η κατάλληλη νομική διατύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο, για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό για να λύσουμε το πρόβλημα.

Πάντα εμείς θέτουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, όχι μόνο στα συμβούλια Υπουργών αλλά και στις συναντήσεις που έχουμε με τον αρμόδιο επίτροπο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις δύο εδώ συναντήσεις στην επίσκεψή του τον Οκτώβρη και τον Μάρτιο. Μάλιστα δημοσιοποιήθηκε και η σχετική συζήτηση και στις δύο περιπτώσεις. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Μετά από όλα αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας έχουν μια μακρά συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να γίνει αποδεκτή μια νομική διατύπωση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία της αναθεώρησης. Πιστεύουμε ότι μέσα στα ζητήματα που έχουμε βάλει εμείς και υπήρξε μια κατ’ αρχήν αποδοχή από τον Επίτροπο θα δούμε πώς θα υλοποιηθούν και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εργαστεί συστηματικά. Είμαστε έτοιμοι μόλις αρθούν τα νομικά εμπόδια να αποκαταστήσουμε όλη την αδικία που έχει γίνει στους συγκεκριμένους αγρότες, οι οποίοι κατείχαν μισθωμένα δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων, αλλά δυστυχώς τα έχασαν εξαιτίας της ερμηνείας που έγινε στον συγκεκριμένο κανονισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η υπερφορολόγηση στον αγροτικό τομέα είναι παρούσα. Δεν θα μπει τώρα. Έχει ήδη επιβληθεί μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις που ψηφίσατε. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι να επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα. Ένας τρόπος είναι η αποκλιμάκωση. Όπως σας είπα, ακούγεται ότι θα μειωθεί σε ορισμένα εφόδια από το 24% στο 13%.

Πρέπει να δούμε ότι αυτό δεν αρκεί. Δηλαδή, το έγκλημα με τον φόρο οίνου το οποίο οδήγησε στην αύξηση του παραεμπορίου, σε τεράστιες αύξηση των αδήλωτων ποσοτήτων που κινούνται στην αγορά και σε ελάχιστα έσοδα, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσετε; Θα καταργηθεί ο φόρος οίνου; Είναι ένα ερώτημα.

Να δούμε ότι την ίδια ώρα υπάρχει θέμα και με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Είμαστε κολλημένοι ακόμα στην αρχή. Το πρόγραμμα είναι 2014-2020 και είμαστε κολλημένοι ακόμα στην αρχή, στις προκηρύξεις και τις διακηρύξεις. Και δεν έχουν βγει όλες. Παραδείγματος χάριν, τώρα κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να βγει η 4.2.1, τώρα ζητούμε να βγει η 4.2.2 και γίνεται μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία, στο Υπουργείο, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ και δεν ξέρω σε ποιους άλλους συναρμόδιους φορείς και δεν βγαίνει μια απλή υπουργική απόφαση.

Λέγεται δε ότι το σύστημα ΟΠΣ έχει τεράστιο πρόβλημα, όπως έχει δομηθεί. Δείτε το, κύριε Υπουργέ, γιατί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 6 δισεκατομμυρίων είναι πράγματι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ένας μοχλός που μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις. Όλες τις λύσεις δεν μπορεί να τις δώσει σε σχέση με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Κάποιες λύσεις μπορεί να τις δώσει.

Έρχομαι τώρα στη «Φόρμα 6» και στο θέμα των νέων αγροτών. Κύριε Υπουργέ, δεν αποδέχομαι αυτό που είπατε για τη «Φόρμα 6», όπως και δεν το αποδέχθηκα όταν πριν από ενάμιση χρόνο σας το έθεσα. Έχετε υπόψη σας ότι είστε σχεδόν δυόμισι χρόνια Υπουργός, ο μακροβιότερος Υπουργός των τελευταίων δέκα ετών, για να μην πω παραπάνω. Δεν μπορείτε να επικαλείστε το παρελθόν. Έχετε μεγαλύτερο διάστημα Υπουργός από οποιονδήποτε άλλον. Δείτε το. Ερχόμαστε να δούμε, λοιπόν, η «Φόρμα 6» τι είναι. Η «Φόρμα 6» είναι μια ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όποιου θέλετε, που δεν ενημέρωσε ενδελεχώς τους παραγωγούς που θα ενοικίαζαν σε σχέση με τα ισχύοντα. Άρα, λοιπόν, αυτή την παράλειψη του ελληνικού δημοσίου πρέπει να τη διορθώσει το ελληνικό δημόσιο. Δεν έχει καμία δουλειά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με διάταξη αναδρομικής ισχύος θα πρέπει τώρα να γίνουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Να δώσετε νέα προθεσμία να γίνουν. Έπρεπε να έχουν γίνει το 2015, έπρεπε να έχουν γίνει το 2016, κάντε το έστω τώρα. Δεν έχει καμία δουλειά η Επιτροπή σ’ αυτό. Είναι θέμα παράλειψης του ελληνικού δημοσίου, της ελληνικής διοίκησης και μπορεί να καλυφθεί μ’ αυτόν τον τρόπο.

