Skip to main content
03 12 2016 | 21:14

Αναθεώρηση των κονδυλίων της ΚΑΠ για τη νησιωτικότητα ανακοίνωσε από τη Λέσβο ο Αποστόλου

Αναθεώρηση των κονδυλίων της ΚΑΠ για τη νησιωτικότητα ανακοίνωσε από τη Λέσβο ο Αποστόλου

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις αγροτών της κεντρικής και δυτικής Λέσβου, ανακοίνωσε χθες κατά την ολοήμερη επίσκεψή του στο νησί ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Δήλωσε συγκλονισμένος από τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισε κατά την επιτόπια επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες της περασμένης Δευτέρας σε Καλλονή, Παράκοιλα, Άγρα και Μεσότοπο, συζήτησε διεξοδικά και θα λέγαμε και εποικοδομητικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν ειδικά τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου και υποσχέθηκε άμεση ανακούφιση, τονίζοντας μάλιστα ότι θα επουλωθούν πολύ γρήγορα οι πληγές.

Μεταξύ των μέτρων μίλησε για αναθεώρηση των κονδυλίων της ΚΑΠ από 24 εκατ. ευρώ σε 40 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται προς την ενίσχυση των νησιών και μάλιστα ως… τετελεσμένη εξέλιξη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, παρά το ότι ομολογουμένως η προηγηθείσα παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με την καταστροφική νεροποντή της Δευτέρας, έφερε σε δεινή θέση τον αγροτικό κόσμο του νησιού, απεδείχθη ιδιαίτερα γαλαντόμος στα μέτρα που φέρεται να έχει προετοιμάσει για να ισχύσουν άμεσα, με βασικό εργαλείο -όπως είπε- το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει συγκεκριμένα για τις πιθανότητες διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προανήγγειλε και εκείνος με τη σειρά του αυτό που λέγεται από κυβερνητικά χείλη ανεπίσημα ως σήμερα και δεν είναι άλλο από ένα ειδικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιών, το οποίο -όπως είπε- θα το ανακοινώσει λίαν συντόμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός…

Το δελτίο τύπου του υπουργείου, με τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, και να συνεργαστεί σε ένα πολύ δημιουργικό και συναινετικό κλίμα με την Περιφέρεια, την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς βουλευτές και τους φορείς του νησιού.

Πέραν της αυτονόητης επίσπευσης της διαδικασίας καταγραφής προκειμένου να υπάρξει άμεση αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ως βραχυπρόθεσμα και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα τις πληρωμές συμπληρωματικών ενισχύσεων μέσα από το κονδύλι που αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, συνολικού ύψους 1,65 εκατ. ευρώ, το 85% του οποίου αφορά στη Λέσβο και θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους.

Όπως ανέφερε επιπλέον ο κ. Αποστόλου, ειδικά για την περίπτωση της Μυτιλήνης, την 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της Βιολογικής Γεωργίας έτους 2013 για 941 δικαιούχους, ύψους 3.031.285,26 ευρώ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να «ανοίξει» η εφαρμογή για την καταχώρηση αιτημάτων Βιολογικής Γεωργίας έτους 2014. Τέλος, έως τα τέλη του έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης, αλλά και οι υπόλοιπες πληρωμές για το "πρασίνισμα", το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης κ.λπ.»

Συγκλονισμένος από την έκταση των ζημιών

Από τις 9 το πρωί της Παρασκευής, όπου αφίχθη στη Λέσβο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκέφτηκε -συνοδευόμενος από αιρετούς τοπικούς φορείς και όχι μόνο- τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νησιού. Ο υπουργός δεν έκρυψε την αίσθηση που του προκάλεσε η έκταση των ζημιών που άφησαν πίσω τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Δευτέρας και από το Μεσότοπο, όπου οι εικόνες παρέπεμπαν σε βιβλική καταστροφή, δηλώνοντας στην κάμερα της ΕΡΤ συγκλονισμένος.

Λίγο μετά τη 1, ο υπουργός έφτασε στο κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκεί όπου υπό την προεδρία της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου και παρουσία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, των βουλευτών Λέσβου κ.κ. Πάλλη, Αθανασίου και Τάσσου, του προέδρου φυσικά του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, του αντιδημάρχου για την Πολιτική Προστασία και του αντιπεφερειάρχη Λέσβου κ.κ. Καρασάββα και Κύτελη αντίστοιχα, αλλά και πολλών εκπροσώπων σωματείων, φορέων και συνεταιρισμών του αγροτικού κόσμου, συμμετείχε σε μια σύσκεψη που αφορούσε συνολικά όλα τα ειδικά ζητήματα του τομέα ευθύνης του στη Λέσβο, με τους φορείς να του μεταφέρουν την εικόνα καταστροφής και του μεγέθους των επιπτώσεων αυτής στην αγροτική οικονομία του νησιού.

Ο υπουργός, αφού άκουσε όλους τους παρευρισκομένους, δίνοντας και απαντήσεις όπου ήταν δυνατό να δώσει, προανήγγειλε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές προανήγγειλε από τη μεριά του την επίσκεψη των επιθεωρητών του την ερχόμενη Τρίτη για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στην κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες.

«Πολύ γρήγορα θα επουλωθούν και όχι απλά θα αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα αλλά κυρίως, μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα βάλουμε τον αγροτικό χώρο της Λέσβου σε μια νέα πορεία, που θα απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», δήλωσε στην αποτίμηση της επίσκεψής του στη Λέσβο ο κ. Αποστόλου και συνέχισε: «Υπάρχουν προϋποθέσεις, έχουμε τους πόρους και θα δώσουμε βάρος ιδιαίτερα στη νησιωτικότητα. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο άμεσες πληρωμές, που θα ανακουφίσουν τον αγροτικό χώρο, αλλά και πληρωμές που θα μας δώσουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης».

Με πληροφορίες από το emprosnet.gr