Skip to main content
18 10 2019 | 23:55

Αντεγκλήσεις για την εξωτερική σύκλιση των επιδοτήσεων: Αφωνία από την κυβέρνηση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ειρωνικό τόνο απαντά ο Βορίδης

Αντεγκλήσεις για την εξωτερική σύκλιση των επιδοτήσεων: Αφωνία από την κυβέρνηση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ειρωνικό τόνο απαντά ο Βορίδης

Για «επικίνδυνη αφωνία της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ακρόαση του επόμενου Επιτρόπου Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, στο Ευρωκοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου. Αν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να καταδείξει το πολύ σημαντικό θέμα που ανακύπτει από την ώρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Επίτροπος - πληροφορίες λένε ότι τελικά η νέα Κομισιόν θα ξεκινήσει τη θητεία της την 1η Δεκεμβρίου αντί της 1ης Νοεμβρίου 2019 - η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, είναι σε εντελώς διαφορετικό και ειρωνικό ύφος, χωρίς το συγκεκριμένο θέμα να προσφέρεται για μικροπολιτικές διαμάχες.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι Έλληνες αγρότες θα πρέπει να ανησυχούν για την αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην βούληση του νέου Επίτροπου Γεωργίας για πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ, όπως αυτή εκφράσθηκε στην ακρόαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου χαρακτηριστικά δήλωσε ότι “είµαστε σε πολύ καλό δρόµο για την εξίσωση των επιδοτήσεων µεταξύ των κρατών-µελών και των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην ίδια χώρα, ενώ εφόσον αναλάβω θα κάνω ό,τι µπορώ για να επισπεύσω τη διαδικασία αυτή”.»

Όπως εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μάλιστα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα για τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2021-2027), η πλήρης εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων «πρακτικά σημαίνει τεράστια μείωση πάνω του 50% των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες (από 57 ευρώ το στρέµµα κατά µέσο όρο θα λαµβάνουν περίπου 26 ευρώ το στρέµµα). Σε αυτή τη περίπτωση ένας πολύ μεγάλος αριθμός, κυρίως μικρών εκμεταλλεύσεων, θα γίνει μη βιώσιμος, το εισόδημα του Έλληνα αγρότη θα καταβαραθρωθεί, η γεωργική δραστηριότητα θα εγκαταλειφθεί, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον.»

Και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει: «Περιμέναμε ότι κατ’ ελάχιστον ο αρμόδιος Υπουργός κος Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών που πραγματοποιήθηκε στις 14-15/10, θα διατύπωνε ξεκάθαρα ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την χώρα μας και θα κατέγραφε την πλήρη αντίθεση του. Αντί αυτού περιορίσθηκε μόνο στην υπεράσπιση του ύψους του προϋπολογισμού, χωρίς καμία αντίθεση στην παραπάνω πρόταση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τον τρόπο κατανομής του μεταξύ των κρατών μελών.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να αξιοποιήσει όλες τις διαπραγματεύσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό και να διασφαλίσει τα ποσά ενισχύσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες σήμερα.»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, για την εξωτερική σύγκλιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Βορίδης ανέφερε, σε έντονα ειρωνικό ύφος:

«Ενημερώνω τους γνωστούς επιτυχημένους και ικανούς διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν αποτέλεσε αντικείμενο της ημερησίας διατάξεως του συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, αποτέλεσε αντικείμενο της ημερησίας διατάξεως του ύψους του προϋπολογισμού, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προφανώς, ως καλή διαπραγμάτευση στο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται, το να λες άσχετα πράγματα τη λάθος στιγμή αντί να θέτεις τα ζητήματα που πρέπει τη σωστή στιγμή και μάλιστα έχοντας κάνει την κατάλληλη προετοιμασία.

Προφανώς, η θέση της Ελλάδος επί της εξωτερικής συγκλίσεως είναι γνωστή και προσφάτως τη διατύπωσα στην ιταλική αντιπροσωπεία με την οποία είχα διμερή συνάντηση, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο συμμαχιών προς την κατεύθυνση αυτή.

Προφανώς, την ίδια θέση διατύπωσα και στη συνάντηση που είχα την επόμενη μέρα με Έλληνες Ευρωβουλευτές, στην οποία παρών ήταν και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης καθώς επίσης και ο επιστημονικός συνεργάτης του κ. Πέτρου Κόκκαλη.

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχολιάζουμε δηλώσεις των υποψηφίων Επιτρόπων την ώρα που η Επιτροπή παρίσταται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια του εν ενεργεία Επιτρόπου κ. Phil Hogan.

Επειδή η διαπραγματευτική δεινότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή, τους συμβουλεύουμε στο μέλλον να κρατάνε τις σχετικές συμβουλές για τον εαυτό τους.

Έτσι αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, έχει εμπειρία ο ελληνικός λαός».

Πηγή φωτογραφίας: Danos Giannis