Δεν θα κάνουμε μόνο τροπολογίες με αναδρομική ή όχι ισχύ για το λαθρεμπόριο. Δεν ισχύουν οι νόμοι μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων. Πρέπει να ισχύουν και για την αποκατάσταση αδικιών. Εδώ και τώρα σας προκαλώ να το ρυθμίσετε νομοθετικά. Δεν χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν πλήττεται κανένας κανονισμός. Εκεί που χρειάζεται και έχετε εν μέρει δίκιο, η αναθεώρηση ή ερμηνεία, αν θέλετε, του κανονισμού είναι για το θέμα των νέων αγροτών, για το αν οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του 2009 εντάσσονται στην πρόνοια του συγκεκριμένου κανονισμού, με την πενταετία κλπ.

Αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο και πιστεύω ότι η επιτροπή, την οποία έχετε αποφασίσει να συστήσετε -στην οποία στείλαμε κι εμείς εκπρόσωπο από την πλευρά μας για να καταθέσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας- μπορεί να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με τον επίτροπο και γενικότερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να υπάρξει τροποποίηση και να λυθεί αυτό. Όμως, προς Θεού! Το άλλο θέμα είναι καθαρά δικό μας. Δεν θα πάμε ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στον ΟΗΕ. Είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ να μας λύσει ένα θέμα που είναι καθαρά εθνικό; Είναι καθαρότατα εθνικό. Δεν προσκρούει σε Κανονισμό. Δεν εφαρμόσαμε όπως έπρεπε τον Κανονισμό. Άλλο είναι το ένα, άλλο το άλλο.

Άρα, οφείλει η διοίκηση να το αποκαταστήσει.

Και θα ήθελα να μου πείτε, κύριε Υπουργέ, αν έχουν βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη δυνατότητα να λυθεί το θέμα μέσα από την παρακράτηση του 5% από τις επιδοτήσεις, με μια αναλογία νομίζω 3-2, όπως αναφέρθηκε, ούτως ώστε μέσα από εκεί -και εφόσον διοικητικά λυθεί το θέμα- να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα και στην πράξη με την καταβολή των επιδοτήσεων για τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, τις επιδοτήσεις που έχασαν για το 2015 και το 2016, να τις πληρωθούν μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Θέλω να μου πείτε εάν αυτό είναι απόφαση του Υπουργείου και πότε θα δρομολογηθεί.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε προχθές επερώτηση εδώ και απαντήσαμε. Εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει το 1,7 δισεκατομμύριο σε προκηρύξεις μέτρων που έχουν γίνει. Ο προγραμματισμός είναι μέχρι τέλος του 2017 να φτάσουμε κοντά στα 3 δισεκατομμύρια. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, μπαίνουμε σε μία πορεία όπου αυτό το εργαλείο -και δεν έχουμε και άλλο- πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όσο γίνεται πιο αποδοτικά για τον αγροτικό χώρο.

Όσον αφορά τα θέματα της φορολόγησης, στα οποία αναφερθήκατε πάλι, έχω να πω το εξής: Ούτε μέχρι σήμερα υπάρχει υπερφορολόγηση του αγροτικού χώρου. Ξέρετε, μάλιστα, ότι ειδικά το 2017 θα υπάρξουν επιστροφές προκαταβολής φόρου σε πάνω από το 85% - 90% των Ελλήνων αγροτών. Και, βεβαίως, από κει και πέρα -και με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα εννοώ- δεν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ελάφρυνση θα υπάρχει. Ιδιαίτερα, δε, με αυτά που έρχονται με τη συμφωνία, θα γίνουν ακόμη καλύτερα τα πράγματα.

Για το άλλο θέμα που βάζετε, θέλω να σας πω το εξής: Επειδή έχουμε πρόβλημα με την ερμηνεία του Κανονισμού και ξέρετε και εσείς, ξέρει και η Ελληνική Βουλή ότι, δυστυχώς, επί χρόνια είχαμε πρόστιμα και καταλογισμούς εξαιτίας της κακής ερμηνείας και διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μην μας εμφανιστούν ξανά τέτοιου είδους ζητήματα. Έχουμε, λοιπόν, βάλει το συγκεκριμένο θέμα σε μια διαδικασία στα πλαίσια της αναθεώρησης. Αν πραγματικά ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και δεν γίνει αποδεκτό -που εμείς πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό αυτό που έχουμε ζητήσει- θα βρούμε μία διαδικασία, γιατί όντως έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε την αδικία που έχει γίνει για τους συγκεκριμένους νέους αγρότες.

Ευχαριστώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη, θα ήθελα ένα λεπτό να ρωτήσω κάτι τον κύριο Υπουργό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο εκτός Κανονισμού, βέβαια.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μέσα στην πρόθεσή σας είναι να αποκατασταθεί η αδικία και να πάρουν και τις χαμένες ενισχύσεις για τα προηγούμενα δύο χρόνια;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αν αποκατασταθεί η αδικία, θα βρούμε τους πόρους για να ικανοποιήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.